Diversificarea serviciilor oferite pacienților, o prioritate a echipei manageriale de la Spitalul de Psihiatrie Voila

Sănătate (Categoria articolului)

Despre Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina credem că știm multe, dar, de fapt, nu știm mai nimic. Pentru că, în ultimii ani, la această unitate medicală cu monospecialitate au avut loc multe schimbări și nu ne referim doar la lucrările de modernizare efectuate, ci în special la diversificarea serviciilor oferite pacienților, la noile terapii aplicate, la noul laborator de recuperare medicală și balneofizioterapie (unde pot veni și pacienți din exterior, nu doar cei internați) etc. Despre ceea ce înseamnă astăzi Spitalul de Psihiatrie Voila am stat de vorbă cu managerul instituției, dr. Irina Minescu. (video)

Spitalul de Psihiatrie Voila are șapte secții pentru adulți și două pentru copii (Compartimentul de neuropsihiatrie infantilă acuți și Secția sanatorială infantilă), în total 510 paturi, dintre care 295 pentru pacienții acuți și 155 pentru pacienții cronici. Sunt 300 de angajați dintre care 33 medici (29 în specialitatea psihiatrie și 4 în alte specialități).
"Spitalul are nevoie în permanență de creșterea veniturilor. Formula de calcul care stă la baza finanțării de către Casa de Asigurări de Sănătate avantajează spitalele generale, care internează pacienți pe perioade scurte și dezavantajează spitalele cu monospecialitate, cum este și Spitalul Voila. Pentru că la psihiatrie nu ne putem încadra în 5-6 zile de spitalizare. De aceea, am reușit să mărim capacitatea de paturi pentru bolnavii cronici, de la 60, câte erau în 2016, la 155 paturi, în prezent", ne-a declarat dr. Irina Minescu.
O altă soluție pentru creșterea veniturilor spitalului a fost extinderea și modernizarea pavilionului 18, cel în care funcționează Cabinetul de recuperare medicală și balneofizioterapie. Lucrările au fost realizate cu fonduri alocate de Consiliul Local și s-au finalizat în decembrie 2018. Spațiul nu doar că a fost extins, dar s-a achiziționat și aparatură nouă, pentru diverse terapii, cu fonduri de la Ministerul Sănătății și cu cofinanțare de la bugetul local. "Putem contracta servicii cu Casa de Asigurări și pentru pacienți care vin din exterior, cu trimitere. Ei nu plătesc nimic, iar CAS ne decontează aceste servicii. Este un lucru extraordinar și un motiv de mândrie pentru echipa managerială deoarece am reușit această investiție", a afirmat dr. Irina Minescu.

O prioritate pentru conducerea Spitalului Voila a fost diversificarea serviciilor oferite pacienților. "Psihiatria s-a schimbat mult în ultimii ani, medicamentele sunt mult mai eficiente, pacienții care vin mai agitați își revin mai repede din faza acută, dar trebuie ținuți sub supraveghere. Au nevoie de terapii care să le crească stima de sine, să le redea încrederea, să se simtă utili. Este vorba despre terapii de grup sau ocupaționale. De exemplu, pacienții cu probleme legate de consumul alcoolului sunt din ce în ce mai mulți, cam 70% dintre cei care se prezintă în gărzi sunt astfel de pacienți. Pentru ei am înființat un grup de terapie. Sunt zece ședințe, două pe săptămână, oferite pacienților pe perioada internării, dar pot veni și pacienți din afară. La nivel mondial s-a constatat că terapia de grup este cea mai eficientă metodă. De asemenea, aplicăm terapia ocupațională și ergoterapia pentru unii pacienți. Ei lucrează în serele de legume ale spitalului, sub supravegherea infirmierelor sau asistentelor, uneori și la spălătorie, unde sortează rufele și supraveghează mașinile de spălat. Avem terapie prin artă (ateliere de pictură sau vizionarea unor filme), prin muzică, plimbări în aer liber. Nu este ușor, pentru că trebuie să facem toate acestea cu personalul existent, care lucrează în ture, care face și gardă, care merge și la Ambulatoriu", a spus managerul Irina Minescu.

În ultimii ani, la Spitalul de Psihiatrie Voila s-au făcut multe investiții și dotări, cu sprijinul administrației locale. Au fost schimbate centralele termice la majoritatea pavilioanelor, a fost cumpărată o mașină industrială de spălat, au fost înlocuite învelitoarele pavilioanelor, s-a realizat împrejmuirea spitalului, asta pe lângă aparatura medicală achiziționată etapizat. Există, însă, un proiect important, depus încă din 2016 la Compania Națională de Investiții - consolidare, extindere, recompartimentare și modernizare pentru șase pavilioane (secții de adulți și copii). Este un proiect de anvergură, pentru care s-a realizat studiul de fezabilitate, a fost întocmită documentația necesară, iar acum, la solicitarea CNI, este refăcută expertiza tehnică și realizat auditul energetic, suma necesară (90.000 lei) fiind alocată de la bugetul local. "Avem șanse mari ca proiectul nostru să fie aprobat", a afirmat dr. Irina Minescu. 

11551 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

1686 vizualizari
29 feb. 2024 20:11

Spitalul SanConfind va deveni un reper în chirurgia cardiovasculară, datorită renumitului chirurg Zoltan Galajda

Renumitul chirurg Zoltan Galajda a început colaborarea cu Spitalul SanConfind, o colaborare pe care o avea în vedere de mai mulți ani. Dată fiind notorietatea chirurgului ai cărui pacienți vin din toate județele, SanConfind va deveni un centru de referință în chirurgia cardiovasculară din țara noastră. Medicul Zoltan Galajda a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Ulterior, specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut în străinătate, în centre medicale de prestigiu. 

2170 vizualizari
03 feb. 2024 19:15

Conf. univ. dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală: ”Mi-aș dori să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”

Unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni cu care colaborează spitalul din Poiana Câmpina încă de la începuturile chirurgiei SanConfind este doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale. Este un reputat specialist în chirurgia sânului, specializare pentru care s-a pregătit și în străinătate, un an de zile lucrând în Irlanda, la Galway University Hospital. Are o bogată experiență în chirurgia generală, realizând până în prezent aproximativ 5.000 de operații. Printre ele se numără și operațiile realizate la SanConfind, multe dintre ele în premieră, marea majoritatea reprezentând intervenții laparoscopice. 

Alte stiri recente

278 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

416 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.