Încercăm o analiză a rezultatelor alegerilor locale din 9 iunie 2024 și începem cu... învingătorii. Despre învinși vom scrie separat.
Nu avem pretenția că le știm pe toate. Dar punem lucrurile pe hârtie și vedem ce iese. S-ar putea, chiar, să iasă exact ce trebuie. Sau aproape ce trebuie.
Irina Nistor a fost lansată în cursa pentru Primăria Câmpina în mai 2023, cu mai bine de un an înaintea alegerilor locale. La momentul respectiv nici nu se știa de comasarea localelor cu europarlamentarele și nici data la care acestea urmau să aibă loc. Lansarea atât de devreme i-a permis Irinei Nistor să ia Câmpina la pas, din ușă în ușă și din poartă în poartă, de două ori înainte de campania electorală. Când a început campania toată lumea știa deja cine este Irina Nistor. Acesta ar fi un prim motiv pentru care Irina a avut succes. A stat de vorbă cu oamenii, iar oamenii au nevoie să fie ascultați, vor să-și spună păsurile, să-și deschidă inima.
Campania Irinei Nistor și PSD a fost gândită bine, fără atacuri la persoană și mai ales fără ca vreun alegător să poată bănui anumite nemulțumiri interne, care au existat, dar au fost ținute în spatele ușii partidului. PSD a venit în fața oamenilor ca o echipă strâns unită în jurul unei candidate despre care puțini au crezut că l-ar putea învinge pe Alin Moldoveanu și încă la un asemenea scor. Imaginea de echipă a Irinei Nistor și PSD a fost un alt motiv care a stat la baza victoriei în alegeri.
Cele de mai sus nu ar fi fost suficiente dacă nu ar fi existat Partidul Câmpina Curată. Un partid local, înființat în toamna lui 2022, dar care a crescut și a ajuns să influențeze decisiv victoria Irinei Nistor. PCC a afăcut o mișcare strategică interesantă: și-a sacrificat numărul de consilieri pe care l-ar fi putut obține, în favoarea candidatei PSD. Probabil că, dacă ar fi avut propriul candidat la Primărie, scorul PCC ar fi fost mai mare la Consiliul Local (chiar dacă nu câștiga funcția de primar).
Fără susținerea PCC, Irina Nistor nu ar fi câștigat Primăria Câmpina. Să ne uităm puțin la cifre. Irina a obținut 44,25% în alegeri, iar PSD – 30,40%. Deci candidata la Primărie a avut 14 procente peste partid. De unde vin aceste procente? De la PCC, al cărui scor la alegerile locale a fost 15,70%. Dacă PCC avea candidat propriu la Primărie, iar Irina Nistor era susținută doar de PSD, atunci... Alin Moldoveanu câștiga un nou mandat de primar. Scorul lui a fost 34,53%.
Mai mult, PCC și-a asumat criticile, acuzele la adresa primarului în funcție. PCC a ieșit în fața mass media cu acele declarații de presă argumentate, documentate și... fără precedent pe plan local.
PCC, un partid relativ nou, mic, local, (gen Mișcarea Noi, Ploieștenii!, din Ploiești, evident), dar cu o listă bună pentru Consiliul Local, probabil cea mai bună listă dintre toate partidele, a obținut jumătate din scorul marelui PSD. Mai mult de atât, partidul acesta mic a avut un rol decisiv, a reușit să îi împingă pe Irina Nistor și PSD spre victoria din 9 iunie. Asta ar trebui să-i pună pe gânduri pe mulți. Dacă va continua așa cum a început și dacă va reuși să pună în practică tot ce și-a propus prin programul electoral, Partidul Câmpina Curată s-ar putea să “rupă” peste patru ani.
Au mai fost și alte motive care au stat la baza victoriei Irinei Nistor în alegeri. Munca și motivația celor din PSD și PCC, net superioare liberalilor, plus organizarea foarte bună și coordonarea aproape perfectă dintre PSD și PCC în ziua alegerilor.
Mâine, despre învinși.
Apropierea turului al doilea al alegerilor prezidențiale agită spiritele pe scena politică și în întreaga societate românească.
Alegerile prezidențiale sunt subiectul zilei nu numai pentru România, ci și dincolo de granițele sale. Am dorit să aflăm părerea oamenilor politici din Câmpina despre acest subiect, așa că am adresat această întrebare politicienilor din toate partidele cu reprezentare în Consiliul Local sau care au participat la alegerile locale din vara acestui an.
"În momentul în care am deschis Tik Tok, am văzut postări în limba rusă: Ne adresăm către toți alegătorii care l-au votat pe Stoianoglo, care au pașaport românesc, votați-l pe Georgescu, fiindcă este omul nostru și ne va salva de NATO, și de americani, și de globaliști, și de homosexuali, și de toți, votați-l pe el! România este în pericol!", a afirmat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, într-o emisiune la Antena 3.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus o mare surpriză în privința candidaților care s-au situat pe primele două poziții și au intrat în turul al doilea - independentul Călin Georgescu și Elena Lasconi (USR), aceasta din urmă fiind câștigătoarea scrutinului la Câmpina.