100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Regina Maria a României

Social (Categoria articolului)

Până la construirea actualei şosele care leagă Bucureştiul de Braşov, DN1, traficul din Capitală spre Sinaia, spre munte, se derula prin Câmpina. Pe aici, prin Câmpina, trecea inclusiv Familia Regală a României în drum spre Castelul Peleș. Iar Regina Maria a României se oprea deseori în micul nostru târg de provincie.

Poate mai puţină lume ştie că Regina Maria vizita des vila familiei Crăciun, de pe Câmpinița (fosta casă a Pionierilor de mai târziu), locul unde descoperise splendide costume populare lucrate la atelierul de cusături de soţia librarului Crăciun și apoi de fiicele acestuia - Irina, Maria și Olimpia. Cum Regina Maria adoptase portul naţional românesc, de multe ori costumele purtate de regină proveneau din mâinile iscusite ale doamnei Crăciun din Câmpina. Mai mult, Principesa Ileana, mezina Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, se împrietenise cu fetele familiei Crăciun și și-a petrecut multe vacanțe la Câmpina, la vila Crăciun.
Regina Maria a României s-a născut pe 29 octombrie 1875, la Kent, Anglia. Era fiica ducelui de Edinburgh şi a ducesei Rusiei, precum şi nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. S-a căsătorit pe 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, principe moştenitor al tronului României, iar în anul 1914 a fost încoronată regină a României, alături de soţul său. S-a implicat activ în timpul primului război mondial, ca soră de caritate în spitalele militare, iar după război a depus o intensă activitate diplomatică pentru recunoaşterea noului stat român, de la a cărui naştere se împlinește în acest an un secol. După venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea, Regina Maria a fost îndepărtată din viaţa politică, retrăgându-se la Balcic şi la Bran. A murit pe 18 iulie 1938, la Pelişor, la Sinaia.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

5157 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1079 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

4706 vizualizari
22 mar. 2024 20:31

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat la Olimpiada Națională la Limba și literatura română

4 comentarii

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat pentru Olimpiada Națională la Limba și literatura română, la nivelul întregului județ, numărul elevilor calificați fiind de 29.

Alte stiri recente

297 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.

480 vizualizari
27 mar. 2024 17:56

Recompense în bani pentru câmpinenii care denunță tentativa de mită electorală

Asociația Câmpina Curată demarează o campanie de conștientizare a riscurilor pe care banii oferiți ca mită electorală îi pot avea asupra viitorului comunității. Printr-o declarație de presă care a avut loc miercuri, 27 martie 2024, reprezentanții asociației au spus că doresc să descurajeze această practică folosită destul de des în procesul electoral din România, existând bănuieli că inclusiv la Câmpina s-a procedat în acest mod, la alegerile din 2020. Asociația Câmpina Curată va oferi recompense de 3.000 lei celor care denunță tentativele de mită electorală la alegerile din 2024.