La SanConfind se vor efectua ecografii Doppler, la standarde internaționale

Sănătate (Categoria articolului)

Echipei medicale de la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina i se va alătura în curând un medic specialist în medicina de laborator, dar cu competențe excepționale în ecografie (ultrasonografie generală). Medicul Mara Dobre are peste 20 de ani de experiență relevantă, activând în mai multe clinici private și spitale din țară și din străinătate. Experiența în completarea studiilor de medicină de laborator este cu adevărat excepțională, pentru că nu sunt mulți medici în România care să fi studiat ecografie de înaltă calitate în Canada, o țară cu un sistem medical foarte apreciat, care nu face rabat de la standardele sale performante. 

Viitorul medic colaborator al SanConfind a absolvit cursul de Ultrasonografie Generala I + II organizat de Ministerul Sănătății din România și este membru activ al organizațiilor profesionale: Sonography Canada și ARDMS (American Registry of Diagnostic Medical Sonography) cu licența în AB, OB/GYN – Ultrasonografie Generală, Obstetrică și Ginecologie.
Vă prezentăm în continuare un interviu cu medicul specialist Mara Dobre.

Doamnă doctor, pentru început, o să vă rog să vă faceți cunoscută cititorilor prin prezentarea principalelor repere profesionale, de educație medicală, de formare, de perfecționare. M-aș gândi, de asemenea, să ne spuneți când ați plecat în Canada, cum ați ajuns acolo, ce v-a impresionat cel mai mult în sistemul medical canadian?
Mulțumesc pentru întrebare. Voi începe prin a vă spune că sunt absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, cu rezidențiatul în medicină internă la Spitalul Clinic “Profesor Doctor Theodor Burghele”, fostul spital Panduri din București. Am urmat apoi cu deosebită plăcere cursurile de specializare din cadrul Medicinei de Laborator, și anume: Hematologie, Bacteriologie, Virusologie, Parazitologie și Biochimie, lucrând în paralel la Catedra de Microbiologie a UMF ”Carol Davila”, mai întâi ca preparator și apoi ca asistent universitar, timp de 10 ani, până la plecarea în Canada. Am avut șansa de a-mi desfășura activitatea didactică, precum și cea de cercetare din cadrul catedrei, în Institutul ”Ioan Cantacuzino”, unde am cunoscut specialiști de marcă, care mi-au călăuzit pașii în acest domeniu atât de vast și interesant. A fost una dintre cele mai frumoase perioade ale carierei mele profesionale și pentru faptul că mi se potrivea de minune, iar în loc să mă obosească și să mă dreneze de energie, mă energiza și mă pasiona continuu.
În anul 2000, la începutul unui nou mileniu, am aterizat în Canada împreună cu familia, eu, care n-am crezut că voi părăsi vreodată România. Ca să răspund întrebării dvs., în sistemul medical de acolo am apreciat dotările de vârf ale spațiilor medicale și faptul că eram motivată să învăț, să știu și să înțeleg cât mai mult. Au fost salutare, de asemenea, accesul mult mai facil la informație, cursurile de o calitate foarte bună, cărți/manuale deosebite, conferințe, prelegeri live și/sau online, toate contribuind la perfecționarea profesională accelerată. Dar mai mult decât toate acestea a făcut educația din România, o bază solidă, pe care se putea clădi ceva de calitate. Totodată, în foarte mare măsură, familia a constituit un suport foarte solid de susținere și încurajare în depășirea tuturor greutăților apărute în drum. Trebuie să menționez aici și faptul că aveau nevoie de tineri în domeniul medical și exista posibilitatea trainingului on the job, ceea ce se cheamă aici internship. Adică lucrai ceea ce știai mai bine, dar puteai și să înveți lucruri noi, pe care nu știai să le faci la angajare, iar în felul acesta, să-ți extinzi expertiza. Am avut norocul să cresc odată cu domeniul respectiv, pentru că domeniul ultrasonografiei a evoluat permanent și în mod foarte accelerat, fără nicio exagerare.

