CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eusebiu Ștefănescu

- Social -

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eusebiu Ștefănescu

Cele mai multe dintre personalitățile românești pe care le vom evoca în acest serial nu sunt născute în Câmpina, dar s-au legat de urbea noastră în diverse împrejurări. Totuși, există și personalități care au copilărit aici, în Câmpina și care au revenit mereu cu drag acasă. Este cazul marelui actor Eusebiu Ștefănescu.

Eusebiu Ștefănescu s-a născut pe 3 mai 1944 în comuna dâmbovițeană Iedera, dar și-a petrecut copilăria și adolescența la Câmpina, unde familia sa s-a mutat când viitorul actor era încă mic. A urmat cursurile școlare și liceale în localitatea noastră, printre colegii săi de clasă numărându-se viitorul compozitor Marcel Dragomir, dar și viitorul director al uzinei Poiana, Andrei Hortopan. Casa natală a actorului există și astăzi și se află în Cartierul Câmpinița, pe Bulevardul Carol I, chiar la bazin, înaintea intersecției cu Strada Siretului. După cursurile liceale a făcut un an de Filologie, dar chemarea spre teatru a fost mult mai puternică. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în anul 1967, la clasa profesorului Alexandru Finți. A debutat la Teatrul de Stat Timișoara cu rolul Marga, din "Pădurea spânzuraților", de Liviu Rebreanu, în regia Mariettei Sadova. Apoi a jucat la Teatrul Municipal Ploiești, la Teatrul Mic și la Teatrul Național București. A fost un foarte bun recitator și prieten apropiat cu poetul Nichita Stănescu. De altfel, și Eusebiu Ștefănescu a fost poet, având câteva creații chiar foarte apreciate. S-a stins din viață pe 15 martie 2015, la aproape 71 de ani.
Eusebiu Ștefănescu a venit foarte des la Câmpina pentru a-și vedea mama și sora, care au continuat să locuiască în casa părintească din Cartierul Câmpinița (foto). Dar venea des și la diverse evenimente publice. Fie că era vorba de lansări de carte ale unor prieteni, din care citea sau recita cu însuflețire, fie că erau piese de teatru jucate pe scena Casei de Cultură, Eusebiu Ștefănescu se simțea la Câmpina acasă. 

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Regina Maria a României
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu


17 Oct 2018 21:16 4841 vizualizari



Comentarii






  • 17.10.2018 21:38 Balu Iulian Dar ca a fost recitatorul odelor lui Ceausescu nu spuneti ?
628 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1640 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
873 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2938 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV