CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Câmpina, România 100. Liceul de băieți, de ieri, Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" de astăzi

- Social -

Câmpina, România 100. Liceul de băieți, de ieri, Colegiul Național

În Casa Princiară a lui Dimitrie Barbu Știrbei a funcționat, din 1919, primul liceu din Câmpina, instituție care a purtat numele prințului, după cum am scris într-un episod precedent. La început a fost un liceu mixt, apoi a fost împărțit în liceu de fete și liceu de băieți. În anul 1925, autoritățile locale au decis construirea unei noi clădiri, tot pe terenul donat de Martha de Blome, fiica prințului Știrbei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul Toma T. Socolescu în 1926, în același an obținându-se și aprobarea de la Ministerul Educației.

În 1929 a fost finalizat corpul dinspre Calea Doftanei (fostă Calea Telegii, apoi strada I.C. Brătianu). În 1937 a fost finalizată și aripa dinspre strada Eminescu. Noua clădire a liceului a fost grav avariată la cutremurul din 1940, apoi în urma bombardamentelor din 1944. Lucrările de refacere s-au desfășurat în perioada 1957-1958. Din 1957, instituția și-a schimbat denumirea, devenind Liceul "Nicolae Grigorescu". După cutremurul din 1977, clădirea a devenit, practic, inutilizabilă. A fost nevoie de lucrări de anvergură pentru consolidarea structurii de rezistență și refacerea întregului imobil. Pe scurt, aceasta a fost povestea clădirii în care funcționează cel mai bun liceu din Câmpina și printre cele mai bune din Prahova. Astăzi, unitatea de învățământ se numește Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", dar povestea ei a început acum aproape 100 de ani, în Casa Princiară a lui Dimitrie Barbu Știrbei, al cărui nume poate că ar fi fost drept să-l poarte așa cum a dorit Martha de Blome atunci când a donat casa și întregul teren pentru ca aici să funcționeze primul liceu din Câmpina.
Anul viitor,  Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" își sărbătorește Centenarul.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi
Câmpina, România 100. Liceul de fete "Iulia Hasdeu" de ieri, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" de astăzi
Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Spitalul Lahovary de ieri, sediul Ocolului Silvic de azi


22 Aug 2018 22:30 7100 vizualizari


Comentarii






  • 23.08.2018 22:54 Madalin Focsa Ma bucur ca spuneti lucrurilor pe nume si amintiti campinenilor ce nume ar trebui sa poarte liceul, caci Dimitrie Stirbey a fost ultimul mare boier in adevaratul sens al cuvantului, ilustrand perfect acel tip de nobil filantrop, devotat oamenilor si discret, iubit fara rezerve de toti si care si-a investit banii in ridicarea si binele comunitatii locale. Comunismul l-a rasplatit in schimb cu uitare si ignoranta, care fac ravagii si azi. Am aflat recent imprejurarile in care dupa 89, conducerea comunistoida a liceului s-a opus ca liceul sa-si reia numele sau initial, "Dimitrie Stirbey". Numele pictorului Grigorescu fusese purtat in perioada interbelica de catre Scoala de Baieti nr.1, vestita scoala a lui Scripca din centru, ce functiona intr-o cladire (demolata dupa 1977) la care se pusese piatra de temelie chiar in anul mortii pictorului, 1907 - deci avea tot dreptul sa fie legata de amintirea lui Grigorescu. Ca sa il faca uitat pe Stirbey, comunistii au luat denumirea "Nicolae Grigorescu" de la scoala si au dat-o liceului, care nu avea nicio legatura cu pictorul. In anii '90 s-a incercat reparatia istorica: o profesoara de la Scoala Generala 1, a solicitat ca scoala sa-si reia numele ei vechi, dar cum liceul il purta acum si el, a incercat sa convinga conducerea liceului sa faca si ea acelasi lucru, sa-si reia vechiul nume de Dimitrie Stirbey, pt ca reparatia istorica sa fie deplina si sa fie toata lumea multumita. Dar directorul liceului, indoctrinat in scoala comunista si insensibil la orice argumente cultural-istorice (stie toata Campina despre cine vorbesc; era anul 1995) nici nu a vrut sa auda, tinand cu dintii de numele "Nicolae Grigorescu" de parca avea copyright pe el... Se pare ca i-au mai tinut isonul si alti ignoranti, asa ca a trebuit sa se renunte cu totul la demers, din pacate pentru memoria orasului. Si asa s-a ajuns ca Scoala 1 sa-si aleaga apoi alt nume, "Ion Campineanu", in locul celui de "Nicolae Grigorescu" pe care era singura indreptatita sa-l poarte. Ironia sortii face ca bustul pictorului sa fie azi din nou pe vechiul sau loc, unde odinioara se afla in fata scolii ce-i purta numele. Bustul asta mic de bronz, turnat in 1912, sta acum la km zero al orasului ca sa ne aduca aminte ca acolo a existat adevaratul "GRIG": vechea Scoala de Baieti no.1...
Vremea
https://trafic.ro/registersite/b3952e459b72419187c0c3eec5e715d7
http://www.spitalcampina.ro/
http://floricon.ro/
https://elstargroup.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
512 vizualizari 03 Jul 2025 10:15 În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.

citeste mai mult
735 vizualizari 02 Jul 2025 20:59 Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.

citeste mai mult
415 vizualizari 01 Jul 2025 21:54 Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.

citeste mai mult
3287 vizualizari 01 Jul 2025 21:24 Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV