Câmpina: modificări în programul de ridicare, de la populație, a deșeurilor colectate selectiv

Social (Categoria articolului)

Începând cu luna iunie, operatorul de salubritate din municipiul Câmpina, societatea Floricon Salub SRL, a anunțat modificări în programul de ridicare a deșeurilor colectate selectiv de la populație: sacii galbeni (în care trebuie să se colecteze PET-uri, doze de aluminiu, folie de plastic, alte ambalaje din plastic, cutii metalice de conserve) vor fi ridicați în a doua sâmbătă din fiecare lună, iar sacii de culoare albastră, nou introduși (pentru cutii de carton, maculatură, pungi de hârtie) și cei de culoare verde (sticle, borcane) vor fi ridicați în a patra sâmbătă din fiecare lună.

Până în luna mai inclusiv, la Câmpina au existat doar două tipuri de saci distribuiți populației de operatorul de salubritate - sacul galben (pentru PET-uri, aluminiu, plastic, carton și hârtie), care era ridicat în a doua și a patra sâmbătă din lună, și sacul verde (pentru sticlă), care era ridicat în a patra sâmbătă din lună. Practic, Floricon venea de două ori pe lună pentru a ridica deșeurile colectate selectiv într-o gospodărie. Acum sunt trei tipuri de saci și ridicarea acestora se face tot de două ori pe lună.
Această modificare anunțată de operatorul de salubritate a generat o serie de nemulțumiri în rândul populației care locuiește la case, în sensul că, în opinia oamenilor, sacii galbeni ar trebui ridicați de două ori pe lună, pentru a nu se sta cu ei în curte o perioadă atât de lungă (o lună). Unii câmpineni consideră că și sacii albaștri (cu carton, hârtie) ar trebui ridicați tot de două ori pe lună. Am încercat să lămurim aceste probleme care ne-au fost semnalate de cetățeni cu Florin Constantinescu, directorul general al societății Floricon Salub.

”Modificarea pe care am anunțat-o și care a intrat în vigoare de la 1 iunie 2021 nu vine decât să facă un pas înainte în colectarea selectivă a deșeurilor la nivelul municipiului Câmpina. Practic, pentru cetățean, modificarea este că are un sac în plus la dispoziție, cel albastru, pentru hârtie, astfel că, în principiu, colectarea ar trebui să se facă și mai aproape de standardele europene. Am văzut și eu reacții de genul că oamenii sunt nevoiți să stea cu gunoiul colectat selectiv o lună. În privința PET-urilor, unde sunt cele mai multe discuții, dacă acestea sunt colectate în mod corect, un sac este arhisuficient pentru o lună, din punctul meu de vedere. Iar colectarea corectă înseamnă ca PET-ul respectiv să fie curat, să fie presat, astfel încât să fie eliminat aerul din interior, după care trebuie pus înapoi capacul. De asemenea, vreau să subliniez că toate deșeurile colectate selectiv nu trebui să fie contaminate, iar aici voi da câteva exemple - cutiile de pizza sau cu urme de alimente de orice fel nu vor fi colectate la cartoane și hârtie, ci la gunoi menajer; bonurile de casă nu vor fi colectate la hârtie, ci la gunoi menajer; sticla sau borcanele trebuie să fie spălate minimal astfel încât să nu mai fie contaminate cu urme alimentare pentru a putea fi colectate la sticlă, altminteri trebuie depozitate ca gunoi menajer. În plus, vreau să profit de ocazie să îi anunț pe câmpineni că în curând vom introduce o nouă fracție, o nouă categorie de deșeuri care pot fi colectate selectiv - deșeurile biodegradabile. Iar aici vor fi incluse cojile de cartofi, resturile de fructe și legume, practic, orice înseamnă deșeu biodegradabil. Astfel, noi continuăm efortul de a contribui la atingerea țintelor de colectare selectivă”, ne-a declarat Florin Constantinescu, directorul Floricon Salub SRL Câmpina.

