S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 noiembrie

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

27 noiembrie...
1822 – Domnitorul Grigore Dimitrie Ghica încuviințează unui negustor brașovean să treacă prin Vama Câmpina cu 40 buți de vin.
1868 – Prințul Barbu Știrbey cumpără parte însemnată din moșia Câmpina, dar și de la Șotrile și Lunca Mare.
1937 – La Sinagoga din Câmpina conferențiază scriitorul Barbu Lăzăreanu despre ”Folclorul românesc și cel evreiesc”.
1952 - Meci în campionatul categoriei B, Flamura Roșie Sf. Gheorghe - Flamura Poiana Câmpina 2-1 (marcator Mihalea), iar arbitrul partidei a fost Mihai Popa.
1960 - Meci în categoria B, Poiana Câmpina - Șantierul Naval Constanța 1-0, marcator Postolache.
1965 – La Câmpina are loc în prezența primarului Gheorghe Rădulescu și a unor invitați dezvelirea plăcii comemorative privind existența Casei Poporului și a unei alte plăci comemorative pe Strada Karl Marx Stadt, unde fusese sediul unei organizații muncitorești.
1966 - Meci în Diviizia B, Chimia Rm. Vâlcea - Poiana Câmpina 1-0.
1999 – Meci în Divizia B, Laminorul Roman – Poiana Câmpina 1-0, joc condus de arbitrul Florin Pop, din Cluj-Napoca.
2000 – O delegație a Școlii de Poliție din Câmpina, formată din chestorul Damian Miclea și comisarul șef Alexandru Lefter, participa la Praga la seminarul ”Curs de cooperare polițienească internațională”.
2010 – La Gijon – Spania se încheia Festivalul de Film, în cadrul căruia câmpineanul Victor Dragomir, regizorul scurtmetrajului ”Fotografia”, cu Victor Rebengiuc, primea o mențiune specială.
2012 – La Biblioteca Municipală, în avanpremiera sărbătoririi Zilei Naționale, aveau loc lansările volumelor ”Tinerețea, cătănia, războiul”, de Gherasim Rusu Togan, și ”Cronica militară a județului Prahova”, de col. Constantin Chiper. 27 noiembrie 2012 La Biblioteca Municipală C. Istrati din Câmpina se lansau două volume foarte interesante “Tinereţea, Cătănia, Războiul. Pagini din istoria neamului” de Gherasim Rusu Togan şi “Cronica militară a judeţului Prahova” de col. (r) Constantin Chiper. Moderatoare era doamna Liliana Ene, directorea instituției. Prof. dr. Gheorghe Râncu vorbea despre cartea lui Gherasim Rusu Togan “Eu propun să denumim noiembrie - luna cărţilor lui Gherasim. Cartea, o triadă - tinereţe, cătănie, război - marchează etapele de formare ale unui tânăr. Autorul dezvăluie, cu talent, pregătirea iniţiatică pe care feciorii o făceau sub îndrumarea unui vornic”. Lectorul a prezentat din carte câteva citate pline de semnificaţii: “Măi Staline, măi Staline/ Tu ascultă de la mine:/ Kremlinul să ţi-l văd pară,/ Să-ţi piară copii şi ţară,/ Să te văd lovit de rău/ cum a fost feciorul meu!” - blestemul unei mame care şi-a pierdut copilul sau “Mareşale, faţă rasă,/ Lasă-mi copilul acasă,/ Nu-l da carne tunului/ Pe la Cotul Donului”. Marian Dulă a făcut o amplă prezentare a volumului “Cronica militară a judeţului Prahova”: “Cartea este o lucrare laborioasă, cuprinzând 390 de pagini, dintre care 26 cu hărţi şi 120 cu reproduceri după fotografii. Este o lucrare de specialitate, realizată riguros ştiinţific, care umple un gol resimţit de toţi iubitorii tradiţiilor militare din spaţiul prahovean”
2015 – Se inaugura la Câmpina un nou depozit pentru stocarea carotelor geologice, parte a unui mai amplu proces de modernizare al Institutlului în valoare de 4,6 milioane euro.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă, Octavian Cojocaru și până la diverse articole de presă.)

1268 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

41 vizualizari
18 oct. 2021 12:28

A încetat din viață Paul Bărbulescu, cel care a fost arhitect șef al Câmpinei timp de 25 de ani

Arhitectul câmpinean Paul Bărbulescu a încetat din viață. Avea 78 de ani și timp de un sfert de secol, în perioada 1968-1993, a lucrat în cadrul Primăriei Câmpina, fiind arhitectul șef al orașului. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

3715 vizualizari
14 oct. 2021 19:28

Sărbătoarea ”#ErasmusDays 2021”, la Grădinița ”Iulia Hasdeu” din Câmpina

#ErasmusDays 2021 reflectă marca Erasmus+, fiind o adevărată sărbătoare dedicată proiectelor purtând acest logo celebru în întrega Europă. Pe parcursul a trei zile - 14, 15, 16 octombrie 2021 - se prezintă rezultatele și impactul acestor proiecte, pentru a le face vizibile tuturor, fiind vorba de mii de organizații din Europa și chiar și de dincolo de granițele bătrânului continent.

Alte stiri recente

11 vizualizari
18 oct. 2021 13:28

Spitalul Voila, printre cele patru unități sanitare din Prahova care primesc, de la Ministerul Sănătății, doze de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2

Ministerul Sănătății a repartizat unor spitale din țară dozele de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2. Este vorba de 5.206 fiole de anticorpi monoclonali repartizate la 134 de unități sanitare cu paturi,  pentru tratarea a 2.603 pacienți cu COVID-19. Prahova primește doar 100 de doze: 70 pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești și câte 10 pentru Spitalul de Boli Pulmonare Breaza, Spitalul Orășenesc Băicoi și Spitalul de Psihiatrie Voila.

1017 vizualizari
17 oct. 2021 20:17

Primele două victorii în meciuri oficiale pentru handbalistele de la CS Câmpina

Echipa de handbal feminin a CS Câmpina, antrenată de Daniel Vasile, înființată de ceva vreme, a participat doar la competiții cu caracter de verificare. Din acest sezon, echipa a fost înscrisă în Campionatul Municipal București, la junioare IV.