Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 24.00, a expirat termenul pentru înregistrarea la Biroul Electoral Central a candidaturilor la alegerile prezidențiale din acest an, alegeri care se vor desfășura pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (turul al doilea).
19 candidați s-au înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni, dar candidaturile a doi dintre ei au fost respinse de Biroul Electoral Central, respectiv de Curtea Constituțională a României (CCR), motivațiile urmând să fie publicate în Monitorul Oficial, odată cu hotărârile privind invalidarea. Este vorba despre Miron Cozma (independent) și Diana Șoșoacă (S.O.S.).
Astfel, potrivit Biroului Electoral Central, exceptându-i pe cei doi candidați invalidați, până la termenul limită de înregistrare, și-au depus candidatura:
Marcel Ciolacu (Partidul Social Democrat - PSD)
Nicolae Ciucă (Partidul Național Liberal - PNL)
Elena Lasconi (Uniunea Salvați România - USR)
George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor - AUR)
Ludovic Orban (Forța Dreptei și Partidul Mișcarea Ppopulară - PMP)
Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România - UDMR)
Mircea Geoană (independent)
Cristian Diaconescu (independent)
Ana Birchall (independent)
Călin Georgescu (independent)
Cristian Vasile Terheş (Partidul Național Conservator Român - PNCR)
Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale - PLAN)
Răzvan Constantinescu (Partidul Patrioţii Poporului Român - PPR)
Oana Crețu (Partidul Social Democrat Unit - PSDU)
Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie - PNR)
Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Naţională - ADN)
Ciprian Romeo Mega (independent)
Biroul Electoral Central trebuie să se pronunţe cu privire la admiterea sau respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral ale unui candidat în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora, iar deciziile BEC pot fi contestate la Curtea Constituțională. Conform HG 1.061/2024, termenul limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este 10 octombrie 2024.
Este cel mai mare număr de candidați la alegerile prezidențiale de la Revoluție încoace. Iată situația la scrutinele similare desfășurate până acum:
1990 – 3 candidați
1992 – 6 candidați
1996 – 16 candidați
2000 – 12 candidați
2004 – 12 candidați
2009 – 12 candidați
2014 – 14 candidați
2019 – 14 candidați
Duminică, 4 mai 2025, va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Concomitent cu acestea, în mai multe localități din țară sunt programate și alegeri parțiale locale.
UPDATE - Astăzi este 1 Aprilie. Mulțumim celor care au demonstrat simțul umorului și au înțeles sensul...
În urma mai multor neînțelegeri dintre consilierii locali liberali, Organizația PNL Câmpina a convocat o ședință extraordinară, la care au fost prezenți și liderii județeni ai acestei formațiuni politice.
UPDATE - Astăzi este 1 Aprilie. Mulțumim celor care au demonstrat simțul umorului și au înțeles sensul...
În cadrul unor discuții care au avut loc într-un cerc mai restrâns, președintele PSD Câmpina, Dan Ioan Mușat, și-a spus nemulțumirile legate de faptul că nu mai este ascultat de membrii organizației sale, care tind să o considere adevăratul lider al partidului pe Irina Nistor, primarul municipiului.
De prea multe ori, unii consilieri locali au demonstrat în plenul ședințelor Consiliului Local Câmpina că votează după ureche, după principii doar de ei înțelese, sfidând orice logică...