Câmpina: modificări în programul de ridicare, de la populație, a deșeurilor colectate selectiv

Social (Categoria articolului)

Începând cu luna iunie, operatorul de salubritate din municipiul Câmpina, societatea Floricon Salub SRL, a anunțat modificări în programul de ridicare a deșeurilor colectate selectiv de la populație: sacii galbeni (în care trebuie să se colecteze PET-uri, doze de aluminiu, folie de plastic, alte ambalaje din plastic, cutii metalice de conserve) vor fi ridicați în a doua sâmbătă din fiecare lună, iar sacii de culoare albastră, nou introduși (pentru cutii de carton, maculatură, pungi de hârtie) și cei de culoare verde (sticle, borcane) vor fi ridicați în a patra sâmbătă din fiecare lună.

Până în luna mai inclusiv, la Câmpina au existat doar două tipuri de saci distribuiți populației de operatorul de salubritate - sacul galben (pentru PET-uri, aluminiu, plastic, carton și hârtie), care era ridicat în a doua și a patra sâmbătă din lună, și sacul verde (pentru sticlă), care era ridicat în a patra sâmbătă din lună. Practic, Floricon venea de două ori pe lună pentru a ridica deșeurile colectate selectiv într-o gospodărie. Acum sunt trei tipuri de saci și ridicarea acestora se face tot de două ori pe lună.
Această modificare anunțată de operatorul de salubritate a generat o serie de nemulțumiri în rândul populației care locuiește la case, în sensul că, în opinia oamenilor, sacii galbeni ar trebui ridicați de două ori pe lună, pentru a nu se sta cu ei în curte o perioadă atât de lungă (o lună). Unii câmpineni consideră că și sacii albaștri (cu carton, hârtie) ar trebui ridicați tot de două ori pe lună. Am încercat să lămurim aceste probleme care ne-au fost semnalate de cetățeni cu Florin Constantinescu, directorul general al societății Floricon Salub.

”Modificarea pe care am anunțat-o și care a intrat în vigoare de la 1 iunie 2021 nu vine decât să facă un pas înainte în colectarea selectivă a deșeurilor la nivelul municipiului Câmpina. Practic, pentru cetățean, modificarea este că are un sac în plus la dispoziție, cel albastru, pentru hârtie, astfel că, în principiu, colectarea ar trebui să se facă și mai aproape de standardele europene. Am văzut și eu reacții de genul că oamenii sunt nevoiți să stea cu gunoiul colectat selectiv o lună. În privința PET-urilor, unde sunt cele mai multe discuții, dacă acestea sunt colectate în mod corect, un sac este arhisuficient pentru o lună, din punctul meu de vedere. Iar colectarea corectă înseamnă ca PET-ul respectiv să fie curat, să fie presat, astfel încât să fie eliminat aerul din interior, după care trebuie pus înapoi capacul. De asemenea, vreau să subliniez că toate deșeurile colectate selectiv nu trebui să fie contaminate, iar aici voi da câteva exemple - cutiile de pizza sau cu urme de alimente de orice fel nu vor fi colectate la cartoane și hârtie, ci la gunoi menajer; bonurile de casă nu vor fi colectate la hârtie, ci la gunoi menajer; sticla sau borcanele trebuie să fie spălate minimal astfel încât să nu mai fie contaminate cu urme alimentare pentru a putea fi colectate la sticlă, altminteri trebuie depozitate ca gunoi menajer. În plus, vreau să profit de ocazie să îi anunț pe câmpineni că în curând vom introduce o nouă fracție, o nouă categorie de deșeuri care pot fi colectate selectiv - deșeurile biodegradabile. Iar aici vor fi incluse cojile de cartofi, resturile de fructe și legume, practic, orice înseamnă deșeu biodegradabil. Astfel, noi continuăm efortul de a contribui la atingerea țintelor de colectare selectivă”, ne-a declarat Florin Constantinescu, directorul Floricon Salub SRL Câmpina.

3245 vizualizari
7

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • mariancd 07.06.2021 11:01 Prietene Constantinescu, ai inteles doar ce ai vrut tu. Avem contract sa ne ridici TOT gunoiul (reciclabil sau nu) SAPTAMANAL nu doar o data pe luna. Il impartim in cati saci vrei tu, le punem si funda rosie, dar vino sa il ridici SAPTAMANAL.
  • Bogdan Tamirjan 07.06.2021 13:49 L-as invita pe domnul Constantinescu, cel putin cu privire la plastic, PET si metal, sa ne spuna dumnealui cum face sa inghesuie in sac, chiar si dupa ce a scos "profesionist" aerul. Personal, o familie de trei persoane, umplu in doua saptamani sacul si o Europubela, cu ambalaje indesate si organizate. Dupa ce le umplu, gunoaiele sortate se duc in sacose la pubelele publice, pentru ca nu mai am unde sa le depozitez. Nu cred ca este corecta abordarea Floricon, nu putem tine sacii prin curte cate o luna. Plus ca ambalajele de mezeluri, chiar si clatite cu apa, sunt distractia favorita a pisicilor din cartier: le gasesc in fiecare dimineata insirate prin curte. De aiai mi-am luat pubela, dar probabil ca o sa-mi trebuisca o bena, Floricon se va gandi sa vina trimestrial, apoi anual, sa mai reduca din costuri, iar noi sa gasim o varianta sa ne procesam singuri gunoaiele. Pentru sticle, poate veni si la trei luni, pentru hartie, nu ma supara tare, dar plasticul este omniprezent acum, nu prea sunt produse fara, basca bauturile si apa. Cam asta e colectarea selectiva la Campina, target, dar sa stea pe la noi prin curti cat e nevoie sa devina rentabil.
  • Catalin 07.06.2021 22:23 Poate aranjam cu un ONG sa ne adunam singuri, cu mândrie proletară gunoiul. Dar nu uitați să plătiți factura.
  • Gherghiceanu Valeriu 08.06.2021 05:53 Programmul de colectare nu este valabil si pentru cei de la bloc? Ei nu sunt tot cetateni ai acestei urbe?
  • Catrinel 08.06.2021 07:01 Vom sta cu sacii in curte o luna, asta-i problema. Restul e abureala ieftina.
  • Lidia Molla 08.06.2021 13:45 Este complicata, nu atât selectarea diferențiată a gunoaielor în saci, cât depozitarea lor înșirați prin curte, mai ales când ploua. Nu se specifică nimic despre colectarea resturilor vegetale: in ce zile în ce condiții.
  • Baciu Daniela 09.06.2021 22:26 Doamnee... nu sunteți sănătoși. Cum adică, sa spăl borcanul iar apoi sa îl pun în sac???? Adică sa mai consum eu niște apa??? Pai atunci de ce sa mai colecteze selectiv??? Ce i de la blocuri nu colectează asa...

Social

3146 vizualizari
18 iun. 2021 18:11

Oferta educațională a Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina pentru anul de învățământ 2021-2022

În perioada 7 iunie - 10 septembrie, Școala Postliceală ”Louis Pasteur” Câmpina face înscrieri pentru anul de învățământ 2021-2022. Planul de școlarizare cuprinde 75 locuri la specialitatea asistent medical generalist (3 ani, cursuri de zi) și 25 locuri la specialitatea asistent medical de farmacie (3 ani, cursuri de zi), ambele specializări fiind acreditate de Ministerul Educației și Cercetării.

4236 vizualizari
17 iun. 2021 19:03

Școala de șoferi Autoprof Câmpina premiază performanța. Reduceri pentru elevii cu media generală peste 9

Școala de șoferi Autoprof din Câmpina funcționează din anul 2005 și este un adevărat etalon în domeniu, fiind recunoscută ca o instituție care apreciază performanța. Acum, Autoprof vine cu o nouă provocare – acordă reduceri pentru elevii cu rezultate bune la învățătură, media generală peste 9 pe cel puțin un semestru.

Alte stiri recente

1667 vizualizari
20 iun. 2021 19:40

În ultima duminică a fiecărei luni de vară, în centrul Câmpinei va cânta fanfara

Casa de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina a pregătit o serie de evenimente pentru ultimul week-end al fiecărei luni de vară. Sâmbăta sunt organizate diverse spectacole în aer liber, despre care am scris pe larg aici, iar a doua zi, duminica, de la ora 11.00, este pregătită o altă surpriză.

1275 vizualizari
20 iun. 2021 19:23

O săptămână până la alegerile pentru funcția de primar al comunei Șotrile. Bogdan Davidescu, din nou pe lista candidaților

În ultimii ani, singurele referiri despre comuna prahoveană Șotrile în presa națională sunt cele legate de isprăvile lui Bogdan Davidescu, fostul primar, condamnat în anul 2019 pentru pornografie infantilă. O condamnare cu suspendare, în urma căreia Davidescu și-a pierdut mandatul de primar. A fost exclus din PSD, așa, de fațadă, pentru că partidul nu a desemnat un alt candidat la Primărie, la alegerile locale din septembrie 2020. Bogdan Davidescu a candidat din nou, independent, și a câștigat cu 41,22%, față 34,94% cât a obținut principalul său contracandidat, liberalul Gabriel Broșteanu.