Capela Hernea ar putea fi reabilitată cu fonduri de la Ambasada SUA în România

Social (Categoria articolului)

Sunt ani buni de când la nivelul administrației locale câmpinene se vorbește despre reabilitarea Capelei Hernea, unul dintre puținele monumente arhitecturale care au mai rămas în municipiu. La un moment dat se discuta despre posibilitatea accesării de fonduri europene, dar iată că acum a apărut o altă soluție.

"Este vorba despre o finanțare prin Ambasada Statelor Unite ale Americii. Ar fi o soluție foarte bună, în condițiile în care Capela Hernea nu este clasificată ca monument istoric, iar acest lucru face aproape imposibilă obținerea de fonduri europene", a declarat recent primarul Horia Tiseanu. 
Ambasada SUA pune la dispoziția administrațiilor locale, a altor instituții publice, dar și organizațiilor neguvernamentale, bani pentru conservarea unor obiective. Practic, finanțarea este oferită de Guvernul SUA din Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale, un fond pus la dispoziția ambasadelor din diverse țări. Sunt ani buni de când în România, prin Ambasada SUA, au fost finanțate lucrări de reabilitare/restaurare/conservare a unor monumente culturale sau chiar obiecte și colecții culturale. Partea bună a lucrurilor este aceea că nu există termen până la care poate fi obținută finanțarea necesară. Important este ca Primăria Câmpina să întocmească un proiect pe care să-l depună la Ambasada SUA în vederea obținerii finanțării necesare pentru Capela Hernea.
În acest moment nu se știe cam cât ar costa lucrările de reabilitare a acestei capele construită în 1886. Prin 2008-2009, când capela se afla în proprietatea Parohiei "Sfânta Parascheva și Sfântul Dimitrie", părintele Grigore Melnic (în prezent protopopul Protoieriei Câmpina) a încercat o estimare a fondurilor necesare unor lucrări de reabilitare și conservare, împreună cu mai mulți specialiști, iar suma rezultată era foarte mare - jumătate de milion de euro.

6379 vizualizari
5

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Flaviu Marinescu 17.01.2017 13:01 Ce frumos ar fi reabilitata si transformata in muzeu al petrolului
  • Ion Dandoaselea 17.01.2017 16:16 Oare mult vom mai gandi asa? In sensul ca la noi, in Campina noastra toate incep cu 's-ar putea sa....' si se termina cu 'nu sunt solutii' sau mai general cu 'nu s-a facut nimic din cele promise...'. Vom avea oare sansa sa avem in administratia locala niste oameni capabili, care sa si faca lucrurile sa se intample? De un conducator care sa stie unde-i e capul, de promisiuni indeplinite, de un oras mai frumos, mai bun? Vor disparea tiitoarele si plimbarile asa zis de studiu platite din bani publici, interesele marunte si meschine, ciubucurile, incapabilii ce motaie prin posturile caldute, cumetriile, susanalele provinciale? Gandurile deprimate ce ma macina au izvorat din articolele dumneavoastra din ultimul timp legate de starea orasului : un bloc finalizat la termen dar fara solutie de conectare la utilitati, un parc ultracentral care ne ranjeste had cu o cruce de beton macinat de vremi in mijloc, un schelet -simbol al neputintei si zadarniciei- care probabil ca va deveni simbolul Campinei (unde primaria a facut un non-combat clar ca lumina zilei cand a fost vorba de reglementarea situatiei lui)... Ma plimb pe strazi desfundate, merg la Ploiesti la cinematograf, trei zile de ninsoare in ianuarie ne iau pe nepregatite, un cvasianalfabet -care scrie 'propietari' , 'promt' si pune virgula intre subiect si predicat (vezi delirul de pe pagina sa de socializare)- se da gazetar si e sef peste cultura din acest oras, finantam din fonduri publice o carte despre personalitatile locale in care un preot se afla langa o cosmeticiana,dam inapoi putinii bani europeni pe care am reusit sa-i atragem, construim cu mari intarzieri un chiosc putin mai mare decat o privata. Ma jucam acum o jumatate de secol prin ruinele bisercutei Hernea. Nimic nu s-a intamplat de atunci. Doar timpul si-a pus amprenta asupra noastra, amandurora. Iar acum, cel mai urmarit penal fiu al municipiului vine cu o noua idee : fondurile americane! L-a impiedicat ceva, cineva pana acum sa bage acest monument in patrimoniul local si sa-i dea stralucirea de odinioara? Macar sa faca un studiu aprofundat, sa vada ce trebuie facut si cat costa? Nu cred. Ne mai arunca insa o fumigena, fara cap si coada. Sau, poate acum, cand se afla in al doisprezecelea ceas asteptand DNA-ul sa aibe nevoie de un lacas unde sa se roage pentru Marea Iertaciune promisa de pesedei? Da,asta se poate. Si apoi, curat ca lacrima sa apara iar in fata noastra, sfidator si superb de incapabil sa ne spuna ca are de terminat ce a inceput in acest mandat ....
  • eul 18.01.2017 11:20 ce-ar fi daca s-ar demara procedurile pentru clasarea ei ca monument? Sau e prea dificil pentru tiseanu si toti genialii de la primarie? e adevarat, cineva chiar ar trebui sa lucreze la dosarul ala de clasare ca monument - cam nasol pentru ... astia din primarie.
  • danut 18.01.2017 15:46 Bună ziua, dacă incepe cu.. Ar putea fi reabilitată, e vrajeala de buftea! ?
  • Tavi 09.07.2017 13:16 Dintre toti care din 90 au fost la conducerea orasului cel mai modest si mai priceput dl Micu.CL din ce in ce mai slabe,firme care se inchid.Primarul oare este mandru ca la Clubul Pensionarilor,in Piata se vorbeste diverse si mai ales nerealizarile alesilor nostri?

Social

1597 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

801 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

1150 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

797 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.