Un volum captivant, lansat la Câmpina de cercetătorul Mirel Bănică: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor"

Eveniment (Categoria articolului)

După senzaționalul volum "Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană", Mirel Bănică vine în fața publicului cititor cu o nouă provocare: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor". Antropolog și sociolog, doctor în științe politice, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor, Mirel Bănică ne oferă o formidabilă incursiune în lumea foarte puțin cunoscută a romilor. Volumul, rodul unei cercetări minuțioase și a unei munci de teren care a durat câțiva ani buni, a fost lansat vineri, 21 februarie 2020, la Câmpina, în cadrul Seratelor Culturale Elstar.

Mirel Bănică a fost invitatul scriitorului Codruț Constantinescu la cea de-a 27-a Serată Culturală Elstar, la Librăria Elstar, bineînțeles, o adevărată casă a cărții, un loc iubit și apreciat de cititorul fidel. Nu a fost prima vizită a lui Mirel Bănică la Câmpina, el lansând aici, în 2015, la Parohia "Sfântul Nicolae" din Cartierul Slobozia, cartea multi-premiată despre "fenomenul pelerinajelor" și susținând, în 2018, una dintre Conferințele Lemet, organizate tot de Codruț Constantinescu. Iar legătura cu Câmpina este și mai veche de atât, Mirel Bănică efectuând stagiul militar la fosta unitate de jandarmi din municipiu.
În debutul Seratei Culturale Elstar de vineri, Codruț Constantinescu a vorbit despre activitatea profesională a lui Mirel Bănică, despre studiile acestuia și doctoratul obținut la Universitatea din Geneva, despre stagiile de cercetare din Canada (Laval) și Franța (Paris), despre tot ce a scris până acum "nu foarte mult, dar apăsat și bine". (video)
Pe Mirel Bănică este o bucurie să îl asculți vorbind despre munca din spatele unei cărți. Iar în cazul de față, o carte grea despre practicile și credințele religioase ale romilor, despre regulile și moralele țigănești, despre o lume pe care credem că o cunoaștem, dar despre care nu știm aproape nimic. "A lucra cu romii a fost cea mai mare provocare din cariera mea de antropolog și etnolog, pentru că ei au o mare capacitate de manipulare a subiecților. Din acest motiv, se deschid foarte greu, dar și când devii prieten cu ei, rămâi prieten pe viața. Am fost pe punctul de a renunța de două sau trei ori la acest studiu, dar mă bucur că până la urmă această carte a apărut. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut mereu romii, poate și pentru că am copilărit într-un orășel din Bărăgan, unde interacțiunea cu romii era directă", a afirmat Mirel Bănică. (video)
Ce înseamnă cuvintele din titlul cărții? Pe scurt, bafta este norocul, steaua norocoasă sub care se naște un om și care trebuie respectată, întreținută, dusă cât mai sus, iar pierderea "baht-ului" echivalează cu pierdere respectului comunității. Devla înseamnă cap, dar în cel mai profund sens posibil, adică... Dumnezeu, cel care se află deasupra tuturor, dar și în centrul sufletelor. Iar ce înseamnă haram, Mirel Bănică explică astfel: "De aici, de fapt, a început totul pentru mine. Când eram la pelerinaj acum câțiva ani, la Iași, am văzut foarte mulți romi purtând covoare pe umăr. Și am întrebat ce fac acolo, așa, cu covorul pe umăr. Pentru că nimeni nu face chestii inutile în viață, care să îi solicite corpul degeaba. Și mi-au spus: noi facem haram. Nu le dau de pomană, nu sunt făcute cadou, fac haram. Pornind de la această expresie, am avansat ideea că acele covoare sunt o reminiscență a spațiului islamic pe care romii l-au străbătut la un moment dat în decursul voiajului lor spre Europa". 
Mirel Bănică nu a intenționat să scrie o carte despre istoria romilor, ci o carte despre ceea ce arată și ceea ce ascund ei lumii. Este o carte cu o temă extrem de complexă, dar poate și periculoasă, în același timp, având în vedere gradul ridicat de intoleranță al nostru, al celorlalți, al gagiilor, față de minoritatea romă. Totuși, cu siguranță, o carte care merită citită.

4862 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2779 vizualizari
10 sept. 2020 22:25

Pe 10 octombrie are loc prima ediție din Royal Race, continuatoarea tradiției Câmpina Open MTB

Pe 10 octombrie 2020, cu plecare de pe platoul Muscel, va avea loc prima ediție a competiției de ciclism Royal Race, practic, o continuare a frumoasei tradiții instituită prin Câmpina Open MTB. Noua competiție este organizată de Asociația Young Motivation, adică de Teo, Manu, Lori și Raluca, tineri care au făcut parte din echipa de voluntari de la Câmpina Open MTB.

2733 vizualizari
05 aug. 2020 21:35

A 15-a ediție a Festivalului IDEO IDEIS a ajuns și la Câmpina

Miercuri, 5 august 2020, a început cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Câmpina și încă 8 localități din țară – Alexandria, București, Buzău, Baia Mare, Botoșani, Roman, Sibiu și Timișoara. Este pentru prima dată când acest festival de artă și teatru pentru tineret ajunge la Câmpina, chiar dacă este vorba despre un format inedit, impus de restricțiile stabilite la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus.

Alte stiri recente

22 vizualizari
19 sept. 2020 18:44

Gabriela Firea, sprijin pentru candidatul PSD la Primăria Câmpina, Nicolae Moisescu

Unul dintre liderii naționali ai PSD, Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei și candidat al acestei formațiuni politice pentru un nou mandat la Primăria București, a transmis un mesaj de susținere a candidatului PSD la Primăria Câmpina, Nicolae Moisescu.

31 vizualizari
19 sept. 2020 18:30

Performanță excepțională. Andreea Lungu, vicecampioană balcanică de seniori la aruncarea discului

Andreea Lungu, sportiva din Poiana Câmpina, legitimată la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, antrenată de Mihaela Marin, a încheiat sezonul cu o performanță de excepție - titlul de vicecampioană balcanică de seniori în proba de aruncarea discului, cu o aruncare de 50,15m, noul record personal, fiind pentru prima dată în cariera ei când tânăra sportivă reușește să arunce discul la peste 50 metri.