La Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina se derulează în acest moment nu mai puțin de trei concursuri școlare inter-județene, cu diverse tematici. Zilele trecute a avut loc jurizarea lucrărilor transmise, iar în ultima zi a acestei luni va avea loc festivitatea de premiere.
Concursul care are deja o istorie în spate, fiind la a șasea ediție, se numește ”Zâmbet de copil” și își propune să ofere fiecărui copil șansa să-și dezvolte sensibilitatea, creativitatea, să învețe să-și cultive toleranța, să aibă o atitudine pozitivă față de toți semeni, indiferent de cultură, religie, dizabilitate. Concursul se desfășoară pe mai multe secțiuni - creație plastică și creație literară - compunere ilustrată.
Un alt concurs găzduit de școala câmpineană este ”Liberi, demni, egali”, care își propune să-i învețe pe elevi să trăiască unii cu alții în deplină armonie și echitate socială, să aprecieze și să valorizeze diferențele care există între ei. Domeniile în care se desfășoară aceste concurs sunt desene / postere; compuneri / eseuri și prezentări power point.
În fine, dar nu în cele din urmă, concursul pe teme de ecologie derulat în limba franceză - aflat la prima ediție - își propune cursuri de educare și conștientizare în școli legate de problemele de mediu și oferirea de soluții și bune practici axate pe colectare separată și reciclare. Prin intermediul cursurilor și workshop-urilor care se vor susține, scopul este de a educa viitoarea generație asupra problemelor actuale de mediu și a-i ghida pe copii spre implementarea de bune practici axate pe colectarea separată și reciclare. Se urmărește stimularea potenţialului creativ al elevilor, descoperirea şi atragerea în competiţie a unui număr cât mai mare de elevi cu înclinaţii artistico-plastice.
La jurizarea celor trei concursuri au fost prezenți și reprezentanți ai Bibliotecii Municipale ”Dr. C.I. Istrati” și ai Muzeului Memorial ”Nicolae Grigorescu”, parteneri alături de Școala Gimnazială ”Al.I. Cuza”, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Primăria municipiului Câmpina la cele trei concursuri școlare inter-județene, care s-au bucurat de o foarte bună participare.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.