"Sensibilizarea și exprimarea culturală", în cazul elevilor din învățământul primar, aceasta a fost tema Cercului Pedagogic nr.9 pentru învățători, organizat de Școala Gimnazială “Învățător Ion Mateescu” din Poiana Câmpina, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova. Iar în spatele acestei teme au stat lecții oarecum atipice, deosebite, predate elevilor prin intermediul muzicii, poeziei, artelor plastice.
Captarea atenției copiilor și implicarea lor directă au reprezentat obiective esențiale în aceste lecții și pentru a înțelege mai bine strategia didactică o să vă dăm câteva exemple. Venirea primăverii a fost unul dintre subiecte. În clasă a venit Zâna Primăvară, îmbrăcată într-o ținută specifică, pe fondul muzical “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi. Despre vestitorul primăverii, ghiocelul, le anunță copiilor venirea primăverii prin intermediul unei poezii. “Legenda ghiocelului”, de Eugen Jianu, și legenda “Îngerul și ghiocelul”, scrisă de Iulia Hasdeu sunt prezentate copiilor sub forma unor filmulețe, copiii văd apoi cum este reprezentată primăvara în tablourile unor pictori renumiți, cum ar fi Nicolae Grigorescu. Sunt ascultate melodii în limba engleză despre ghiocel, se organizează jocuri didactice cum ar fi, de exemplu, “Mesajul florilor de primăvară”, se realizează desene și figurine reprezentând simboluri ale naturii primăvara: flori, fluturi, copaci înfloriți. Se discută cu copiii despre anotimp, lucrări, emoții, ei fiind încurajați să-și exprime părerile, sentimentele. Un grup de fetițe a prezentat în fața colegilor rochițe din hârtie creponată, inspirate din frumusețea, gingășia și paleta coloristică a primăverii, realizate împreună cu profesorul de educație plastică Elena Nițu, directorul școlii de la Poiana Câmpina.
“Parada floricelelor” a fost, de altfel, una dintre lecțiile care s-a bucurat de succes în rândul copiilor, pentru că, prin joc se îmbină spontanul cu imaginarul și de aici rezultă destindere, plăcere, bucurie. În plus, de multe ori, lucrurile frumoase se pot naște din cele mai simple materiale. Favorizarea contactului direct al copilului cu orice fel de obiect care l-ar putea ajuta să se exprime artistic, lucru demonstrat de copiii de la Poiana Câmpina.
Cam așa au stat lucrurile la cercul pedagogic de la Școala Gimnazială “Învățător Ion Mateescu”, cerc al cărui responsabil a fost profesor învățământ primar Maria Ghinea, după o idee propusă de învățător Maria Dobre. Un demers didactic creativ pentru încurajarea copiilor să se exprime cu ajutorul muzicii, literaturii, artelor plastice.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.