100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cristian Spulber

Social (Categoria articolului)

Cine nu-l cunoaște în Câmpina pe profesorul Spulber? Dascăl a zeci și zeci de generații de elevi, acum pensionar, profesorul Cristian Spulber este o personalitate a Câmpinei și un om care-și are asigurat locul în sufletele noastre. Povestea sa de viață este extraordinară și poate că puțină lume știe faptul că profesorul Spulber a fost deținut politic, în lotul "Radu Ciuceanu", o pagină dureroasă a istoriei naționale. Acum, la 92 de ani, Cristian Spulber este același om minunat, același român adevărat, același profesor devotat, care consideră că istoria se învață pe bază de documente, nu pe bază de... standarde europene.

Cristian Spulber s-a născut pe 20 mai 1926 în satul Durostor, comuna Popina, în Cadrilater (partea de sud a Dobrogei, cedată Bulgariei în 1940). A fost al treilea copil din cei șase ai familiei, tatăl său - care luptase pe front în primul război mondial, fiind învățător și cel care a construit școala din Durostor. În anul 1933, tatăl profesorului Spulber a vrut să candideze pentru un loc în Parlament, dar a fost împușcat mortal la comanda prefectului din acea vreme. La numai un an distanță a murit și mama sa, astfel încât copiii au fost nevoiți să se împrăștie prin țară. După cedarea Cadrilaterului, Cristian Spulber a ajuns la Craiova, cu unchiul care îl creștea. A terminat Școala Normală, devenind învățător, la fel ca părintele său, apoi a absolvit Colegiul Național "Carol I" din Craiova, în anul 1947. S-a înscris la Facultatea de Filologie - Istorie, dar în anul următor este arestat, fiind acuzat de delict de uneltire contra ordinii sociale, pentru că făcuse parte dintr-o organizație anticomunistă condusă de Radu Ciuceanu. A fost condamnat și a ispășit doi ani de închisoare, după eliberare venind în Prahova. Și din 1950 este câmpinean, lucru care i-a adus multe bucurii, după cum ne-a spus la începutul acestui an, când l-am întrebat ce înseamnă Câmpina pentru domnia sa: "Câmpina este oraşul meu adoptiv. Aici am venit de la Craiova, în 1950, după doi ani de temniţă ca deţinut politic. Aici, la Câmpina, mi-am cunoscut soţia, m-am căsătorit, aici am avut cele mai mari bucurii ale vieţii. Este locul în care mă simt cel mai bine, chiar îmi place şi am marea bucurie ca de fiecare dată când ies pe stradă să simt respectul câmpinenilor, cei mai mulţi dintre ei fiind foşti elevi de-ai mei de la Liceul Grigorescu (Industrial 5, pe vremuri), Forestier (fost „Ilie Pintilie”, apoi Industrial 4), de la Şcoala 8 şi chiar de la Şcoala de Poliţie. Este un sentiment minunat, pe care îl doresc tuturor să-l trăiască". 

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Henri Coandă

6182 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Daniela Șovaiala 02.11.2018 13:24 Vă iubesc, Domnule Profesor!
  • Toader Victor 11.05.2019 17:07 La mulți ani îi urez și eu dirigintelui și profesorului meu de istorie din anii 70 la liceul Ilie Pintilie. Mi-ar face placere să-l revăd. Un profesor bun cu zâmbetul nelipsit de pe față.

Social

1445 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

693 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

215 vizualizari
20 apr. 2024 13:40

Liga A Prahova, etapa a 25-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă au avut loc primele meciuri din cadrul etapei a 25-a din Liga A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:

360 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.