Chirurgia ginecologică SanConfind este cunoscută și recunoscută. Datorită faptului că spitalul are în dotare un bloc-operator performant, operațiile din sfera chirurgiei ginecologice au crescut în complexitate și dificultate, mai ales după ce SanConfind a primit aprobarea de a funcționa în regim de spitalizare continuă. Medicii ginecologi cu state vechi din Secția Obstetrică-Ginecologie, condusă de doctor Ion Constantinescu, împreună cu noii colaboratori ai echipei medicale SanConfind (chirurgi bucureșteni bine cunoscuți, care lucrează în mari spitale din Capitală), au realizat multe operații dificile, dintre care le vom menționa în continuare pe cele mai reprezentative.
În cadrul Secției de Ginecologie au fost multe cazuri de patologie mamară - benignă sau malignă - toate rezolvate cu succes pe cale chirurgicală. De asemenea, patologia pelvisului (benignă sau malignă), cunoaște și ea rezolvări chirurgicale complexe. Au fost multe neoplasme genitale operate în cadrul clinicii, în ultimele săptămâni. Ginecologia de la SanConfind excelează în privința intervențiilor pe cale vaginală, și vorbim aici în special despre histerectomia pe cale vaginală, o modalitate naturală, dar dificilă de extragere a uterului. Această modalitate are un beneficiu maxim și este practicată pentru întreaga patologie uterin, de corp uterin sau col uterin. Trebuie să amintim, de asemenea, și intervențiile de statică pelvină care afectează femeile de diferite vârste, prolapsul organelor genitale, dar și forme de incontinență urinară.
Dintre operațiile ultimelor luni, una iese în evidență și nu doar prin complexitatea sa, ci și prin vârsta pacientului respectiv. În luna august, o femeie de 82 de ani, venită din Ardeal, plină de curaj și încredere în medicii de la SanConfind, a fost operată deoarece avea în zona pelvisului o tumoră de aproape 4 kg. Intervenţia chirurgicală ginecologică a fost iniţial de prolaps genital. Operația a constat în extragerea unei formaţiuni tumorale voluminoase (histerectomie totală cu anexectomie bilaterală), dar în cadrul acestei operații s-a intervenit și în cura chirurgicală a herniei ombilicale, precum și în cura chirurgicală a prolapsului utero-vaginal. Această tumoră a apărut în urmă cu 20 de ani, timp în care şi-a tot mărit dimensiunile. Motivul principal care a determinat pacienta să se prezinte la SanConfind nu a fost atât durerea, cât apariția în timp a unei hernii ombilicale ce o împiedica să se alimenteze corespunzător. Un alt motiv pentru care a fost necesară intervenţia a fost prolapsul genital de grad 4, cu ulceraţii, acest lucru însemnând expunerea la exterior a organelor genitale interne; în speță, a colului uterin și a corpului uterin.
Evaluarea preoperatorie, consultul preanestezic, analizele de laborator, investigația imagistică prin tomografie computerizată, consultul cardiologic cu ecografie de cord, testarea RT-PCR, toate au fost efectuate în regim de urgență. Consulturile multisciplinare au venit în sprijinul echipei medicale din sala de operaţii cu rezultate concludente şi precise, în aceeaşi zi (one day check-up). Analizele de laborator au arătat o anemie uşoară, însă investigațiile imagistice au evidențiat în cavitatea pelvină o masă tumorală de mari dimensiuni, cu caractere suspecte pentru substrat neoplazic. Examentul CT a mai descris şi lichid de ascită în cantitate importantă, hernie Morgagni cu ascensionarea intratoracică a unui segment de colon transvers, o hernie gastrică voluminoasă transhiatală, acestea având implicaţii anestezice importante. Ele au crescut posibilele dificultăţi de ventilatie mecanică şi aspiraţie traheobronşică. Evaluarea cardiologică a fost, de asemenea, dificilă, având în vedere fereastra ecografică greu de obţinut din cauza modificărilor raporturilor anatomice induse de ascensionarea intratoracică a organelor abdominale, precum şi de prezenţa unui lichid pleural în cantitate moderată. Intervenţia chirurgicală a necesitat formarea unei echipe medicale complexe alcătuite din doi chirurgi - unul de chirurgie generală și un ginecolog -, dar și doi medici anesteziști. Operația a avut un succes total, iar evoluţia postoperatorie a bătrânei a fost favorabilă. La mai puţin de trei săptămâni de la operaţie, pacienta a ţinut să înştiinţeze echipa medicală că se simte din ce în ce mai bine, mulțumind medicilor de la SanConfind pentru că i-au redat sănătatea: ”Acum pot trăi și eu omenește. Mulțumesc pentru tot ce am trăit şi experimentat la dvs. Dumnezeu să vă binecuvinteze”.
www.sanconfind.ro (P)
Primăvara tocmai s-a încheiat, însă câteva boli specifice sezonului, printre care gripa, laringita, sinuzita, continuă să mai pună la încercare o parte a populației.
La 16 aprilie 2015, la Poiana Câmpina se deschidea Spitalul SanConfind. A fost inaugurată atunci Baza de Tratament și Recuperare Medicală, prima structură funcțională a acestei unități care a devenit ulterior cel mai mare spital privat din județul Prahova.
Conferențiar universitar doctor Sebastian Grădinaru, un medic strălucit și profund devotat meseriei sale, a reușit o nouă premieră pentru chirurgia de la Spitalul SanConfind - rezecția unei tumori de rinichi. Operația reprezintă un succes deplin.
Despre Spitalul Municipal Câmpina se discută mult... E foarte simplu să stai pe margine și să vorbești, să-ți manifești nemulțumirea. Sigur, sunt multe probleme, sunt puncte nevralgice, sunt așteptări... Am încercat o radiografie a activității acestei unități medicale așa cum s-a văzut din postura șefilor mai multor secții, a asistentului șef, precum și a directorului medical Călin Tiu.