Nu cu mult timp în urmă vă informam despre noua specialitate medicală de la Centrul Medical Sanconfind Poiana Câmpina: flebologia. Această mare realizare a fost posibilă datorită echipei formate din doi mari specialiști de top mondial - prof. dr. Zoltan Galajda și prof. dr. Rene Milleret, din Franța.
Profesorul René Milleret este inițiatorul unor tehnici moderne, cum ar fi metoda cu aburi venosteam. Mulți pacienți care vin la SanConfind pentru probleme de varice, ulcer varicos etc. sunt vindecați rapid prin crioablație (ablația termică la rece) sau prin ablație cu aburi. În prezent, cei doi medici lucrează la spitalul din Poiana Câmpina într-o echipă unică în viața medicală din Romania.
Se știe că, în cadrul sistemului circulator, circulația sistemică se realizează cu ajutorul arterelor și venelor. Primele duc sângele oxigenat departe de la inimă, în țesuturi, către extremitățile organismului, iar următoarele aduc înapoi sângele dezoxigenat către inimă și apoi plămâni. Arterele sunt mai groase decât venele, căci în ele este o presiune mai mare decât în vene. Tensiunea arterială este maximă în perioada contracţiei inimii şi minimă în perioada în care inima se relaxează, umplându-se din nou cu sânge. Majoritatea arterelor transportă sânge oxigenat. Există două excepții: artera pulmonară și artera ombilicală, care transportă sângele neoxigenat către organele care îl oxigenează (plămâni și, respectiv, placentă). Venele, vasele sanguine care transportă sângele dinspre capilare spre inimă, au un volum de trei ori mai mare decât arterele. Majoritatea venelor transportă sânge neoxigenat, excepție facând venele pulmonare (care transportă sângele oxigenat de la plămâni la inimă, în atriul stâng) și vena ombilicală.
Se poate spune că flebologia reprezintă ramura medicinii care se ocupă cu studiul bolilor sistemului venos și tratamentul acestor afecțiuni care pot deveni foarte periculoase dacă nu se acționează asupra lor la timp. Varicele sunt acele dilatații venoase permanente și neregulate, mai frecvente la membrele inferioare, produse de pierderea elasticității pereților venelor. Ele sunt albastre la culoare și apar umflate sub piele, în special pe fața internă a piciorului și cea posterioară a gambelor. Cauza apariției venelor este faptul că sângele venos nu poate fi drenat corespunzător și stagnează în aceste vene, iar cu timpul apar simptome supărătoare ca durere, senzație de greutate, umflarea gambelor și chiar inflamații roșii, ajungându-se, în cele mai nefericite situații, la ulcerul varicos – o rană care nu se vindeca niciodată dacă nu se iau măsuri urgente de tratament.
Cele mai mari vene din corpul uman sunt venele cave. Acestea sunt două mari vase sanguine ce se varsă în atriul drept, una venind de deasupra, vena cavă superioară, iar cealaltă venind de dedesubt, vena cavă inferioară. Vena cavă superioară aduce sângele de la cap, gât și membrele superioare la inimă, iar cea inferioară sângele de la abdomen, pelvis și membrele inferioare. Dacă inima pompează prin intermediul arterelor sânge oxigenat și încărcat cu nutrienți în întreg organismul, venele aduc înapoi, de la extremitățile organismului spre inimă, sângele care a descărcat oxigenul. Propulsorul sângelui venos din jumătatea inferioară a corpului este reprezentat de contracția musculară care împinge sângele în vene împotriva gravitației. Din acest motiv venele sunt prevăzute cu valve unidirecționale care să împiedice refluxul sângelui, astfel încât să poată fi împins în sus de așa-zisa ”pompă musculară”. Varicele apar cand valvele devin nefuncționale, ele nemaiputând împiedica scurgerea înapoi a sângelui, care rămâne mai degrabă blocat în venele superficiale, cum sunt cele de la nivelul membrelor inferioare, determinând umflarea acestora. Varicele pot apărea și din cauze ereditare, legate de moștenirea unui țesut mai puțin elastic în pereții venelor, statul prelungit în picioare, obezitatea ș.a. Printre cele mai frecvente afecțiuni care necesită vizita la medicul specialist în flebologie se numără varicele, ulcerele varicoase, telangiectaziile (venele în pânză de păianjen), insuficiența venoasă cronică, embolismul (cheagurile de sânge), tromboza venoasă superficială (flebita), tromboza venoasă profundă. Tromboza venoasă profundă este cauzată de prezența unui cheag de sânge format la nivelul sistemului venos profund. Prezența cheagului în circulație poate determina obstrucția vaselor sangvine. Cea mai frecventă localizare a procesului de întrerupere mecanică a fluxului sangvin este la nivel pulmonar. Astfel, se dezvoltă afecțiunea numită embolie pulmonară, care pune în pericol viața pacientului. Așadar, patologia venoasă este generată de prezența unor disfuncții structurale și funcționale care determină staza sangvină.
O metodă folosită în flebologie de cunoscutul chirurg, un colaborator de mare preț al Spitalului SanConfind, este scleroterapia, procedură care se referă la tratamentul venelor în ”pânză de păianjen” și reticulare. Este o procedură medicală sigură, minim-invazivă și implică injectarea unei substante sclerozante direct în interiorul venei. Aceasta va irita peretele intern al vasului determinând o reacție inflamatorie care va închide vasul. În timp, vena se va scleroza si se va resorbi natural. Pentru a se închide acele mici vase capilare ce dau un aspect inestetic piciorului, primul pas este realizarea unei ecografii Doppler. Cu ajutorul ei, domnul doctor stabilește exact harta micilor dilatații ale venelor denumite “pânza de păianjen”. Apoi se injectează substanța denumită etoxisclerol, care închide venele respective. Scleroterapia este o procedură de tratament care și-a dovedit de fiecare dată eficacitatea.
De Black Friday, la SanConfind se pot face investigații gratuite de imagistică medicală. Este vorba despre investivații CT sau RMN cu decontare prin CAS Prahova.
Miercuri, 30 octombrie, de la ora 9.30, la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina va avea loc un workshop medical de mare importanță, cu participare internațională, dedicat tratamentului pentru incontinența urinară de stres la femei, utilizând o metodă modernă și minim invazivă - injectarea cu implant bioresorbabil UROLON.
La Forumul Turismului Balnear, desfășurat la Eforie Nord, Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a câștigat Marele Premiu pentru "Cel mai bun program de tratament balnear din România".
O donație importantă a fost făcută de Organizația "Salvați copiii", cu sprijinul Fundației OMV Petrom, către Spitalul Municipal Câmpina. Este vorba de aparatură medicală în valoare de 100.000 euro pentru Compartimentul de Neonatologie.