Una dintre caracteristicile perioadei post-revoluţionare a fost, și asta nu doar la Câmpina, transformarea spaţiilor industriale ale fostelor mari fabrici sau uzine în centre comerciale, România devenind dintr-un producător renumit un consumator. Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens se află în Câmpina, acolo unde pe locul fostei întreprinderi de reparaţii auto (IRA) au răsărit centre comerciale importante.
IRA Câmpina a fost înfiinţată în anul 1961 şi vreme de aproximativ cinci decenii a reprezentat un etalon la nivel naţional în industria de reparaţii auto. Aici se reparau tot felul de maşini, de diverse mărci şi tipuri, şi existau linii tehnologice unice în ţară. După 1989 a început declinul societăţii. Începând cu 2008 situaţia a devenit critică, iar în anii 2012-2013 s-a vândut aproape tot, fie direct, fie prin ANAF, iar IRA efectiv a dispărut. Mai există doar o parte din halele vechi. În unele se mai desfăşoară o activitate economică privată, altele sunt părăsite şi reprezintă o imagine dezolantă a Câmpinei, chiar la intrarea în oraş. În schimb, o altă parte din terenurile fostei IRA au... înflorit, aici apărând mai multe centre comerciale.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Vila Provinceanu din secolul trecut, parcul de distracții pentru copii de astăzi
Câmpina, România 100. Direcția Tehnică "Astra Română" de ieri, Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice de astăzi
Câmpina, România 100. Hanul Palamida de ieri, blocul de la "linie" de azi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.