Cu aparatul de rezonanță magnetică se pot face investigații ale țesuturilor moi, dar și ale nervilor sau vaselor de sânge. Mulți consideră că rezonanța magnetică este ”regina imagisticii medicale”. Ce avantaje ar avea examinarea vaselor de sânge prin ultrasonografie față de examinarea lor prin rezonanță magnetică?
De multe ori “Cenușăreasa” devine prințesă și apoi regină, așa că, încercând să răspund întrebării dvs, voi spune că avantajele ultrasonografiei constau în: lipsa radiațiilor în comparatie cu RMN, CT sau angiografia; lipsa invazivității; accesibilitatea crescută, aici incluzând și posibilitatea deplasării aparatului la patul bolnavului nedeplasabil sau oriunde se află acesta, lucru imposibil în cazul altor procedee de imagistică medicală (RMN, CT, mamografie, DEXA), precum și posibilitatea examinării persoanelor ce suferă de claustrofobie sau a celor cu contraindicații pentru RMN. De asemenea, alte avantaje importante sunt: metoda imagistică de elecție și care nu are contraindicații pentru examinarea gravidelor, nou-născuților și copiilor; obținerea de informații în timp real, adică în dinamică, asupra direcției și caracteristicilor curgerii sângelui, permițând diagnosticul imediat al anormalităților de curgere și direcție; nu în ultimul rând, un cost mult mai redus față de celelalte metode imagistice, ceea ce sporește accesibilitatea.
Ecografia Doppler este o investigație neinvazivă, ce foloseste principiul Doppler. În acest scop, un emițător de ultrasunete (transductorul) este orientat către o țintă mobilă – în acest caz, sângele din cord, dintr-o arteră sau o venă din organism, pe care dorim să le examinăm. Datorită undei sonore care interacționează cu sângele în mișcare, apare o diferență de frecvență între fascicolul emis si cel receptionat tot de către transductor. Diferența de frecvență poate fi pozitivă sau negativă, în funcție de sensul fluxului sanguin (sângele se poate îndepărta sau apropia de transductor), mai amplă sau mai puțin amplă, corelată cu viteza mai mare sau mai mică de deplasare a sângelui în vasele de sânge.
Ecografia Doppler poate fi utilizată atât pentru explorarea sistemului arterial, cât și venos, în funcție de necesități. Indicațiile pentru investigația Doppler sunt:
             Evaluarea țintită non-invazivă la nivelul venelor și arterelor cerebrale (transcraniană) și cervicale, carotide, jugulare, subclavii, vertebrale, de la nivelul membrelor superioare și inferioare, aorta cu segmentele și ramificațiile ei abdominale și toracice, vena cavă superioară și inferioară;
             Ghidaj ecografic pentru intervențiile chirurgicale, minim invazive, pentru sclerozarea diferitelor varice, scleroza endoluminală a varicelor, montarea de canule venoase centrale sau periferice;
             Evaluarea și monitorizarea eficienței terapeutice a tratamentelor anticoagulante în tromboze, restabilirii de flux arterial post-tromboză endoluminală;
             Diagnosticul diferențial între tumori cu caracter benign și cele cu risc mai mare de malignizare, confirmarea diagnosticului de polip prin detectarea pediculului vascular;
             Posibilitatea de a diagnostica rapid și în timp util urgențe medicale precum: torsiunea de testicul sau ovar, herniile încarcerate, stenoza pilorică la nou-născut, sarcina ectopică, epididimita, apendicita acută, rupturi de organe, tromboza venoasă profundă, disecția de aortă etc;
             Ecografia Doppler este utilizată pentru diagnosticul insuficienței venoase cronice, a trombozei venoase superficiale sau profunde, a membrelor superioare și inferioare, arteriopatiei obliterante, anevrismelor, a stenozelor arteriale sau ocluziilor complete, evaluarea gradului de ateroscleroză, și nu numai.
Investigația nu presupune o pregătire prealabilă specială a pacienților, în cele mai multe cazuri, și poate fi realizată în orice moment al zilei, atât ambulator, cât și în urgență (evaluarea pacienților cu probleme hemodinamice pre, intra și postoperator). În cazul necesității evaluării arterelor și venelor intraabdominale, aorta, trunchiul celiac, arterele mezenterice, cele renale, se recomandă un repaus alimentar de minimum 8 ore pentru optimizarea rezultatelor testului.

