Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...

Social (Categoria articolului)

Sala Monovici a fost cel mai vechi cinematograf din Câmpina. A fost construită după primul război mondial și aparținea familiei Monovici. Era situată pe Bulevardul Elisabeta, actualul Culturii, la intersecția cu Strada Plevnei. Era o sală cu 300 locuri la parter, cu balcon și câteva loje. Pe scenă era montat un ecran mare pe care erau proiectate filmele, dar aici, pe scena de la Sala Monovici, au avut loc numeroase spectacole de teatru.

La Câmpina, veneau în turneu toate teatrele de la București. Constantin Nottara, Constantin Tănase și Lucia Sturza Bulandra se numără printre marii artiști care au jucat pe scena de la Sala Monovici. George Enescu a susținut aici două concerte pentru câmpineni. Cinematograf și teatru, deopotrivă, asta însemna Sala Monovici pentru o Câmpină înfloritoare din punct de vedere economic, social și cultural.
Avariată la cutremurul din 1940, Sala Monovici a fost reparată și donată apoi, în 1943, societății ARPA, devenind Sala Monovici - ARPA. După cutremurul din 1977, aici nu au mai avut loc spectacole sau proiecții de filme, fiind transformată într-o sala de sport și rebotezată "Flacăra". În anul 2006, administrația locală câmpineană a decis demolarea sălii, ca unică soluție... rentabilă, având în vedere faptul că, din expertiza tehnică reieșea că o eventuală reabilitare ar presupune costuri extrem de mari. Pe locul unde s-a aflat cândva Sala Monovici a fost amenajată o parcare.
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Liceul de fete "Iulia Hasdeu" de ieri, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" de astăzi
Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi

3743 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2687 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

2 comentarii

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1963 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

523 vizualizari
11 dec. 2018 12:15

Bal mascat latino - tema din acest an a Balului Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale sfârșitului de an în municipiul Câmpina. Pentru că este un spectacol, un show în toată regula. Nu lipsește nimic. Anul acesta, evenimentul are loc vineri, 14 decembrie, de la ora 17.30, la Casa de Cultură "Geo Bogza".

1308 vizualizari
11 dec. 2018 10:55

Revelion cu Holograf și Florin Cîrciu, în centrul Câmpinei

Cunoscuta formație Holograf și tânărul solist Florin Cîrciu vor cânta la Câmpina, de Revelion. Acestea sunt numele care se vor afla pe afișul evenimentului organizat și finanțat de administrația locală prin intermediul Casei Tineretului.