Suntem în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Alegeri cu o miză uriașă, știm cu toții asta, alegeri importante pentru viitorul acestei țări și soarta fiecăruia dintre noi, până la urmă. Tocmai de aceea, am vrut să vedem care sunt intențiile de vot ale câmpinenilor, în perspectiva parlamentarelor, dar și părerile lor cu privire la situația municipiului.
Sondajul pe care vi-l prezentăm în continuare a fost realizat de Campinatv.ro în perioada 1-12 noiembrie 2016, pe un eșantion reprezentativ de 1.100 persoane cu vârsta de peste 18 ani și are o eroare maximă tolerată de +/- 2,90%. Cercetarea a fost realizată de operatori pe teren, la domiciliul respondenților. Precizăm: nu este un sondaj comandat politic.
1. După părerea dvs., România se îndreaptă într-o direcție bună sau greșită?
Într-o direcție bună – 18%
Într-o direcție greșită – 62%
Nu știu, nu-mi dau seama, nu răspund – 20%
2. După părerea dvs., în Câmpina lucrurile s-au schimbat de la alegerile locale până în prezent?
Au rămas la fel – 57%
E mai bine – 24%
E mai rău – 19%
3. Care sunt principalele trei probleme cu care vă confruntați zilnic în Câmpina, dintre următoarele?
- Locurile de muncă – 14%
- Sistemul de canalizare – 12%
- Starea drumurilor – 8%
- Corupția din instituțiile locale – 8%
- Infrastructura rutieră (în general) – 7%
- Curățenia orașului – 6%
- Sistemul sanitar – 6%
- Locurile de parcare – 6%
- Câinii vagabonzi – 5%
- Birocrația din instituțiile publice – 4%
- Traficul rutier – 4%
- Reabilitarea termică – 3%
- Siguranța cetățeanului – 2%
- Sistemul de alimentare cu apă potabilă – 2%
- Costul întreținerii – 2%
- Sistemul de alimentare cu gaze – 2%
- Nivelul taxelor și impozitelor locale – 1%
- Aspectul orașului – 1%
- Parcurile și spațiile verzi – 1%
- Starea instituțiilor de învățământ – 1%
- Iluminatul public – 1%
- Nu știu – 3%
- Nu răspund – 1%
4. Intenționați să mergeți la vot la următoarele alegeri parlamentare?
Cu siguranță DA – 61%
Probabil voi vota – 21%
Cu siguranță NU – 8%
Probabil nu voi vota – 7%
Nu știu, nu răspund – 3%
5. Cu ce partid ați vota la următoarele alegeri pentru Parlamentul României? (date absolute)
PSD – 46%
PNL – 27%
ALDE – 11%
PMP – 6%
USR – 3%
PER – 2%
UDMR – 1%
PRU – 1%
Alte formațiuni politice au obținut sub un procent.
Rezultatele sondajului, în privința votului politic, sunt chiar surprinzătoare, având în vedere că municipiul Câmpina este de ani de zile o localitate de dreapta, unde PSD nu a avut decât șansa 'eternului secund'. Totuși, să nu uităm că la alegerile locale din vara acestui an, la votul politic (pentru Consiliul Local și Consiliul Județean) diferența dintre PNL și PSD a fost foarte mică, de doar puțin peste 300 de voturi, ceea ce ar fi trebuit să reprezinte un semnal de alarmă pentru liberali. La aceasta mai adăugăm problemele legate de DNA ale primarului Horia Tiseanu (președintele PNL Câmpina), dar și o slabă gestionare (de mai multă vreme) a problemelor orașului, lucru pe care doar cei care nu vor nu îl recunosc. Ar mai fi și alte explicații, dar îi lăsăm pe liberali să le găsească singuri și tot singuri să caute soluții dacă nu vor să piardă Câmpina.
Referitor la celelalte partide n-ar fi prea multe de spus. Poate doar faptul că ALDE și-a mărit avansul față de PMP, comparativ cu scorul de la alegerile locale, iar mult-lăudatul USR (Uniunea Salvați România) nu prea are trecere printre câmpineni. Dacă în municipiul Câmpina sondajul îl creditează cu 3%, păi atunci cât va lua USR în mediul rural, unde nu deține nici structuri de partid, unde nu sunt urmărite cu predilecție televiziunile de știri și unde oamenii sunt destul de refractari la partidele noi...
Filiala Câmpina a Uniunii Salvați România (USR) a început campania de strângere de semnături atât pentru candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al României, Elena Lasconi, cât și pentru candidații partidului la alegerile parlamentare.
După Congresul PSD din 24 august 2024, am primit din partea conducerii social-democraților câmpineni o scrisoare deschisă, pe care o redăm intregral.
Cristian Diaconescu și-a lansat joi, 8 august, candidatura ca independent la funcția de președinte al României, în cadrul unei conferințe la care au participat membri ai Platformei Independente care îl susține pe Cristian Diaconescu pentru a ajunge la Cotroceni.
Partidul NOA (Natură, Oameni, Animale) i-a transmis președintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă în care îi cere acestuia să nu promulge legea care permite împușcarea urșilor.