Ce v-a determinat să schimbați medicina de laborator cu ultrasonografia, o procedură de imagistică medicală foarte folosită, fiind cunoscut faptul că, la nivel mondial, o treime din investigațiile imagistice sunt ecografii?
Foarte interesantă întrebarea dumneavoastra și nu mă surprinde deloc, deoarece în aparență par să nu aibă nicio legatură. Ca medic specialist, o mare parte a activității mele s-a desfășurat la catedră, ca asistent universitar, și odată ajunsă în Canada, am constatat imediat ce prioritate aveau cei educați acolo. Ca urmare, a trebuit să mă reorientez către o altă specializare medicală, în care să pot continua să folosesc cunoștințele medicale dobândite în țară. La vremea aceea, ultrasonografia reprezenta un domeniu de avangardă, în plină evoluție, cu șanse foarte mari de angajare după completarea pregătirii necesare, ceea ce s-a și întâmplat. Aș vrea să menționez că nu am abandonat niciodată medicina de laborator, ba mai mult, am folosit-o zilnic, în cursul examenelor ecografice efectuate. Probabil vă întrebați cum este posibil așa ceva. În timpul scanării fiecărui pacient, încercam să aflu dacă pacientul are și analize de laborator efectuate în prealabil. Dacă se întâmpla să le aibă - spre fericirea mea - îl intrebam și ce anume a ieșit anormal, și astfel știam pe ce organe să insist cu investigația, ce alte organe urma sa investighez, dintre cele care ar fi putut fi afectate de comorbidități. Deoarece vasele de sânge sunt precum autostrăzile ce conectează orașele, ele asigură oxigenarea și furnizarea de substanțe nutritive țesuturilor și organelor (în cazul arterelor), precum și epurarea, adică eliminarea produșilor de metabolism și a toxinelor (în cazul venelor). Prin urmare, orice blocaj vascular afectează aceste procese și duce la îmbolnăvirea organelor și țesuturilor. Laboratorul m-a ajutat imens în activitatea ecografică și rezolvarea unor cazuri cu patologie complexă. Trebuie să vă mărturisesc că aceste două specializări nu se exclud, ba chiar se potențează reciproc, contribuind la creșterea acurateții diagnostice și terapeutice în fiecare caz. Organismul funcționează ca un întreg, deci trebuie tratat comprehensiv. În timp ce diagnosticul de laborator oferă informații la nivel microscopic, legate de sănătatea funcțională a diferitelor țesuturi și organe, prin ecografie descoperim detalii morfologice și anomalii macroscopice; uneori, la limita vizibilului. Ca urmare, am folosit cele două specialități întotdeauna împreună și din plin. Și le-am pus la lucru fără ezitare în slujba oamenilor ce aveau nevoie de un diagnostic corect.

Ce examinări ultrasonografice veți putea oferi pacienților SanConfind?
Datorită activității prelungite în domeniu am reușit să obțin o experiență vastă în ultrasonografie, dobândită în străinătate și continuată aici, după revenirea în țară. Pot oferi pacienților SanConfind o gamă largă de teste ultrasonografice, între care aș aminti:
             Examene vasculare, incluzând Doppler pentru carotide, vasele membrelor superioare și inferioare, aorta, vena cavă inferioară, jugulare, vasele renale etc;
             Examinari abdominale, pelviene dedicate ambelor genuri, de părți moi, mamare, leziuni superficiale;
             Examene ultrasonografice obstetricale (datarea sarcinii în primul trimestru, examenul anatomo-morfologic detaliat, examenul sarcinii și gravidei în ultimul trimestru, incluzând profilul biofizic - BPP, sarcinile gemelare toate trimestrele, orice alte sarcini cu risc crescut);
             Examene ultrasonografice pediatrice, neonatale, prematuri;
             Examene ale aparatului musculo-scheletal (genunchi, umăr, șold, tendonul lui Ahile, fascia plantară, diverse tendoane și ligamente etc);
             Participarea la biopsii (sân, tiroidă, prostată, rinichi, ficat, ganglioni), puncții pleurale ecoghidate.
Doresc să menționez că am fost profund impresionată de condițiile deosebite pe care SanConfind le oferă personalului angajat și pacienților. Modernitatea, curățenia și profesionalismul personalului de aici mi-au stârnit interesul și dorința de a lucra și contribui în acest spital de excepție, adus la cele mai înalte standarde medicale existente pe plan mondial. (P)

3607 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Lucia R 28.11.2022 13:58 Era, cred, 2012,când plecam în Canada, în vizită. Aflasem de SanConfind și ce intenții salutare ”în ale sănătății” are, am luat cu mine tot materialul informativ disponibil, în acel moment, și am discutat pe marginea dotării și intenției clinicii cu d-na dr Mara Dobre. Îi cunoșteam, în de aproape pregătirea profesională și competențele obținute în Canada și conjugarea acestora ”pe propria-mi piele”. Nu de puține ori m-a ajutat. Și cu eficiență 100%. Succes celor două componente:instituție și umană.

Sănătate

138 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.

1719 vizualizari
29 feb. 2024 20:11

Spitalul SanConfind va deveni un reper în chirurgia cardiovasculară, datorită renumitului chirurg Zoltan Galajda

Renumitul chirurg Zoltan Galajda a început colaborarea cu Spitalul SanConfind, o colaborare pe care o avea în vedere de mai mulți ani. Dată fiind notorietatea chirurgului ai cărui pacienți vin din toate județele, SanConfind va deveni un centru de referință în chirurgia cardiovasculară din țara noastră. Medicul Zoltan Galajda a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Ulterior, specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut în străinătate, în centre medicale de prestigiu. 

Alte stiri recente

647 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

253 vizualizari
24 apr. 2024 19:06

Iulian Dumitrescu (PNL) și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova

Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a depus astăzi, 24 aprilie 2024, dosarul de candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Judeţean.