100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Marcel Dragomir

Social (Categoria articolului)

Probabil că destul de puțină lume știe că unul dintre cei mai cunoscuți și talentați compozitori ai României din ultima jumătate de veac, Marcel Dragomir, este câmpinean. S-a născut la Câmpina la 30 octombrie 1944 și a făcut parte dintr-o generație remarcabilă. A fost coleg de clasă, în cursurile gimnaziale, cu cel care avea să devină un mare actor, Eusebiu Ștefănescu.

Marcel Dragomir și-a început studiile muzicale la Liceul "George Enescu" din București (1961-1966), iar apoi a urmat Conservatorul "Ciprian Porumbescu" (1966-1971). A fost profesor de clarinet și saxofon la Școala Populară de Artă din București (1971-1982) și redactor principal la Secția de creație a Radiodifuziunii Române (1984-1994). Dar cariera sa cea mai importantă și prolifică a fost cea de compozitor, deși, poate, unii dintre noi ne amintim, a fost și interpret al unora dintre piesele sale. A realizat emisiuni de radio și de televiziune și a făcut parte din jurii naționale și internaționale la mari concursuri de muzică ușoară. La rândul său, a fost distins cu premii de creație la festivaluri de muzică ușoară la Mamaia, Sopot (Polonia), Rostock (Germania), dar și cu premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. A compus muzică de teatru, muzică de film, dar și mari șlagăre care au prins viață pe scenă prin vocile unor mari soliști - Mihaela Runceanu, Marina Voica, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Elena Cârstea și alții. "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândești din când în când la mine", "Ce vrei tu, mare albastră", "Un albastru infinit", "Când bărbații ne privesc", "Strada fericirii", "Când vei înceta să mă iubești", "Trenul galben fără cai" - sunt doar câteva dintre șlagărele celebre compuse de Marcel Dragomir. A încetat din viață la aproape 71 de ani, pe 9 martie 2015, la București.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Ion Bălu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eusebiu Ștefănescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu

2679 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1998 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1898 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

1287 vizualizari
10 dec. 2018 18:20

Apa potabilă va fi sistată marți, 11 decembrie, la Poiana Câmpina, din cauza unei avarii

HidroPrahova anunță sistarea furnizării apei potabile în comuna Poiana Câmpina, marți, 11 decembrie 2018, între orele 7.00-13.00. Se ia această măsură pentru remedierea unei avarii produse la conducta principală de alimentare cu apă.

2520 vizualizari
10 dec. 2018 12:12

Dalele noi, montate în Parcul de la Soldat din Câmpina, sunt deja crăpate

1 comentarii

Ceea ce se întâmplă în Parcul de la Soldat deja depășește orice limită a bunului simț și devine de-a dreptul revoltător modul în care firma care execută lucrările de modernizare înțelege să-și facă treaba. O "treabă" de peste 1,6 milioane lei, din care se vor scădea, la final, penalitățile pentru întârziere. Dalele noi, montate pe aleile parcului, sunt deja crăpate. Sperăm doar ca administrația locală să se sesizeze și să pună firma Construct Edil SRL Câmpineanca (județul Vrancea) să le schimbe pe proprii bani, nu tot pe buzunarul câmpinenilor.