Sala Monovici a fost cel mai vechi cinematograf din Câmpina. A fost construită după primul război mondial și aparținea familiei Monovici. Era situată pe Bulevardul Elisabeta, actualul Culturii, la intersecția cu Strada Plevnei. Era o sală cu 300 locuri la parter, cu balcon și câteva loje. Pe scenă era montat un ecran mare pe care erau proiectate filmele, dar aici, pe scena de la Sala Monovici, au avut loc numeroase spectacole de teatru.
La Câmpina, veneau în turneu toate teatrele de la București. Constantin Nottara, Constantin Tănase și Lucia Sturza Bulandra se numără printre marii artiști care au jucat pe scena de la Sala Monovici. George Enescu a susținut aici două concerte pentru câmpineni. Cinematograf și teatru, deopotrivă, asta însemna Sala Monovici pentru o Câmpină înfloritoare din punct de vedere economic, social și cultural.
Avariată la cutremurul din 1940, Sala Monovici a fost reparată și donată apoi, în 1943, societății ARPA, devenind Sala Monovici - ARPA. După cutremurul din 1977, aici nu au mai avut loc spectacole sau proiecții de filme, fiind transformată într-o sala de sport și rebotezată "Flacăra". În anul 2006, administrația locală câmpineană a decis demolarea sălii, ca unică soluție... rentabilă, având în vedere faptul că, din expertiza tehnică reieșea că o eventuală reabilitare ar presupune costuri extrem de mari. Pe locul unde s-a aflat cândva Sala Monovici a fost amenajată o parcare.
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu)
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și Câmpina, România 100. Liceul de fete "Iulia Hasdeu" de ieri, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" de astăzi
Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi
Asociația "Ateliere Fără Frontiere" a anunțat câștigătorii ediției 2025 a programului "Dăm Click pe România".
O furtună puternică a avut loc miercuri după-amiază la Sinaia. A plouat torențial, iar vântul a bătut în rafale de 70-80 km/h.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.