3733 vizualizari
7

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • mariancd 07.06.2021 11:01 Prietene Constantinescu, ai inteles doar ce ai vrut tu. Avem contract sa ne ridici TOT gunoiul (reciclabil sau nu) SAPTAMANAL nu doar o data pe luna. Il impartim in cati saci vrei tu, le punem si funda rosie, dar vino sa il ridici SAPTAMANAL.
  • Bogdan Tamirjan 07.06.2021 13:49 L-as invita pe domnul Constantinescu, cel putin cu privire la plastic, PET si metal, sa ne spuna dumnealui cum face sa inghesuie in sac, chiar si dupa ce a scos "profesionist" aerul. Personal, o familie de trei persoane, umplu in doua saptamani sacul si o Europubela, cu ambalaje indesate si organizate. Dupa ce le umplu, gunoaiele sortate se duc in sacose la pubelele publice, pentru ca nu mai am unde sa le depozitez. Nu cred ca este corecta abordarea Floricon, nu putem tine sacii prin curte cate o luna. Plus ca ambalajele de mezeluri, chiar si clatite cu apa, sunt distractia favorita a pisicilor din cartier: le gasesc in fiecare dimineata insirate prin curte. De aiai mi-am luat pubela, dar probabil ca o sa-mi trebuisca o bena, Floricon se va gandi sa vina trimestrial, apoi anual, sa mai reduca din costuri, iar noi sa gasim o varianta sa ne procesam singuri gunoaiele. Pentru sticle, poate veni si la trei luni, pentru hartie, nu ma supara tare, dar plasticul este omniprezent acum, nu prea sunt produse fara, basca bauturile si apa. Cam asta e colectarea selectiva la Campina, target, dar sa stea pe la noi prin curti cat e nevoie sa devina rentabil.
  • Catalin 07.06.2021 22:23 Poate aranjam cu un ONG sa ne adunam singuri, cu mândrie proletară gunoiul. Dar nu uitați să plătiți factura.
  • Gherghiceanu Valeriu 08.06.2021 05:53 Programmul de colectare nu este valabil si pentru cei de la bloc? Ei nu sunt tot cetateni ai acestei urbe?
  • Catrinel 08.06.2021 07:01 Vom sta cu sacii in curte o luna, asta-i problema. Restul e abureala ieftina.
  • Lidia Molla 08.06.2021 13:45 Este complicata, nu atât selectarea diferențiată a gunoaielor în saci, cât depozitarea lor înșirați prin curte, mai ales când ploua. Nu se specifică nimic despre colectarea resturilor vegetale: in ce zile în ce condiții.
  • Baciu Daniela 09.06.2021 22:26 Doamnee... nu sunteți sănătoși. Cum adică, sa spăl borcanul iar apoi sa îl pun în sac???? Adică sa mai consum eu niște apa??? Pai atunci de ce sa mai colecteze selectiv??? Ce i de la blocuri nu colectează asa...

Social

3235 vizualizari
26 nov. 2021 11:52

Conducătorul auto, care a intrat cu mașina în betonul proaspăt turnat la "Răcitor", s-a prezentat singur la Poliția Locală Câmpina

Este vorba despre un bărbat de 68 de ani, din comuna Provița de Sus. Acesta a mers vineri dimineață la sediul Poliției Locale Câmpina, unde a recunoscut în fața agenților că el este cel care a intrat cu mașina în betonul proaspăt turnat din intersecția de la "Răcitor". Bărbatul a spus că nu a fost atent, că nu a văzut barierele și indicatoarele și și-a cerut scuze pentru incidentul creat. A fost sancționat în conformitate cu prevederile Ordonanței de Guvern 43/1997 privind regimul drumurilor publice.

2154 vizualizari
24 nov. 2021 22:52

Despre reziliență și bullying, inclusiv în școlile și liceele din Câmpina, cu psihologul Georgiana Fenic

În cadrul discuției de zilele trecute de la sediul Asociației ”Fluturi albi” privind derularea proiectului ”7forEDU”, una dintre temele abordate a fost cea privind reziliența și bullyingul, fenomene, din păcate, prea puțin cunoscute în societate, în ansamblul ei, dar mai ales în mediul educațional. Acestea au fost premizele pentru care am invitat-o pe Georgiana Fenic la o discuție mai amplă pe această temă.

Alte stiri recente

1150 vizualizari
26 nov. 2021 20:46

26.000 lei, valoarea amenzilor aplicate în ultima săptămână de Poliția Locală Câmpina pentru parcarea fără drept pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități

Poliția Locală Câmpina a intensificat în ultimele zile verificările în ceea ce privește respectarea prevederilor Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, sancționând parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap.

7205 vizualizari
25 nov. 2021 12:46

Poliția Locală Câmpina caută conducătorul unui vehicul care a intrat în intersecția de la Răcitor peste betonul proaspăt turnat

1 comentarii

Miercuri, 24 noiembrie 2021, s-a turnat mai mult de jumătate din placa de beton de la intersecția străzilor B.P. Hasdeu și Calea Doftanei din municipiul Câmpina, cunoscută ca fiind intersecția de la Răcitor. Apoi, muncitorii au blocat și marcat corespunzător intrarea în intersecție și au plecat. Joi dimineață, surpriză...