96 ani de la dezvelirea bustului lui Nicolae Grigorescu, monument aflat și astăzi în zona centrală a Câmpinei

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 6 decembrie 1926 se inaugura, în scuarul dintre Strada Carol I și Școala Primară Urbană nr. 1 (Școala lui Scripcă), bustul marelui pictor Nicolae Grigorescu, realizat în bronz de sculptorul brezean Gheorghe Tudor. Bustul există și astăzi, cam pe același amplasament, la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei.

Bustul, deși de dimensiuni destul de mici pentru a fi expus într-o piață publică, a fost realizat de artistul plastic brezean Gheorghe Tudor, iar de la inaugurare și până în zilele noastre s-a aflat cam în același loc, la amintita intersecție din fața actualului colegiu care poartă numele marelui pictor. Din datele care au ajuns până în zilele noastre, bustul a mai avut o perioadă destul de scurtă în care a fost așezat undeva la intersecția dintre Calea Doftanei și Strada Mihai Eminescu, chiar peste drum de intrarea principală în somptuoasa clădire a actualului Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu”.
Inițiativa realizării unui bust al pictorului Grigorescu apăruse în vara anului 1915, fiind prima de acest gen la nivel național. Trecuseră, totuși, doar opt ani de la moartea artistului... Printre cei care au inițiat campania care a dus la realizarea bustului lui Nicolae Grigorescu s-a numărat și eminentul dascăl câmpinean Anastase Scripcă, director al școlii din apropiere în perioadele 1905-1906 și 1919-1934, deci inclusiv la momentul dezvelirii monumentului.
În ciuda valorii, vechimii și frumuseții sale, bustul lui Nicolae Grigorescu realizat acum aproape un veac nu este considerat monument istoric de for public, așa cum este un alt bust al lui Grigorescu, cel care se află chiar în curtea Casei Memoriale a marelui pictor, din Cartierul Câmpinița. 
Sculptorul Gheorghe Tudor s-a născut în anul 1882 la Breaza și a încetat din viață în anul 1944, în orașul natal. Pentru vremurile tinereții sale a avut șansa să studieze în mari centre europene care încurajau artiștii - la Florența, la clasa profesorului Augusto Rivalto de la Il Regio Istituto di Belli Arti, între anii 1900-1905 și apoi la Munchen, încă doi ani. Este autorul multor sculpturi foarte apreciate, iar în Câmpina, în afara bustului lui Nicolae Grigorescu, îi datorăm și Soldatul - Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională, acesta din urmă fiind realizat la trei ani după bustul lui Grigorescu.

3213 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ella 07.12.2022 05:40 Exista niste solutii pt curatarea statuilor...De ce nu l ar amplasa si ilumina nocturn in rondul ala de la Fibec,sau in parcul Curiacul pe str Pictor Grigorescu.O idee.
  • Tudor 07.12.2022 12:03 Bustul trebuie pus undeva pe centru pt. a-i da vizibilitatea care o merita. Este o opera de arta care trebuie ingrijita si curațata pt. a fi apreciata de toți care o vad.
  • M. Focsa 07.12.2022 18:36 @Campinatv: felicitari, faceti o treaba buna pt memorie si patrimoniu, chiar daca la cifre care nu sunt rotunde nu mai are rost sa pomeniti anii, nu-i nevoie sa fie un prilej aniversar, ar trebui sa vorbim/ scriem oricand despre aceste lucruri. Ar merita adaugat ca e vorba despre cel mai valoros bust din lume care il reprezinta pe marele pictor, si ca initial a fost protejat ca monument istoric, dar dupa revolutie specialistii incompetenti l-au incurcat in scripte cu cel de la casa memoriala, care nu are nici pe departe valoarea lui, si nici pana azi nu s-a reparat eroarea, desi am facut demersuri... @Ella: de ce simtim noi nevoia mereu sa schimbam ce-au facut inaintasii, sa taiem orice continuitate ? Daca in 1926 acolo l-au pus niste mari oameni precum Scripca, la km zero al orasului, atunci colo sa stea pururi ! Restaurat si mai bine ingrijit, pus in valoare, asta da. - i s-ar putea face in spate o perdea verde superba, ca sa nu se mai proiecteze pe bloc. Dar porcaria de transformator trantita in fata lui acum cativa ani de catre niste ignoranti, nu va deranjeaza ? Mai ales ca a avut de dus o lupta similara cu un transformator si in anii interbelici, saracul bust, si nu ne-am invatat minte !

Eveniment

1229 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

2044 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

Alte stiri recente

84 vizualizari
15 apr. 2024 21:03

Două clasări pe podium pentru sportivii de la Lido în etapa de la Zărnești a Campionatului Național de Motocros

Pe circuitul de la Zărnești, într-un cadru natural extrem de pitoresc, a avut loc în week-end etapa a doua a Campionatului Național de Motocros, la startul căreia s-au aliniat și mai mulți sportivi de la clubul câmpinean Lido.

1252 vizualizari
15 apr. 2024 18:08

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat Olimpiada județeană la dezbateri academice

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat etapa județeană a Olimpiadei la dezbateri academice, calificându-se pentru faza națională, care va avea loc începând cu 7 mai, la Constanța.