CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

100 de personalități și legătura lor cu Câmpina. Nicolae Grigorescu

- Social -

100 de personalități și legătura lor cu Câmpina. Nicolae Grigorescu

Pictorul Nicolae Grigorescu este una dintre cele mai mari personalități ale României care au trăit la Câmpina. Este considerat fondatorul picturii moderne, iar din 1890 și până la moartea sa, în 1907, a locuit la Câmpina, localitate căreia i-a lăsat o moștenire culturală extraordinară.

Născut la 15 mai 1838, în comuna Pitaru, județul Dâmbovița, Nicolae Grigorescu s-a remacat mai întâi în domeniul picturii religioase - a realizat icoanele de la Mănăstirea Căldărușani, picturile murale de la Mănăstirea Zamfira, cele de la Mănăstirea Agapia, aici fiind remarcat de Mihail Kogălniceanu, care îl trimite cu o bursă a statului român la Paris, începând cu anul 1861. Atras de școala de pictură de la Barbizon, Grigorescu este rapid apreciat, iar șapte dintre lucrările sale au fost expuse mai târziu, în anul 1867, în cadrul Expoziției Universale de la Paris. Participă la Războiul de Independență din 1877-1878, ca pictor de front, apoi se întoarce în Franța, dar din 1890 se stabilește la Câmpina. Mai întâi locuiește cu chirie, pentru ca ulterior să cumpere un teren pe care și-a construit propria casă, din lemn, care a devenit și atelierul său de pictură. Pe locul acestei case, distrusă de un incendiu în 1918 și reconstruită de fiul marelui pictor în 1954, după planurile originale, se află astăzi Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu".
De ce Nicolae Grigorescu a ales Câmpina? Pentru că i-au plăcut mult peisajele din această zonă. A venit pentru prima dată la Câmpina în anul 1871, pentru a-și petrece vacanța împreună cu medicul Bernath Landway. S-a atașat imediat de acest oraș. Din mărturiile contemporanilor, Grigorescu avea locurile sale preferate pe dealul Muscel, unde se aflau și câteva pâlcuri de mesteceni, pe care a știut să-i picteze ca nimeni altul. La Câmpina își primea cu drag și prietenii. Au venit aici, în casa maestrului, Caragiale, Vlahuță, Delavrancea și mulți alții. Nicolae Grigorescu s-a stins din viață pe 21 iulie 1907, în casa de la Câmpina, fiind înmormântat în cimitirul de pe Strada Bobâlna, de unde (se spune) că a fost mutat mai târziu la Bellu, în București.
Cel mai important liceu din oraș și o stradă din Câmpina poartă astăzi numele marelui pictor. Nicolae Grigorescu, poate cel mai mare pictor al României din toate timpurile, a lăsat în urma sa o moștenire artistică impresionantă. Iar Câmpina îi datorează multe maestrului!

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Florea Din
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Virgil Cioflec
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Monica Davidescu


22 Nov 2018 12:46 5979 vizualizari



Comentarii






1680 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1642 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
875 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2941 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV