Cardiologie pediatrică la SanConfind Poiana Câmpina. Adrian Tătucu, un medic pentru inimile copiilor
Sănătate (Categoria articolului)
Cardiologia SanConfind se îmbogățește considerabil printr-o nouă componentă - cea pediatrică. Recent, echipei medicale SanConfind i s-a alăturat doctorul Adrian Tătucu, cu o bogată experiență în cardiologia pediatrică, care vine de la Spitalul de Pediatrie Ploiești. Noul cardiolog de la SanConfind, care va acorda consultaţii cardiologice copiilor de orice vârstă și adulţilor, are peste 5000 de cazuri tratate. Și-a făcut rezidenţiatul la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti (urgenţe, tratamente, consultaţii) şi Institutul Clinic Fundeni, aici lucrând ani de zile alături de echipa medicală din secţia de terapie coronariană. A efectuat numeroase ecografii cardiace, interpretări de ECG-uri şi Holter-ECG încă din rezidenţiat. Motivaţia de a fi medic cardiolog pediatru a venit din dragostea pe care o poartă copiilor.
“Cardiologia este o specialitate mai grea, un fel de matematică, printre celelalte specialităţi. Trebuie să știi să dozezi foarte bine fiecare componentă a parametrilor care fac inima unui pacient să funcţioneze în fiecare moment dat. M-a atras şi urgenţa foarte mult, nu ATI-ul, urgenţele cardiologice ce pot pune în pericol viaţa, cum ar fi decompensările insuficienţei cardiace şi aritmiile. La copii e şi mai greu, pentru că nu ai în faţă un “pattern”, un model, un tipar. Adulţii au toţi inima la fel, mai mult sau mai puţin, însă la copil trebuie să te astepţi la orice, ţi se pot da peste cap toate socotelile”, consideră medicul cardiolog pediatru.
Patologia prevalentă în cardiologia pediatrică este malformaţia cardiacă reprezentată de modificări ale camerelor inimii, ale vaselor de sânge. “La un copil nou-născut consider că trebuie să îi faci un consult cardiologic şi o ecografie cardiacă încă din primele luni de viaţă, ca să nu se ajungă mai târziu la hipertensiune pulmonară sau alte afecţiuni mai grave. Copiii recuperează în timp, de cele mai multe ori se poate face corecţie totală a malformaţiei pe care o au şi inima se va comporta ulterior de parcă n-ar fi avut nimic”, este de părere medicul Adrian Tătucu.
Cel mai greu caz întâlnit la adulți, până acum, a fost o pacientă cu trombi în plămâni şi tromboză venoasă profundă de membru inferior. Un tromb, un cheag de sânge, a plecat din membrul inferior afectat de tromboză, migrând până la nivelul inimii, a trecut printr-un foramen ovale patent (orificiu la nivelul inimii), din circulaţia dreaptă în cea stângă şi s-a întors prin artere în acelaşi picior, generând o ischemie a membrului inferior respectiv. Durerea părea ca vine de la tromboză, însă dr. Tătucu a depistat ischemia. Pacientei i-a fost recomandat un consult de chirurgie vasculară care a confirmat diagnosticul, iar ulterior femeia a fost operată, salvându-i-se membrul inferior. Dacă lucrurile nu ar fi decurs aşa, piciorul s-ar fi cangrenat şi putea fi pierdut. Pentru artere, cauzele cheagurilor de sânge sunt, de cele mai multe ori, fumatul, diabetul, colesterolul, hipertensiunea. În vene, cheagurile sunt cauzate de trombofilii, operaţii, cancere, stat mult în pat.
Cel mai greu caz întâlnit la copii pentru dr. Tătucu a fost o fetiţă de cinci luni care avea atrezie de valvă tricuspidă (nu avea o valvă din cele patru existente în mod normal). Astfel, sângele trecea din atriul drept în atriul stâng printr-un defect septal atrial şi din ventriculul stâng în cel drept prin defect septal ventricular, ocolind valva tricuspidă, care era constituită de o membrană în acest caz. A fost cel mai dificil diagnostic. “Cu copiii trebuie să te adaptezi în funcţie de comportament, vârsta, să vorbeşti cu ei dacă poţi, pentru a-i calma. Cu părinţii nu am avut probleme, chiar dacă unii spun că la ei este îngrijorarea cea mai mare când copilul are ceva”. În Spitalul Fundeni medicul Tătucu a pus accent pe studierea mai detaliată a patologiei pacienţilor şi intituirea unor tratamente mai avansate. A văzut şi copii care urmau un tratament de chimioterapie şi care erau internaţi la secţia de hematologie. Printre diagnosticele cu care medicul ploieștean se întâlneşte frecvent în cabinetul de cardiologie sunt malformaţiile cardiace, aritmiile, hipertensiunea esenţială sau secundară, afecţiuni ale sportivilor care au nevoie de investigaţii mai amănunţite, patologii asociate bolilor endocrinologice, cazuri de recuperare medicală cu inima afectată, cum ar fi modificări de poziţie ale inimii şi cele asociate rahitismului. S-a orientat pe cardiologia pediatrică pentru că îi plac foarte mult copiii şi se descurcă cu ei mai uşor decât cu adulţii. A descoperit foarte mulţi copii care necesitau intervenţii chirurgicale. Pe unii i-a salvat, trimiţându-i la timp la operaţie.
