CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

96 ani de la dezvelirea bustului lui Nicolae Grigorescu, monument aflat și astăzi în zona centrală a Câmpinei

- Eveniment -

96 ani de la dezvelirea bustului lui Nicolae Grigorescu, monument aflat și astăzi în zona centrală a Câmpinei

Pe 6 decembrie 1926 se inaugura, în scuarul dintre Strada Carol I și Școala Primară Urbană nr. 1 (Școala lui Scripcă), bustul marelui pictor Nicolae Grigorescu, realizat în bronz de sculptorul brezean Gheorghe Tudor. Bustul există și astăzi, cam pe același amplasament, la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei.

Bustul, deși de dimensiuni destul de mici pentru a fi expus într-o piață publică, a fost realizat de artistul plastic brezean Gheorghe Tudor, iar de la inaugurare și până în zilele noastre s-a aflat cam în același loc, la amintita intersecție din fața actualului colegiu care poartă numele marelui pictor. Din datele care au ajuns până în zilele noastre, bustul a mai avut o perioadă destul de scurtă în care a fost așezat undeva la intersecția dintre Calea Doftanei și Strada Mihai Eminescu, chiar peste drum de intrarea principală în somptuoasa clădire a actualului Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu”.
Inițiativa realizării unui bust al pictorului Grigorescu apăruse în vara anului 1915, fiind prima de acest gen la nivel național. Trecuseră, totuși, doar opt ani de la moartea artistului... Printre cei care au inițiat campania care a dus la realizarea bustului lui Nicolae Grigorescu s-a numărat și eminentul dascăl câmpinean Anastase Scripcă, director al școlii din apropiere în perioadele 1905-1906 și 1919-1934, deci inclusiv la momentul dezvelirii monumentului.
În ciuda valorii, vechimii și frumuseții sale, bustul lui Nicolae Grigorescu realizat acum aproape un veac nu este considerat monument istoric de for public, așa cum este un alt bust al lui Grigorescu, cel care se află chiar în curtea Casei Memoriale a marelui pictor, din Cartierul Câmpinița. 
Sculptorul Gheorghe Tudor s-a născut în anul 1882 la Breaza și a încetat din viață în anul 1944, în orașul natal. Pentru vremurile tinereții sale a avut șansa să studieze în mari centre europene care încurajau artiștii - la Florența, la clasa profesorului Augusto Rivalto de la Il Regio Istituto di Belli Arti, între anii 1900-1905 și apoi la Munchen, încă doi ani. Este autorul multor sculpturi foarte apreciate, iar în Câmpina, în afara bustului lui Nicolae Grigorescu, îi datorăm și Soldatul - Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională, acesta din urmă fiind realizat la trei ani după bustul lui Grigorescu.


06 Dec 2022 11:43 3651 vizualizari


Comentarii






  • 07.12.2022 18:36 M. Focsa @Campinatv: felicitari, faceti o treaba buna pt memorie si patrimoniu, chiar daca la cifre care nu sunt rotunde nu mai are rost sa pomeniti anii, nu-i nevoie sa fie un prilej aniversar, ar trebui sa vorbim/ scriem oricand despre aceste lucruri. Ar merita adaugat ca e vorba despre cel mai valoros bust din lume care il reprezinta pe marele pictor, si ca initial a fost protejat ca monument istoric, dar dupa revolutie specialistii incompetenti l-au incurcat in scripte cu cel de la casa memoriala, care nu are nici pe departe valoarea lui, si nici pana azi nu s-a reparat eroarea, desi am facut demersuri... @Ella: de ce simtim noi nevoia mereu sa schimbam ce-au facut inaintasii, sa taiem orice continuitate ? Daca in 1926 acolo l-au pus niste mari oameni precum Scripca, la km zero al orasului, atunci colo sa stea pururi ! Restaurat si mai bine ingrijit, pus in valoare, asta da. - i s-ar putea face in spate o perdea verde superba, ca sa nu se mai proiecteze pe bloc. Dar porcaria de transformator trantita in fata lui acum cativa ani de catre niste ignoranti, nu va deranjeaza ? Mai ales ca a avut de dus o lupta similara cu un transformator si in anii interbelici, saracul bust, si nu ne-am invatat minte !
  • 07.12.2022 12:03 Tudor Bustul trebuie pus undeva pe centru pt. a-i da vizibilitatea care o merita. Este o opera de arta care trebuie ingrijita si curațata pt. a fi apreciata de toți care o vad.
  • 07.12.2022 05:40 Ella Exista niste solutii pt curatarea statuilor...De ce nu l ar amplasa si ilumina nocturn in rondul ala de la Fibec,sau in parcul Curiacul pe str Pictor Grigorescu.O idee.
1068 vizualizari 13 Jul 2025 08:22 Super concert live susținut de VESCAN în fața publicului câmpinean

Super concert live susținut de VESCAN în fața publicului câmpinean

Vescan este astăzi unul dintre cei mai iubiți artiști ai muzicii hip-hop din România, iar acest lucru a fost demonstrat încă o dată, sâmbătă seara, la concertul susținut în centrul Câmpinei.

citeste mai mult
6222 vizualizari 11 Jul 2025 19:46 Câmpineanca Daria Teodora Burloiu, șefă de promoție a Facultății de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Politehnicii București

Câmpineanca Daria Teodora Burloiu, șefă de promoție a Facultății de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Politehnicii București

Este o mândrie pentru comunitatea noastră când primim astfel de vești.

citeste mai mult
1373 vizualizari 11 Jul 2025 19:06 Câmpina Summer Park Music. Vescan vă invită la concertul său de sâmbătă, 12 iulie

Câmpina Summer Park Music. Vescan vă invită la concertul său de sâmbătă, 12 iulie

Ediția 2025 a Câmpina Summer Park Music continuă sâmbătă, 12 iulie, cu un concert susținut de rapperul Vescan.

citeste mai mult
5057 vizualizari 09 Jul 2025 11:49 Câmpina Summer Park Music continuă pe 12 iulie cu un concert electrizant susținut de VESCAN

Câmpina Summer Park Music continuă pe 12 iulie cu un concert electrizant susținut de VESCAN

Vescan ca cânta live în Parcul Regele Mihai I din centrul Câmpinei, pe 12 iulie 2025, de la ora 20.00.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV