Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...

Social (Categoria articolului)

Sala Monovici a fost cel mai vechi cinematograf din Câmpina. A fost construită după primul război mondial și aparținea familiei Monovici. Era situată pe Bulevardul Elisabeta, actualul Culturii, la intersecția cu Strada Plevnei. Era o sală cu 300 locuri la parter, cu balcon și câteva loje. Pe scenă era montat un ecran mare pe care erau proiectate filmele, dar aici, pe scena de la Sala Monovici, au avut loc numeroase spectacole de teatru.

La Câmpina, veneau în turneu toate teatrele de la București. Constantin Nottara, Constantin Tănase și Lucia Sturza Bulandra se numără printre marii artiști care au jucat pe scena de la Sala Monovici. George Enescu a susținut aici două concerte pentru câmpineni. Cinematograf și teatru, deopotrivă, asta însemna Sala Monovici pentru o Câmpină înfloritoare din punct de vedere economic, social și cultural.
Avariată la cutremurul din 1940, Sala Monovici a fost reparată și donată apoi, în 1943, societății ARPA, devenind Sala Monovici - ARPA. După cutremurul din 1977, aici nu au mai avut loc spectacole sau proiecții de filme, fiind transformată într-o sala de sport și rebotezată "Flacăra". În anul 2006, administrația locală câmpineană a decis demolarea sălii, ca unică soluție... rentabilă, având în vedere faptul că, din expertiza tehnică reieșea că o eventuală reabilitare ar presupune costuri extrem de mari. Pe locul unde s-a aflat cândva Sala Monovici a fost amenajată o parcare.
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Liceul de fete "Iulia Hasdeu" de ieri, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" de astăzi
Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi

5515 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

17 vizualizari
15 aug. 2022 15:34

Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. ”Dacă ar vedea Ceaușescu...”

Undeva prin luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

1803 vizualizari
11 aug. 2022 18:20

A trecut un an de la prima ediție a "Festivalului de Creație și Recreație" din Brebu - și a fost un an plin!

După tabăra din vara lui 2021, echipa de organizare a zis că e doar prima filă a unei frumoase povești. Și s-a dovedit că este chiar așa!

Alte stiri recente

741 vizualizari
15 aug. 2022 12:45

Tânăr de 26 ani, din Câmpina, prins drogat la volan, noaptea trecută

1 comentarii

În cursul nopții trecute, în jurul orei 2.45, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 26 de ani din municipiul Câmpina.

2144 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

1 comentarii

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.