Sunt ani buni de când la nivelul administrației locale câmpinene se vorbește despre reabilitarea Capelei Hernea, unul dintre puținele monumente arhitecturale care au mai rămas în municipiu. La un moment dat se discuta despre posibilitatea accesării de fonduri europene, dar iată că acum a apărut o altă soluție.
"Este vorba despre o finanțare prin Ambasada Statelor Unite ale Americii. Ar fi o soluție foarte bună, în condițiile în care Capela Hernea nu este clasificată ca monument istoric, iar acest lucru face aproape imposibilă obținerea de fonduri europene", a declarat recent primarul Horia Tiseanu.
Ambasada SUA pune la dispoziția administrațiilor locale, a altor instituții publice, dar și organizațiilor neguvernamentale, bani pentru conservarea unor obiective. Practic, finanțarea este oferită de Guvernul SUA din Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale, un fond pus la dispoziția ambasadelor din diverse țări. Sunt ani buni de când în România, prin Ambasada SUA, au fost finanțate lucrări de reabilitare/restaurare/conservare a unor monumente culturale sau chiar obiecte și colecții culturale. Partea bună a lucrurilor este aceea că nu există termen până la care poate fi obținută finanțarea necesară. Important este ca Primăria Câmpina să întocmească un proiect pe care să-l depună la Ambasada SUA în vederea obținerii finanțării necesare pentru Capela Hernea.
În acest moment nu se știe cam cât ar costa lucrările de reabilitare a acestei capele construită în 1886. Prin 2008-2009, când capela se afla în proprietatea Parohiei "Sfânta Parascheva și Sfântul Dimitrie", părintele Grigore Melnic (în prezent protopopul Protoieriei Câmpina) a încercat o estimare a fondurilor necesare unor lucrări de reabilitare și conservare, împreună cu mai mulți specialiști, iar suma rezultată era foarte mare - jumătate de milion de euro.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.