Printre numeroasele proiecte lansate în ultima vreme în scop vădit electoral, există și unul care merită atenție. Este vorba despre un proiect legislativ inițiat de deputatul Dan Barna, candidatul Alianței USR-PLUS la președinția României, împreună cu senatorul de Prahova - George Marussi și senatorul de Diaspora - Radu Mihail. Proiectul a fost depus la Parlament și vizează acordarea unor facilități fiscale cetățenilor români care se întorc să muncească în țară - scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României și reducerea cu 50% a cotei de contribuție la asigurări sociale, facilitățile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat.
“În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de români au plecat din țară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din țară. Migrația este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat și, concomitent, trebuie găsite soluții pentru a-i aduce acasă pe cei plecați. Românii din diaspora vor să se întoarcă, dar nu au încredere că statul român va sprijini reintegrarea lor acasă. Proiectul nostru oferă facilități fiscale românilor care se întorc să lucreze în țară și anume scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii și reducerea cu 50% a cotei de contribuție la asigurări sociale. Obiectivul meu este să fac din România o țară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului”, a menționat Dan Barna într-un comunicat de presă al USR.
Inițiativa prevede că beneficiarii legii vor fi cetățenii români care au locuit și au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni. Programul de stimulare a repatrierii românilor propus de USR ar urma să se întindă pe 10 ani, între 2020 și 2030, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni. Propunerea legislativă pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat cetăţenilor români care se întorc în ţară a fost înregistrată la Senat.
(Sursă foto - Agerpres)
Temperatura ridicată din termometre se resimte din plin și la liberalii prahoveni, după ce Ilie Bolojan a cerut demisia de onoare a președinților de organizații județene care la ultimele alegeri locale și parlamentare s-au clasat pe ultimele zece locuri. Urmează demisia de onoare a lui Mircea Roșca, președintele PNL, așa cum a cerut șeful PNL, Ilie Bolojan?
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".