Se pare că pentru administrația locală câmpineană este foarte greu să construiască un cimitir nou. Se încurcă în hârtii și în sume incredibile. Situația în care s-a ajuns cu noul cimitir ar putea fi amuzantă dacă nu ne-am gândi la lipsa acută a locurilor de veci, pe de o parte și la incompetența unora, pe de altă parte. Urmează o poveste reală despre Cimitirul Lumina, investiție care urmează să fie finanțată de la bugetul municipiului.
În ianuarie 2015, primarul Horia Tiseanu a venit în plenul Consiliului Local cu un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea Cimitirului Lumina, pe Strada Izvoarelor din Cartierul Slobozia, pe un teren de 25.512 mp. Un cimitir de lux, care ar fi costat aproape un milion de euro (4,16 milioane lei fără TVA). Un cimitir cu trei capele, cu trei corpuri administrative, cu două sensuri giratorii în interior și 4.575 parcele de înhumare. Atunci, în ianuarie, la reacția presei, a cetățenilor și a unor consilieri locali, primarul a recunoscut că suma de un milion de euro pentru un cimitir ar fi mult prea mare și și-a retras proiectul.
În martie 2015, primarul Horia Tiseanu a revenit cu un nou proiect legat de Cimitirul Lumina, după ce, în prealabil, au fost refăcute studiul de fezabilitate și partea de proiectare. Au rezultat costuri de 1,88 milioane lei cu tot cu TVA, adică în jur de 420.000 euro. Consiliul Local a aprobat acest proiect, iar apoi au demarat procedurile de achiziție publică. Și se așteptau rezultatele licitației pentru a se putea demara lucrările.
În februarie 2016, subiectul se redeschide. Pe ordinea de zi a joi a Consiliului Local Câmpina apare un proiect de hotărâre privind... aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Cimitirul Lumina. Iar în proiect apare o nouă valoare a acestei investiții - 2.664.140 lei fără TVA, adică undeva la aproximativ 3,2 milioane lei cu tot cu TVA, adică în jur de 710.000 euro. Cu alte cuvinte, s-a scumpit din nou Cimitirul Lumina, iar în loc să înceapă lucrările, practic o luăm de la capăt cu toate hârtiile.
Ce se întâmplă, de fapt? Iată explicațiile date de primarul Horia Tiseanu în expunerea de motive: "Este necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici deoarece, în urma lansării procedurii de achiziție publică în SEAP, au fost depuse mai multe solicitări de clarificări din cauza neconcordanțelor între piesele scrise și cele desenate, apărând astfel modificări ale Caietului de sarcini, respectiv a listelor de cantități. Procedura de pe SEAP a fost anulată, iar pentru inițierea unei noi proceduri a fost necesară revizuirea Proiectului tehnic, ținând cont de solicitările de clarificare de la potențialii ofertanți." Iar în urma revizuirii Proiectului tehnic au rezultat alți indicatori tehnico-economici, cei pe care CL Câmpina trebuie să-i aprobe joi.
Ce-ar mai fi de spus în aceste condiții? Că-și bate cineva joc de primar, pentru că, de fapt, în capul lui se vor sparge toate oalele?! Că-și bate cineva joc de noi toți și mai ales de banii câmpinenilor?! Că inclusiv Consiliul Local este pus în fața unei situații de-a dreptul ridicole să aprobe din nou ceea ce a mai aprobat o dată, în exact aceleași condiții, doar că suma pentru investiție e mai mare?! Oricum, un lucru e cert. Va mai dura ceva vreme până se va realiza un nou cimitir în Câmpina.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.