Noul cimitir din Câmpina, de la un milion de euro, la 400.000 euro și apoi la peste 700.000 euro

Social (Categoria articolului)

Se pare că pentru administrația locală câmpineană este foarte greu să construiască un cimitir nou. Se încurcă în hârtii și în sume incredibile. Situația în care s-a ajuns cu noul cimitir ar putea fi amuzantă dacă nu ne-am gândi la lipsa acută a locurilor de veci, pe de o parte și la incompetența unora, pe de altă parte. Urmează o poveste reală despre Cimitirul Lumina, investiție care urmează să fie finanțată de la bugetul municipiului.

În ianuarie 2015, primarul Horia Tiseanu a venit în plenul Consiliului Local cu un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea Cimitirului Lumina, pe Strada Izvoarelor din Cartierul Slobozia, pe un teren de 25.512 mp. Un cimitir de lux, care ar fi costat aproape un milion de euro (4,16 milioane lei fără TVA). Un cimitir cu trei capele, cu trei corpuri administrative, cu două sensuri giratorii în interior și 4.575 parcele de înhumare. Atunci, în ianuarie, la reacția presei, a cetățenilor și a unor consilieri locali, primarul a recunoscut că suma de un milion de euro pentru un cimitir ar fi mult prea mare și și-a retras proiectul.

În martie 2015, primarul Horia Tiseanu a revenit cu un nou proiect legat de Cimitirul Lumina, după ce, în prealabil, au fost refăcute studiul de fezabilitate și partea de proiectare. Au rezultat costuri de 1,88 milioane lei cu tot cu TVA, adică în jur de 420.000 euro. Consiliul Local a aprobat acest proiect, iar apoi au demarat procedurile de achiziție publică. Și se așteptau rezultatele licitației pentru a se putea demara lucrările. 

În februarie 2016, subiectul se redeschide. Pe ordinea de zi a joi a Consiliului Local Câmpina apare un proiect de hotărâre privind... aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Cimitirul Lumina. Iar în proiect apare o nouă valoare a acestei investiții - 2.664.140 lei fără TVA, adică undeva la aproximativ 3,2 milioane lei cu tot cu TVA, adică în jur de 710.000 euro. Cu alte cuvinte, s-a scumpit din nou Cimitirul Lumina, iar în loc să înceapă lucrările, practic o luăm de la capăt cu toate hârtiile.
Ce se întâmplă, de fapt? Iată explicațiile date de primarul Horia Tiseanu în expunerea de motive: "Este necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici deoarece, în urma lansării procedurii de achiziție publică în SEAP, au fost depuse mai multe solicitări de clarificări din cauza neconcordanțelor între piesele scrise și cele desenate, apărând astfel modificări ale Caietului de sarcini, respectiv a listelor de cantități. Procedura de pe SEAP a fost anulată, iar pentru inițierea unei noi proceduri a fost necesară revizuirea Proiectului tehnic, ținând cont de solicitările de clarificare de la potențialii ofertanți." Iar în urma revizuirii Proiectului tehnic au rezultat alți indicatori tehnico-economici, cei pe care CL Câmpina trebuie să-i aprobe joi. 

Ce-ar mai fi de spus în aceste condiții? Că-și bate cineva joc de primar, pentru că, de fapt, în capul lui se vor sparge toate oalele?! Că-și bate cineva joc de noi toți și mai ales de banii câmpinenilor?! Că inclusiv Consiliul Local este pus în fața unei situații de-a dreptul ridicole să aprobe din nou ceea ce a mai aprobat o dată, în exact aceleași condiții, doar că suma pentru investiție e mai mare?! Oricum, un lucru e cert. Va mai dura ceva vreme până se va realiza un nou cimitir în Câmpina.

8091 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Catalin 22.02.2016 15:00 Așa ceva este incredibil! La câte bâlbâieli sunt in acest mandat, e clar pentru mine ca avem nevoie de alții!
  • constantin (chris) ghigeanu 23.02.2016 10:08 e frumos caci cineva se mai gandeste si la mortzi...ei saracii nu prea mai gandesc si nici nu le prea pasa unde vor fii ingropatzi... dumnezeu sa-i odihneasca ! constantin (chris) ghigeanu guelph, ontario

Social

485 vizualizari
18 ian. 2021 21:41

Asociația ”Glasul Autismului” Câmpina a demarat un nou proiect cu finanțare externă

În luna ianuarie a acestui an, Asociația ”Glasul Autismului” Câmpina a demarat un nou proiect denumit ”Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri”. Este un proiect cu finanțare externă, care se va desfășura pe durata a nouă luni la Câmpina.  Asociația a transmis în acest sens următorul comunicat de presă:

2461 vizualizari
18 ian. 2021 13:46

Monumentele istorice ale Câmpinei, înscrise în patrimoniul național și în patrimoniul cultural local

În Lista monumentelor istorice aprobată prin Ordin al Ministrului Culturii, Câmpina apare la toate cele patru categorii: monumente de arheologie, monumente de arhitectură, monumente de for public și monumente memoriale sau funerare. Din punct de vedere valoric, aceste monumente sunt incluse în grupa A (cele de valoare națională sau universală) ori în grupa B (cele reprezentative pentru patrimoniul cultural local). 

Alte stiri recente

2701 vizualizari
18 ian. 2021 08:15

Averile și interesele noilor aleși locali din Câmpina

După aproape trei luni de la depunerea jurământului de către noii aleși locali din Câmpina, pe site-ul Primăriei au fost publicate declarațiile de avere și de interese ale celor 19 consilieri locali și ale primarului nou ales, Alin Moldoveanu. Având în vedere că doar doi consilieri locali din precedentul mandat se regăsesc în actuala formulă a administrației câmpinene, am considerat important pentru câmpineni să știe care sunt averile și interesele noilor aleși locali la încpeut de mandat.

2452 vizualizari
18 ian. 2021 06:49

Civitas PSG angajează agenți de securitate pentru obiectivul Cameron Câmpina

Civitas PSG angajează agenți de securitate pentru obiectivul Cameron din municipiul Câmpina, județul Prahova. Pot fi persoane cu sau fără atestat de agent, în cel de-al doilea caz calificarea urmând să se facă în cadrul firmei noastre.