Un volum captivant, lansat la Câmpina de cercetătorul Mirel Bănică: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor"

Eveniment (Categoria articolului)

După senzaționalul volum "Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană", Mirel Bănică vine în fața publicului cititor cu o nouă provocare: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor". Antropolog și sociolog, doctor în științe politice, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor, Mirel Bănică ne oferă o formidabilă incursiune în lumea foarte puțin cunoscută a romilor. Volumul, rodul unei cercetări minuțioase și a unei munci de teren care a durat câțiva ani buni, a fost lansat vineri, 21 februarie 2020, la Câmpina, în cadrul Seratelor Culturale Elstar.

Mirel Bănică a fost invitatul scriitorului Codruț Constantinescu la cea de-a 27-a Serată Culturală Elstar, la Librăria Elstar, bineînțeles, o adevărată casă a cărții, un loc iubit și apreciat de cititorul fidel. Nu a fost prima vizită a lui Mirel Bănică la Câmpina, el lansând aici, în 2015, la Parohia "Sfântul Nicolae" din Cartierul Slobozia, cartea multi-premiată despre "fenomenul pelerinajelor" și susținând, în 2018, una dintre Conferințele Lemet, organizate tot de Codruț Constantinescu. Iar legătura cu Câmpina este și mai veche de atât, Mirel Bănică efectuând stagiul militar la fosta unitate de jandarmi din municipiu.
În debutul Seratei Culturale Elstar de vineri, Codruț Constantinescu a vorbit despre activitatea profesională a lui Mirel Bănică, despre studiile acestuia și doctoratul obținut la Universitatea din Geneva, despre stagiile de cercetare din Canada (Laval) și Franța (Paris), despre tot ce a scris până acum "nu foarte mult, dar apăsat și bine". (video)
Pe Mirel Bănică este o bucurie să îl asculți vorbind despre munca din spatele unei cărți. Iar în cazul de față, o carte grea despre practicile și credințele religioase ale romilor, despre regulile și moralele țigănești, despre o lume pe care credem că o cunoaștem, dar despre care nu știm aproape nimic. "A lucra cu romii a fost cea mai mare provocare din cariera mea de antropolog și etnolog, pentru că ei au o mare capacitate de manipulare a subiecților. Din acest motiv, se deschid foarte greu, dar și când devii prieten cu ei, rămâi prieten pe viața. Am fost pe punctul de a renunța de două sau trei ori la acest studiu, dar mă bucur că până la urmă această carte a apărut. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut mereu romii, poate și pentru că am copilărit într-un orășel din Bărăgan, unde interacțiunea cu romii era directă", a afirmat Mirel Bănică. (video)
Ce înseamnă cuvintele din titlul cărții? Pe scurt, bafta este norocul, steaua norocoasă sub care se naște un om și care trebuie respectată, întreținută, dusă cât mai sus, iar pierderea "baht-ului" echivalează cu pierdere respectului comunității. Devla înseamnă cap, dar în cel mai profund sens posibil, adică... Dumnezeu, cel care se află deasupra tuturor, dar și în centrul sufletelor. Iar ce înseamnă haram, Mirel Bănică explică astfel: "De aici, de fapt, a început totul pentru mine. Când eram la pelerinaj acum câțiva ani, la Iași, am văzut foarte mulți romi purtând covoare pe umăr. Și am întrebat ce fac acolo, așa, cu covorul pe umăr. Pentru că nimeni nu face chestii inutile în viață, care să îi solicite corpul degeaba. Și mi-au spus: noi facem haram. Nu le dau de pomană, nu sunt făcute cadou, fac haram. Pornind de la această expresie, am avansat ideea că acele covoare sunt o reminiscență a spațiului islamic pe care romii l-au străbătut la un moment dat în decursul voiajului lor spre Europa". 
Mirel Bănică nu a intenționat să scrie o carte despre istoria romilor, ci o carte despre ceea ce arată și ceea ce ascund ei lumii. Este o carte cu o temă extrem de complexă, dar poate și periculoasă, în același timp, având în vedere gradul ridicat de intoleranță al nostru, al celorlalți, al gagiilor, față de minoritatea romă. Totuși, cu siguranță, o carte care merită citită.

6771 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1528 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2777 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

134 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

537 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: