Un volum captivant, lansat la Câmpina de cercetătorul Mirel Bănică: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor"

Eveniment (Categoria articolului)

După senzaționalul volum "Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană", Mirel Bănică vine în fața publicului cititor cu o nouă provocare: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor". Antropolog și sociolog, doctor în științe politice, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor, Mirel Bănică ne oferă o formidabilă incursiune în lumea foarte puțin cunoscută a romilor. Volumul, rodul unei cercetări minuțioase și a unei munci de teren care a durat câțiva ani buni, a fost lansat vineri, 21 februarie 2020, la Câmpina, în cadrul Seratelor Culturale Elstar.

Mirel Bănică a fost invitatul scriitorului Codruț Constantinescu la cea de-a 27-a Serată Culturală Elstar, la Librăria Elstar, bineînțeles, o adevărată casă a cărții, un loc iubit și apreciat de cititorul fidel. Nu a fost prima vizită a lui Mirel Bănică la Câmpina, el lansând aici, în 2015, la Parohia "Sfântul Nicolae" din Cartierul Slobozia, cartea multi-premiată despre "fenomenul pelerinajelor" și susținând, în 2018, una dintre Conferințele Lemet, organizate tot de Codruț Constantinescu. Iar legătura cu Câmpina este și mai veche de atât, Mirel Bănică efectuând stagiul militar la fosta unitate de jandarmi din municipiu.
În debutul Seratei Culturale Elstar de vineri, Codruț Constantinescu a vorbit despre activitatea profesională a lui Mirel Bănică, despre studiile acestuia și doctoratul obținut la Universitatea din Geneva, despre stagiile de cercetare din Canada (Laval) și Franța (Paris), despre tot ce a scris până acum "nu foarte mult, dar apăsat și bine". (video)
Pe Mirel Bănică este o bucurie să îl asculți vorbind despre munca din spatele unei cărți. Iar în cazul de față, o carte grea despre practicile și credințele religioase ale romilor, despre regulile și moralele țigănești, despre o lume pe care credem că o cunoaștem, dar despre care nu știm aproape nimic. "A lucra cu romii a fost cea mai mare provocare din cariera mea de antropolog și etnolog, pentru că ei au o mare capacitate de manipulare a subiecților. Din acest motiv, se deschid foarte greu, dar și când devii prieten cu ei, rămâi prieten pe viața. Am fost pe punctul de a renunța de două sau trei ori la acest studiu, dar mă bucur că până la urmă această carte a apărut. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut mereu romii, poate și pentru că am copilărit într-un orășel din Bărăgan, unde interacțiunea cu romii era directă", a afirmat Mirel Bănică. (video)
Ce înseamnă cuvintele din titlul cărții? Pe scurt, bafta este norocul, steaua norocoasă sub care se naște un om și care trebuie respectată, întreținută, dusă cât mai sus, iar pierderea "baht-ului" echivalează cu pierdere respectului comunității. Devla înseamnă cap, dar în cel mai profund sens posibil, adică... Dumnezeu, cel care se află deasupra tuturor, dar și în centrul sufletelor. Iar ce înseamnă haram, Mirel Bănică explică astfel: "De aici, de fapt, a început totul pentru mine. Când eram la pelerinaj acum câțiva ani, la Iași, am văzut foarte mulți romi purtând covoare pe umăr. Și am întrebat ce fac acolo, așa, cu covorul pe umăr. Pentru că nimeni nu face chestii inutile în viață, care să îi solicite corpul degeaba. Și mi-au spus: noi facem haram. Nu le dau de pomană, nu sunt făcute cadou, fac haram. Pornind de la această expresie, am avansat ideea că acele covoare sunt o reminiscență a spațiului islamic pe care romii l-au străbătut la un moment dat în decursul voiajului lor spre Europa". 
Mirel Bănică nu a intenționat să scrie o carte despre istoria romilor, ci o carte despre ceea ce arată și ceea ce ascund ei lumii. Este o carte cu o temă extrem de complexă, dar poate și periculoasă, în același timp, având în vedere gradul ridicat de intoleranță al nostru, al celorlalți, al gagiilor, față de minoritatea romă. Totuși, cu siguranță, o carte care merită citită.

4006 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2365 vizualizari
27 feb. 2020 11:16

Direcția 5 vine la Câmpina pentru a spune publicului "Povestea noastră - 30 de ani"

Municipiul Câmpina este inclus în Turneul Național DIRECȚIA 5 - "Povestea noastră - 30 de ani". Concertul din cadrul acestui turneu aniversar va avea loc pe 19 martie 2020, de la ora 19.30, la Casa de Cultură "Geo Bogza". 

Alte stiri recente

1 vizualizari
30 mar. 2020 09:38

Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se ”trăiește” pandemia de coronavirus în... Zaragoza, Spania

În urma tot mai multor mesaje ale unor cititori, inclusiv din afara țării, prezentăm, în serial, modul în care simt, trăiesc, înfruntă pandemia de coronavirus câmpineni aflați peste hotare. Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se "trăiește" pandemia de coronavirus în orașul tău, aceasta este denumirea noului serial care va cuprinde povești adevărate, triste, dar adevărate, de la rude, prieteni (reali sau doar virtuali), cunoscuți, apropiați, oameni care se află departe de Câmpina și care au dorit să spună, să comunice, să transmită, într-un fel sau altul, mesaje celor de acasă. Dacă sunteți într-o asemenea situație sau cunoașteți câmpineni aflați în afara granițelor și care vor să ne spună cum se simte pandemia de coronavirus în orașul lor, îi așteptăm să ne transmită gândurile lor pe pagina noastră de Facebook - CampinaTV sau la adresa de e-mail: tv.online.campina@gmail.com.

9 vizualizari
30 mar. 2020 09:09

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 30 martie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.