Litiaza renală, o afecțiune dureroasă și, din păcate, tot mai des întâlnită

Sănătate (Categoria articolului)

Litiaza renală înseamnă, în limbaj popular, pietre la rinichi. "Este o afecțiune care, de cele mai multe ori, se manifestă direct prin durere și afectează tot mai mulți pacienți, indiferent de vârsta acestora. De la copii până la bătrâni. Iar durerea este, în cele mai multe cazuri, foarte puternică", ne-a declarat dr. Daniel Ioniță, medic primar urolog la Centrul de Diagnostic și Tratament MEDIS Câmpina. (video)

Litiaza renală se manifestă, în general, prin dureri puternice în părțile laterale ale spatelui și chiar la nivelul abdomenului, senzație de greață, oboseală, transpirații abundente și, în multe cazuri, urinare cu sânge. Tocmai pentru că, de cele mai multe ori, litiaza renală se manifestă direct prin durere, dr. Daniel Ioniță recomandă ca, măcar o dată pe an, fiecare persoană să-și facă o ecografie de control. Pentru că doar prin ecografie se poate stabili cu exactitate un diagnostic corect și, practic, pot fi văzute pietrele de la rinichi. 
Calculii renali (pietrele de la rinichi) se formează prin cristalizarea sărurilor din urină. "Când o piatră pleacă la drum, durerea este cumplită, putând fi comparată chiar cu durerea pe care o mamă o simte la naștere. Atunci trebuie să intervenim și o putem face chirurgical, prin așa-numita intervenție minim invazivă, care necesită spitalizare de o zi, iar recuperarea este rapidă. Există și o metodă modernă pe care o folosim și noi, litotripsia, care înseamnă spargerea pietrelor cu, să-i spunem, un fel de ciocan cu ultrasunete, iar bucățele mai mici de piatră sunt mult mai ușor de eliminat", a mai afirmat dr. Daniel Ioniță. (video) (P)

12319 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • serban gheorghiță 25.01.2022 13:45 costul total al intervenției chirurgicale de eliminare a pietrei

Sănătate

1492 vizualizari
29 feb. 2024 20:11

Spitalul SanConfind va deveni un reper în chirurgia cardiovasculară, datorită renumitului chirurg Zoltan Galajda

Renumitul chirurg Zoltan Galajda a început colaborarea cu Spitalul SanConfind, o colaborare pe care o avea în vedere de mai mulți ani. Dată fiind notorietatea chirurgului ai cărui pacienți vin din toate județele, SanConfind va deveni un centru de referință în chirurgia cardiovasculară din țara noastră. Medicul Zoltan Galajda a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Ulterior, specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut în străinătate, în centre medicale de prestigiu. 

2031 vizualizari
03 feb. 2024 19:15

Conf. univ. dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală: ”Mi-aș dori să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”

Unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni cu care colaborează spitalul din Poiana Câmpina încă de la începuturile chirurgiei SanConfind este doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale. Este un reputat specialist în chirurgia sânului, specializare pentru care s-a pregătit și în străinătate, un an de zile lucrând în Irlanda, la Galway University Hospital. Are o bogată experiență în chirurgia generală, realizând până în prezent aproximativ 5.000 de operații. Printre ele se numără și operațiile realizate la SanConfind, multe dintre ele în premieră, marea majoritatea reprezentând intervenții laparoscopice. 

Alte stiri recente

284 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.

462 vizualizari
27 mar. 2024 17:56

Recompense în bani pentru câmpinenii care denunță tentativa de mită electorală

Asociația Câmpina Curată demarează o campanie de conștientizare a riscurilor pe care banii oferiți ca mită electorală îi pot avea asupra viitorului comunității. Printr-o declarație de presă care a avut loc miercuri, 27 martie 2024, reprezentanții asociației au spus că doresc să descurajeze această practică folosită destul de des în procesul electoral din România, existând bănuieli că inclusiv la Câmpina s-a procedat în acest mod, la alegerile din 2020. Asociația Câmpina Curată va oferi recompense de 3.000 lei celor care denunță tentativele de mită electorală la alegerile din 2024.