Câmpina, Strada Orizontului, nr. 28. Pare a fi adresa capătului de civilizație. Aici, lângă fosta rampă de gunoi a localității, se află o casă. Jumătate din imobil aparține Primăriei, iar în cealaltă jumătate locuiesc patru familii care și-au cumparat spațiile respective cu mulți ani în urmă. Anul acesta, de la bugetul local s-au alocat bani pentru demolarea "jumătății" care aparține Primăriei. Am fost acolo și ceea ce am văzut depășește orice imaginație. Orizontului 28 este o bucățică tristă, jenantă, dezamăgitoare din Câmpina de astăzi.
Din intersecţia străzilor Orizontului, Oborului, Ecaterina Teodoroiu şi Muncii pornește o străduţă care coboară spre fosta rampă de gunoi. Este neasfaltată, plină de noroi, o uliță dintr-un sat părăsit. Este considerată tot Strada Orizontului, iar undeva pe partea dreaptă a drumului se află o casă. Aceasta este împărţită în două – jumătate în care locuiesc patru familii, care au devenit proprietari, iar cealaltă jumătate a rămas a Primăriei Câmpina. Jumătatea care este proprietate privată are ca singură cale de acces o potecă, iar orice intervenţie de urgenţă a Pompierilor sau Ambulanţei ar fi, practic, imposibilă. Se coboară pe o potecă, printre copaci, într-unul dintre aceştia aflându-se şi... cutia poştală. Cele patru familii au utilităţi – lumină, gaze, apă, dar drumul de acces lasă foarte mult de dorit, iar o mare problemă este aceea a vecinătăţii cu „jumătatea” Primăriei Câmpina.
În jumătatea de casă care aparţine municipalităţii, vecinii ne-au mărturisit că „este o mizerie de nedescris, colcăie şobolanii, vin tot felul de oameni să stea pe acolo, nu ştim dacă au acordul Primăriei sau nu, dar este ceva de nedescris”. Oamenii au solicitat Primăriei Câmpina să găsească o soluţie, dar răspunsul a întârziat să apară: „Ei nici nu prea ştiau de noi... La recensământ a trebuit să mergem noi să ne declarăm, la fel când am primit adresa poştală, pentru că angajații de la Urbanism, din Primărie, pur şi simplu nu ştiau că existăm. Am solicitat să găsească o soluţie cu acel spaţiu, care este un risc major pentru sănătatea noastră. Acum, acolo stă cineva, nu ştim cine e, dar mizeria cumplită. Acum e iarnă, dar vara mirosul este insuportabil”.
Jumătatea de casă care aparține Primăriei va fi demolată anul acesta. La momentul la care am scris despre alocarea bugetară pentru imobilele propuse spre demolare, Primăria Câmpina ne-a asigurat că „imobilele din Calea Doftanei şi Orizontului au fost deja demolate fiind insalubre şi prezentând un risc iminent de prăbuşire”. Astăzi, când am întrebat din nou, reprezentanţii Primăriei Câmpina au recunoscut că „a fost o greşeală de editare, cele două clădiri nu sunt demolate”. Dar sunt aprobate în bugetul local sumele necesare pentru demolare.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.