CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Marcel Dragomir

- Social -

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Marcel Dragomir

Probabil că destul de puțină lume știe că unul dintre cei mai cunoscuți și talentați compozitori ai României din ultima jumătate de veac, Marcel Dragomir, este câmpinean. S-a născut la Câmpina la 30 octombrie 1944 și a făcut parte dintr-o generație remarcabilă. A fost coleg de clasă, în cursurile gimnaziale, cu cel care avea să devină un mare actor, Eusebiu Ștefănescu.

Marcel Dragomir și-a început studiile muzicale la Liceul "George Enescu" din București (1961-1966), iar apoi a urmat Conservatorul "Ciprian Porumbescu" (1966-1971). A fost profesor de clarinet și saxofon la Școala Populară de Artă din București (1971-1982) și redactor principal la Secția de creație a Radiodifuziunii Române (1984-1994). Dar cariera sa cea mai importantă și prolifică a fost cea de compozitor, deși, poate, unii dintre noi ne amintim, a fost și interpret al unora dintre piesele sale. A realizat emisiuni de radio și de televiziune și a făcut parte din jurii naționale și internaționale la mari concursuri de muzică ușoară. La rândul său, a fost distins cu premii de creație la festivaluri de muzică ușoară la Mamaia, Sopot (Polonia), Rostock (Germania), dar și cu premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. A compus muzică de teatru, muzică de film, dar și mari șlagăre care au prins viață pe scenă prin vocile unor mari soliști - Mihaela Runceanu, Marina Voica, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Elena Cârstea și alții. "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândești din când în când la mine", "Ce vrei tu, mare albastră", "Un albastru infinit", "Când bărbații ne privesc", "Strada fericirii", "Când vei înceta să mă iubești", "Trenul galben fără cai" - sunt doar câteva dintre șlagărele celebre compuse de Marcel Dragomir. A încetat din viață la aproape 71 de ani, pe 9 martie 2015, la București.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Ion Bălu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eusebiu Ștefănescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu


24 Oct 2018 21:15 4324 vizualizari


Comentarii






1858 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1720 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4501 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1708 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV