Un volum captivant, lansat la Câmpina de cercetătorul Mirel Bănică: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor"

Eveniment (Categoria articolului)

După senzaționalul volum "Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană", Mirel Bănică vine în fața publicului cititor cu o nouă provocare: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor". Antropolog și sociolog, doctor în științe politice, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor, Mirel Bănică ne oferă o formidabilă incursiune în lumea foarte puțin cunoscută a romilor. Volumul, rodul unei cercetări minuțioase și a unei munci de teren care a durat câțiva ani buni, a fost lansat vineri, 21 februarie 2020, la Câmpina, în cadrul Seratelor Culturale Elstar.

Mirel Bănică a fost invitatul scriitorului Codruț Constantinescu la cea de-a 27-a Serată Culturală Elstar, la Librăria Elstar, bineînțeles, o adevărată casă a cărții, un loc iubit și apreciat de cititorul fidel. Nu a fost prima vizită a lui Mirel Bănică la Câmpina, el lansând aici, în 2015, la Parohia "Sfântul Nicolae" din Cartierul Slobozia, cartea multi-premiată despre "fenomenul pelerinajelor" și susținând, în 2018, una dintre Conferințele Lemet, organizate tot de Codruț Constantinescu. Iar legătura cu Câmpina este și mai veche de atât, Mirel Bănică efectuând stagiul militar la fosta unitate de jandarmi din municipiu.
În debutul Seratei Culturale Elstar de vineri, Codruț Constantinescu a vorbit despre activitatea profesională a lui Mirel Bănică, despre studiile acestuia și doctoratul obținut la Universitatea din Geneva, despre stagiile de cercetare din Canada (Laval) și Franța (Paris), despre tot ce a scris până acum "nu foarte mult, dar apăsat și bine". (video)
Pe Mirel Bănică este o bucurie să îl asculți vorbind despre munca din spatele unei cărți. Iar în cazul de față, o carte grea despre practicile și credințele religioase ale romilor, despre regulile și moralele țigănești, despre o lume pe care credem că o cunoaștem, dar despre care nu știm aproape nimic. "A lucra cu romii a fost cea mai mare provocare din cariera mea de antropolog și etnolog, pentru că ei au o mare capacitate de manipulare a subiecților. Din acest motiv, se deschid foarte greu, dar și când devii prieten cu ei, rămâi prieten pe viața. Am fost pe punctul de a renunța de două sau trei ori la acest studiu, dar mă bucur că până la urmă această carte a apărut. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut mereu romii, poate și pentru că am copilărit într-un orășel din Bărăgan, unde interacțiunea cu romii era directă", a afirmat Mirel Bănică. (video)
Ce înseamnă cuvintele din titlul cărții? Pe scurt, bafta este norocul, steaua norocoasă sub care se naște un om și care trebuie respectată, întreținută, dusă cât mai sus, iar pierderea "baht-ului" echivalează cu pierdere respectului comunității. Devla înseamnă cap, dar în cel mai profund sens posibil, adică... Dumnezeu, cel care se află deasupra tuturor, dar și în centrul sufletelor. Iar ce înseamnă haram, Mirel Bănică explică astfel: "De aici, de fapt, a început totul pentru mine. Când eram la pelerinaj acum câțiva ani, la Iași, am văzut foarte mulți romi purtând covoare pe umăr. Și am întrebat ce fac acolo, așa, cu covorul pe umăr. Pentru că nimeni nu face chestii inutile în viață, care să îi solicite corpul degeaba. Și mi-au spus: noi facem haram. Nu le dau de pomană, nu sunt făcute cadou, fac haram. Pornind de la această expresie, am avansat ideea că acele covoare sunt o reminiscență a spațiului islamic pe care romii l-au străbătut la un moment dat în decursul voiajului lor spre Europa". 
Mirel Bănică nu a intenționat să scrie o carte despre istoria romilor, ci o carte despre ceea ce arată și ceea ce ascund ei lumii. Este o carte cu o temă extrem de complexă, dar poate și periculoasă, în același timp, având în vedere gradul ridicat de intoleranță al nostru, al celorlalți, al gagiilor, față de minoritatea romă. Totuși, cu siguranță, o carte care merită citită.

4655 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3220 vizualizari
28 iun. 2020 12:45

72 de ani de la întâlnirea reprezentanților partidelor comuniste din Europa la Castelul Voila, din Câmpina. Comandase Stalin asasinarea aici a liderului iugoslav Tito?

1 comentarii

În urmă cu exact 72 de ani, pe 28 iunie 1948, în salonul spațios și luminos de la parterul Castelului Voila, avea loc o întâlnire importantă a reprezentanților partidelor comuniste din Europa. Întâlnirea fusese convocată în mare grabă de însuși liderul sovietic Iosif Visarionovici Stalin și sunt mulți istorici care afirmă că la Câmpina se dorea chiar asasinarea liderului comunist iugoslav Tito. 

3631 vizualizari
23 iun. 2020 20:00

Festivitate de absolvire a gimnaziului, la Școala "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina

Festivitățile de absolvire sunt întotdeauna emoționante, pentru elevi, pentru profesori, pentru toți prezenți la aceste evenimente. Se încheie un capitol în viața elevului, el trece într-o altă etapă a vieții, pășește pe un drum nou, poate mai greu, se desparte de colegii alături de care a petrecut ultimii ani. Anul acesta, un an școlar atipic, marcat de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, emoțiile absolvirii au fost parcă și mai mari. Sau cel puțin asta s-a întâmplat la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu", unde la finalul săptămânii trecute a avut loc festivitatea de absolvire a clasei a VIII-a. 

Alte stiri recente

887 vizualizari
13 iul. 2020 07:43

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 13 iulie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2186 vizualizari
12 iul. 2020 14:50

Numărul infectărilor cu COVID-19 crește vertiginos, în timp ce Opoziția tergiversează adoptarea legii privind carantina și izolarea

După ce Curtea Constituțională a decis că măsurile luate împotriva pandemiei de coronavirus sunt neconstituționale, astfel încât statul român a rămas fără instrumentul legal privind obligativitatea carantinării sau izolării cetățenilor, Guvernul a adoptat destul de rapid un alt act normativ prin care redefinește carantina și izolarea. Dar când lucrurile au ajuns în Parlamentul României, inconștiența unora dintre politicieni a bulversat total lucrurile. Pe acest fond, numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut vertiginos. La fel și numărul deceselor.... Cine răspunde pentru toate acestea?