CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 noiembrie

- Social -

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 noiembrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

27 noiembrie...
1822 – Domnitorul Grigore Dimitrie Ghica încuviințează unui negustor brașovean să treacă prin Vama Câmpina cu 40 buți de vin.
1868 – Prințul Barbu Știrbey cumpără parte însemnată din moșia Câmpina, dar și de la Șotrile și Lunca Mare.
1937 – La Sinagoga din Câmpina conferențiază scriitorul Barbu Lăzăreanu despre ”Folclorul românesc și cel evreiesc”.
1952 - Meci în campionatul categoriei B, Flamura Roșie Sf. Gheorghe - Flamura Poiana Câmpina 2-1 (marcator Mihalea), iar arbitrul partidei a fost Mihai Popa.
1960 - Meci în categoria B, Poiana Câmpina - Șantierul Naval Constanța 1-0, marcator Postolache.
1965 – La Câmpina are loc în prezența primarului Gheorghe Rădulescu și a unor invitați dezvelirea plăcii comemorative privind existența Casei Poporului și a unei alte plăci comemorative pe Strada Karl Marx Stadt, unde fusese sediul unei organizații muncitorești.
1966 - Meci în Diviizia B, Chimia Rm. Vâlcea - Poiana Câmpina 1-0.
1999 – Meci în Divizia B, Laminorul Roman – Poiana Câmpina 1-0, joc condus de arbitrul Florin Pop, din Cluj-Napoca.
2000 – O delegație a Școlii de Poliție din Câmpina, formată din chestorul Damian Miclea și comisarul șef Alexandru Lefter, participa la Praga la seminarul ”Curs de cooperare polițienească internațională”.
2010 – La Gijon – Spania se încheia Festivalul de Film, în cadrul căruia câmpineanul Victor Dragomir, regizorul scurtmetrajului ”Fotografia”, cu Victor Rebengiuc, primea o mențiune specială.
2012 – La Biblioteca Municipală, în avanpremiera sărbătoririi Zilei Naționale, aveau loc lansările volumelor ”Tinerețea, cătănia, războiul”, de Gherasim Rusu Togan, și ”Cronica militară a județului Prahova”, de col. Constantin Chiper. 27 noiembrie 2012 La Biblioteca Municipală C. Istrati din Câmpina se lansau două volume foarte interesante “Tinereţea, Cătănia, Războiul. Pagini din istoria neamului” de Gherasim Rusu Togan şi “Cronica militară a judeţului Prahova” de col. (r) Constantin Chiper. Moderatoare era doamna Liliana Ene, directorea instituției. Prof. dr. Gheorghe Râncu vorbea despre cartea lui Gherasim Rusu Togan “Eu propun să denumim noiembrie - luna cărţilor lui Gherasim. Cartea, o triadă - tinereţe, cătănie, război - marchează etapele de formare ale unui tânăr. Autorul dezvăluie, cu talent, pregătirea iniţiatică pe care feciorii o făceau sub îndrumarea unui vornic”. Lectorul a prezentat din carte câteva citate pline de semnificaţii: “Măi Staline, măi Staline/ Tu ascultă de la mine:/ Kremlinul să ţi-l văd pară,/ Să-ţi piară copii şi ţară,/ Să te văd lovit de rău/ cum a fost feciorul meu!” - blestemul unei mame care şi-a pierdut copilul sau “Mareşale, faţă rasă,/ Lasă-mi copilul acasă,/ Nu-l da carne tunului/ Pe la Cotul Donului”. Marian Dulă a făcut o amplă prezentare a volumului “Cronica militară a judeţului Prahova”: “Cartea este o lucrare laborioasă, cuprinzând 390 de pagini, dintre care 26 cu hărţi şi 120 cu reproduceri după fotografii. Este o lucrare de specialitate, realizată riguros ştiinţific, care umple un gol resimţit de toţi iubitorii tradiţiilor militare din spaţiul prahovean”
2015 – Se inaugura la Câmpina un nou depozit pentru stocarea carotelor geologice, parte a unui mai amplu proces de modernizare al Institutlului în valoare de 4,6 milioane euro.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă, Octavian Cojocaru și până la diverse articole de presă.)


27 Nov 2020 17:58 2027 vizualizari



Comentarii






1661 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1642 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
875 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2940 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV