Vaccinul antigripal, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii
Sănătate (Categoria articolului)
Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat marți, 22 ianuarie, că numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 28, iar în țară sunt confirmate alte peste 1.100 de cazuri de îmbolnăviri. Niciuna dintre persoanele decedate nu se vaccinase antigripal. Ministerul Sănătății, dar și medicii specialiști din spitale recomandă populației vaccinarea antigripală ca fiind cea mai sigură metodă de prevenire a bolii. Încă mai aveți timp să vă vaccinați. Corpul devine imun la trei săptămâni de la vaccin, adică exact atunci când este prognozat vârful sezonului de gripă: februarie - martie 2019.
"Gripa este o boală infecțioasă cu caracter epidemic. Pentru persoanele sănătoase, complicațiile nu sunt întotdeauna dintre cele mai severe, dar pentru persoanele de peste 65 de ani, pentru femeile însărcinate și copiii sub doi ani, gripa poate avea consecințe grave - pneumonii sau chiar deces. Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei", ne-a declarat dr. Miruna Șovăială, medic epidemiolog în cadrul Spitalului Municipal Câmpina. (video)
Vaccinul antigripal nu se poate face în spital sau în ambulatoriu, ci la medicul de familie, care este obligat să asigure gratuit acest tip de vaccin persoanelor din categoriile de risc de pe lista sa de pacienți (bolnavii cronic, copiii și femeile însărcinate). Toate celelalte categorii de persoane pot achiziționa vaccinul antigripal din farmacii, apoi trebuie să meargă la medicul de familie pentru vaccinare. Prețul unui vaccin trivalent este de aproximativ 26 de lei, iar al unui vaccin tetravalent, de aproximativ 60 lei.
Medicii specialiști avertizează că gripa poate debuta brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.
În întreaga Europă este un val de îmbolnăviri de gripă, dar decese nu s-au înregistrat decât în România (28), Croația (15) și Serbia (2).
Citiți și: Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă
Sănătate

Un nou chirurg din București se va alătura echipei medicale SanConfind - dr. Mihai Gornea
Din luna martie 2023, un nou chirug din București va colabora cu Centrul Medical SanConfind. Este vorba despre dr. Mihai Gornea, medic primar chirurg, cu competență în chirurgie minim-invazivă, endoscopie digestivă și ecografie abdominală. "Folosind tehnici moderne, minim-invazive, am încercat întotdeauna să ofer pacienților mei maximul de confort postoperator și o recuperare rapidă”, ne mărturisește domnul doctor, care este dornic să facă și la Poiana Câmpina ceea ce a făcut prin toate spitalele unde a lucrat: o chirurgie eficientă, curată, lipsită de complicații, cu dureri și incizii cât mai mici, care să atragă pacienți și să-i construiască o reputație.

Un chirurg renumit s-a alăturat echipei de la Spitalul SanConfind - medicul primar Nicu Grigore, doctor în științe medicale
Un renumit chirurg din Ploiești, medicul primar Nicu Grigore, doctor în științe medicale, un nume cunoscut în lumea serviciilor sanitare din capitala județului nostru, a început o colaborare cu spitalul din Poiana Câmpina. O colaborare din care pacienții câmpineni, și nu numai, nu vor avea decât de câștigat.
Alte stiri recente

Proiect Erasmus+ la Școala ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”All different, all equal”. Participă elevi din Italia, Spania și Franța
În cadrul proiectului Erasmus+ ”All different, all equal”, Câmpina, prin Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”, este gazda unei noi acțuni de mobilitate, la care participă elevi și cadre didactice de la școlile partenere din Italia, Spania și Franța.

La Câmpina, o vizită a degenerat într-o bătaie și s-a soldat cu reținerea de către polițiști a... vizitatorului
Sâmbătă, 18 martie, în jurul orei 19.45, polițiștii din Câmpina au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 56 de ani, din municipiu, despre faptul că ea și concubinul acesteia ar fi fost agresați de către un bărbat.
Comentarii