96 ani de la dezvelirea bustului lui Nicolae Grigorescu, monument aflat și astăzi în zona centrală a Câmpinei

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 6 decembrie 1926 se inaugura, în scuarul dintre Strada Carol I și Școala Primară Urbană nr. 1 (Școala lui Scripcă), bustul marelui pictor Nicolae Grigorescu, realizat în bronz de sculptorul brezean Gheorghe Tudor. Bustul există și astăzi, cam pe același amplasament, la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei.

Bustul, deși de dimensiuni destul de mici pentru a fi expus într-o piață publică, a fost realizat de artistul plastic brezean Gheorghe Tudor, iar de la inaugurare și până în zilele noastre s-a aflat cam în același loc, la amintita intersecție din fața actualului colegiu care poartă numele marelui pictor. Din datele care au ajuns până în zilele noastre, bustul a mai avut o perioadă destul de scurtă în care a fost așezat undeva la intersecția dintre Calea Doftanei și Strada Mihai Eminescu, chiar peste drum de intrarea principală în somptuoasa clădire a actualului Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu”.
Inițiativa realizării unui bust al pictorului Grigorescu apăruse în vara anului 1915, fiind prima de acest gen la nivel național. Trecuseră, totuși, doar opt ani de la moartea artistului... Printre cei care au inițiat campania care a dus la realizarea bustului lui Nicolae Grigorescu s-a numărat și eminentul dascăl câmpinean Anastase Scripcă, director al școlii din apropiere în perioadele 1905-1906 și 1919-1934, deci inclusiv la momentul dezvelirii monumentului.
În ciuda valorii, vechimii și frumuseții sale, bustul lui Nicolae Grigorescu realizat acum aproape un veac nu este considerat monument istoric de for public, așa cum este un alt bust al lui Grigorescu, cel care se află chiar în curtea Casei Memoriale a marelui pictor, din Cartierul Câmpinița. 
Sculptorul Gheorghe Tudor s-a născut în anul 1882 la Breaza și a încetat din viață în anul 1944, în orașul natal. Pentru vremurile tinereții sale a avut șansa să studieze în mari centre europene care încurajau artiștii - la Florența, la clasa profesorului Augusto Rivalto de la Il Regio Istituto di Belli Arti, între anii 1900-1905 și apoi la Munchen, încă doi ani. Este autorul multor sculpturi foarte apreciate, iar în Câmpina, în afara bustului lui Nicolae Grigorescu, îi datorăm și Soldatul - Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională, acesta din urmă fiind realizat la trei ani după bustul lui Grigorescu.

3089 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ella 07.12.2022 05:40 Exista niste solutii pt curatarea statuilor...De ce nu l ar amplasa si ilumina nocturn in rondul ala de la Fibec,sau in parcul Curiacul pe str Pictor Grigorescu.O idee.
  • Tudor 07.12.2022 12:03 Bustul trebuie pus undeva pe centru pt. a-i da vizibilitatea care o merita. Este o opera de arta care trebuie ingrijita si curațata pt. a fi apreciata de toți care o vad.
  • M. Focsa 07.12.2022 18:36 @Campinatv: felicitari, faceti o treaba buna pt memorie si patrimoniu, chiar daca la cifre care nu sunt rotunde nu mai are rost sa pomeniti anii, nu-i nevoie sa fie un prilej aniversar, ar trebui sa vorbim/ scriem oricand despre aceste lucruri. Ar merita adaugat ca e vorba despre cel mai valoros bust din lume care il reprezinta pe marele pictor, si ca initial a fost protejat ca monument istoric, dar dupa revolutie specialistii incompetenti l-au incurcat in scripte cu cel de la casa memoriala, care nu are nici pe departe valoarea lui, si nici pana azi nu s-a reparat eroarea, desi am facut demersuri... @Ella: de ce simtim noi nevoia mereu sa schimbam ce-au facut inaintasii, sa taiem orice continuitate ? Daca in 1926 acolo l-au pus niste mari oameni precum Scripca, la km zero al orasului, atunci colo sa stea pururi ! Restaurat si mai bine ingrijit, pus in valoare, asta da. - i s-ar putea face in spate o perdea verde superba, ca sa nu se mai proiecteze pe bloc. Dar porcaria de transformator trantita in fata lui acum cativa ani de catre niste ignoranti, nu va deranjeaza ? Mai ales ca a avut de dus o lupta similara cu un transformator si in anii interbelici, saracul bust, si nu ne-am invatat minte !

Eveniment

4680 vizualizari
07 dec. 2023 21:30

A fost lansat proiectul Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat la Câmpina

Joi seară, într-un spațiu elegant și bine pus la punct din clădirea BCR, din centrul municipiului Câmpina, a avut loc lansarea proiectului Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat în Câmpina.

1629 vizualizari
07 dec. 2023 06:49

Concert de orgă la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" din Câmpina, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

La Biserica Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova" din municipiul Câmpina va avea loc și la acest sfârșit de an tradiționalul concert de orgă organizat în colaborare cu Societatea Filarmonică din Câmpina. Evenimentul se va desfășura miercuri, 27 decembrie 2023, de la ora 17.00. Intrarea este liberă.

Alte stiri recente

232 vizualizari
08 dec. 2023 07:42

Primim de la cititori. O parcare haotică și mașini blocate pe Aleea Margaretei

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis această imagine, realizată luni, 4 decembrie, în jurul orei 21.00, pe Aleea Margaretei din Câmpina.

1374 vizualizari
07 dec. 2023 18:43

Tribunalul Ilfov a admis suspendarea hotărârii privind terenurile de pe râul Doftana

1 comentarii

Joi, 7 decembrie 2023, a fost primul termen în procesul intentat de societățile Elsid și Electrocarbon împotriva Consiliului Local Câmpina și Primăriei Câmpina pentru suspendarea hotărârii privind aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a dreptului de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți asupra terenurilor aparținând municipalității, situate pe albia râului Doftana, acolo unde Elsid și Electrocarbon au investiții în domeniul energetic.