Lupta politică s-a mutat, după alegerile din 27 septembrie, în spatele ușilor închise, acolo unde liderii partidelor negociază noi alianțe în funcție de rezultatul scrutinului de la finalul săptămânii trecute. La nivelul conducerii Consiliului Județean Prahova, reamintim, câștigat de liberalul Iulian Dumitrescu, discuțiile vizează cele două posturi de vicepreședinte.
În urma alegerilor locale din 27 septembrie, cele 36 de mandate de consilier județean se împart astfel: 17 mandate pentru Alianța PNL-USR-PLUS, 11 mandate pentru Alianța pentru Prahova (PSD-ProRomânia-PPU-SL), câte trei mandate pentru PMP și ALDE și două mandate pentru Partidul Prahova în Acțiune.
Acum, prin protocolul încheiat înaintea alegerilor între PNL și USR-PLUS, un post de vicepreședinte va reveni celor de la USR. Discuțiile se poartă pentru cel de-al doilea post de vicepreședinte al Consiliului Județean. La nivel central, președintele PNL, Ludovic Orban, s-a înțeles cu liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, pentru alianțe punctuale, acolo unde liberalii au câștigat președinția Consiliului Județean și primăriile municipiilor reședință de județ, în schimbul susținerii, reprezentanții PMP primind funcții de vicepreședinte al Consiliului Judeețan sau de viceprimar. În aceste condiții, dacă cel de-al doilea post de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova va reveni PMP, cele mai mari șanse să ocupe acest post le are Adrian Pițigoi, fostul viceprimar al municipiului Câmpina, care a renunțat la mandatul de consilier local în favoarea celui de consilier județean.
Lupta este însă mai complicată decât pare, pentru că a obținut două mandate de consilier județean și Prahova în Acțiune, partid construit de Mihai Apostolache. Acesta s-ar putea retrage, lăsându-i locul câmpineanului Daniel Ioniță. Există voci în rândul liberalilor prahoveni care îl susțin pe Ioniță în detrimentul lui Pițigoi, astfel că bătălia se anunță destul de interesantă. Ceea ce ar fi de concluzionat este că, în urma tuturor acestor negocieri, sunt foarte mari șansele ca unul dintre posturile de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova să fie ocupat de un câmpinean, ceea ce ar fi chiar o premieră. Câmpina nu a mai avut un reprezentant în conducerea Consiliului Județean Prahova din perioada în care Florin Anghel a fost președinte al instituției, în mandatul 2004-2008. Dar vicepreședinte de CJ nu a avut în ultimii 30 de ani.
Temperatura ridicată din termometre se resimte din plin și la liberalii prahoveni, după ce Ilie Bolojan a cerut demisia de onoare a președinților de organizații județene care la ultimele alegeri locale și parlamentare s-au clasat pe ultimele zece locuri. Urmează demisia de onoare a lui Mircea Roșca, președintele PNL, așa cum a cerut șeful PNL, Ilie Bolojan?
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".