Cerc pedagogic la școala din Poiana Câmpina. Lecții predate elevilor prin intermediul muzicii, poeziei, artelor plastice

Social (Categoria articolului)

"Sensibilizarea și exprimarea culturală", în cazul elevilor din învățământul primar, aceasta a fost tema Cercului Pedagogic nr.9 pentru învățători, organizat de Școala Gimnazială “Învățător Ion Mateescu” din Poiana Câmpina, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova. Iar în spatele acestei teme au stat lecții oarecum atipice, deosebite, predate elevilor prin intermediul muzicii, poeziei, artelor plastice.

Captarea atenției copiilor și implicarea lor directă au reprezentat obiective esențiale în aceste lecții și pentru a înțelege mai bine strategia didactică o să vă dăm câteva exemple. Venirea primăverii a fost unul dintre subiecte. În clasă a venit Zâna Primăvară, îmbrăcată într-o ținută specifică, pe fondul muzical “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi. Despre vestitorul primăverii, ghiocelul, le anunță copiilor venirea primăverii prin intermediul unei poezii. “Legenda ghiocelului”, de Eugen Jianu, și legenda “Îngerul și ghiocelul”, scrisă de Iulia Hasdeu sunt prezentate copiilor sub forma unor filmulețe, copiii văd apoi cum este reprezentată primăvara în tablourile unor pictori renumiți, cum ar fi Nicolae Grigorescu. Sunt ascultate melodii în limba engleză despre ghiocel, se organizează jocuri didactice cum ar fi, de exemplu, Mesajul florilor de primăvară, se realizează desene și figurine reprezentând simboluri ale naturii primăvara: flori, fluturi, copaci înfloriți. Se discută cu copiii despre anotimp, lucrări, emoții, ei fiind încurajați să-și exprime părerile, sentimentele. Un grup de fetițe a prezentat în fața colegilor rochițe din hârtie creponată, inspirate din frumusețea, gingășia și paleta coloristică a primăverii, realizate împreună cu profesorul de educație plastică Elena Nițu, directorul școlii de la Poiana Câmpina.
Parada floricelelor a fost, de altfel, una dintre lecțiile care s-a bucurat de succes în rândul copiilor, pentru că, prin joc se îmbină spontanul cu imaginarul și de aici rezultă destindere, plăcere, bucurie. În plus, de multe ori, lucrurile frumoase se pot naște din cele mai simple materiale. Favorizarea contactului  direct al copilului cu orice fel de obiect care l-ar putea ajuta să se exprime artistic, lucru demonstrat de copiii de la Poiana Câmpina.
Cam așa au stat lucrurile la cercul pedagogic de la Școala Gimnazială “Învățător Ion Mateescu”, cerc al cărui responsabil a fost profesor învățământ primar Maria Ghinea, după o idee propusă de învățător Maria Dobre. Un demers didactic creativ pentru încurajarea copiilor să se exprime cu ajutorul muzicii, literaturii, artelor plastice.

2465 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1708 vizualizari
11 aug. 2022 18:20

A trecut un an de la prima ediție a "Festivalului de Creație și Recreație" din Brebu - și a fost un an plin!

După tabăra din vara lui 2021, echipa de organizare a zis că e doar prima filă a unei frumoase povești. Și s-a dovedit că este chiar așa!

1739 vizualizari
10 aug. 2022 13:42

Doar trei farmacii din Câmpina, pe lista celor care eliberează pastile cu iodură de potasiu

UPDATE - Ulterior, Ministerul Sănătății a mai adăugat farmacii pe această listă, în Prahova ajungându-se la 58. Din Câmpina, au mai fost incluse pe listă două farmacii Catena - de pe Strada Soarelului și de pe Strada Al. I. Cuza.
Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor care eliberează pastilele cu iodură de potasiu. La nivelul județului Prahova sunt doar 35 de farmacii pe această listă, iar din Câmpina numai trei.

Alte stiri recente

32 vizualizari
13 aug. 2022 17:26

Numărul șoferilor prinși ”sub influența substanțelor psihoactive” a crescut alarmant la Câmpina. Care ar fi explicațiile?

În ultimele luni, numărul șoferilor depistați de polițiști ”sub influența substanțelor psihoactive”, inclusiv în Câmpina, dar nu numai, a crescut alarmant. Tot mai mulți câmpineni ne-au întrebat care sunt explicațiile acestei ”inflații”. Vom încerca în rândurile următoare să explicăm situația...

2789 vizualizari
13 aug. 2022 11:23

Autoarea accidentului care a șocat Câmpina pe 7 aprilie 2022, a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă

1 comentarii

Pe 7 aprilie 2022, Câmpina era cutremurată de vestea producerii unui accident pe trecerea de pietoni din apropierea Colegiului Forestier, chiar pe Bulevardul Carol I. În accident era ucis pe loc tânărul Paul Alexandru Dragomir, 17 ani, elev al Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” din localitate.