Creşterea numărului de cazuri de boală a inimii este relativă. În trecut, copiii mureau subit şi nu se ştia de ce. Acum li se atrage atenţia de către medicul pediatru şi sunt trimişi la cardiolog. Acesta descoperă posibilele afecţiuni şi poate să le recomande un tratament adecvat. “Sunt pro-tratament medicamentos sau de orice tip doar atunci când este strictă nevoie. Dacă nu este nevoie de el, îl evit. Nu sunt nici promotorul pseudopastilelor, suplimentelor alimentare scumpe care nu au nici o dovadă clinică că ar funcţiona. Părinţii trebuie să înţeleagă că dacă uneori copiii lor nu respiră bine, în principal la efort, în primul rând trebuie să ajungă la un medic cardiolog, iar dacă nu este depistată o afecţiune cardiacă, ei pot fi îndrumaţi de aici către alte specialităţi şi investigaţii pentru a se decela cauza problemei copiilor. O fetiţă care nu putea să respire bine a ajuns la mine. Au fost necesare mai multe investigaţii și astfel a ajuns la pneumologie (spirometrie), dovedindu-se, în final, că era, de fapt, un caz de recuperare medicală. Din cauza unei posturi incorecte (o afecţiune a coloanei vertebrale), ea nu putea să respire bine, neavând probleme cardiace. De asemenea, o durere toracică în zona inimii, de cele mai multe ori, este benignă, dar nu trebuie ignorată pentru că poate reprezenta o problemă cardiacă ce se poate agrava în timp şi poate scădea mult speranţa de viaţă”.
Ce l-a atras pe medicul cardiolog la SanConfind este faptul ca spitalul dispune de multe de specialităţi, iar el doreşte să lucreze într-o echipă multidisciplinară: “Medicii de la SanConfind sunt profesionişti şi eu am nevoie de această colaborare între specialităţi pentru dezvoltarea mea personală şi medicală”. Pe viitor, este un candidat sigur la specialitatea de cardiologie pediatrică şi cardiologie intervenţională la copii, cea din urmă ocupându-se printre altele şi cu tratamentul mai puţin invaziv al malformaţiilor cardiace. Doctorul Adrian Tătucu a contribuit la publicarea multor cărţi de specialitate şi participă adesea în grupuri de lucru alături de alţi medici cu experienţă importantă în cardiologie. (P)
Comentarii
- 04.11.2022 22:18 Buna aș dori și eu un consult la Domnul Dr tătucu pt o fetită de 4ani ni sa spus că are o. gaură la inimă din naștere dacă se poate un consult mai repede să aflu cum e. fetița. Va rog
- 05.11.2022 08:33 @Ceorobea Alina, dati telefon la Sanconfind pentru programare si consultatie. Aici numai scrie articole despre el ca lumea sa stie cine e si ce face.
Sănătate
SanConfind, siguranță deplină pentru viitoarele mămici și servicii medicale performante
Centrul Medical SanConfind, cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova, se numără printre spitalele din România în care nu s-au întâmplat cazuri de infecții nosocomiale (intraspitalicești). Este, de asemenea, tot mai cunoscută Maternitatea SanConfind, care reprezintă nu doar una dintre cele mai moderne din țară, ci și una dintre cele mai sigure, în care nașterile se efectuează în absolută siguranță, cu multă grijă și empatie din partea personalului unității pentru fiecare pacientă. În rândurile care urmează veți putea afla cum a ajuns la spitalul din Poiana Câmpina dr. Roxana Dumitru, medic specialist obstetrică-ginecologie, care lucrează de aproape patru ani la SanConfind, ce sfaturi are pentru femeile însărcinate și de ce le recomandă cu toată căldura să vină la SanConfind pentru consultații.

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, scrisoare deschisă a conducerii Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina
10 Octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2023 este ”Our minds, our rights”.
Alte stiri recente

Unul dintre panourile solare de la trecerile de pietoni din Câmpina este orientat spre... nord. Încă nu este fixat definitiv...
Relatam zilele trecute că pe artera principală a Câmpinei se lucrează la amplasarea stâlpilor pentru iluminatul trecerilor de pietoni, în cadrul unuia dintre cele trei proiecte de modernizare a iluminatului public din Câmpina derulate de administrația locală.

În Câmpina există o taxă de acces auto pentru zonele cu restricții. Câți bani se strâng anual din această taxă și din amenzile pentru nerespectarea ei?
Probabil că nu știe prea multă lume că, printre altele, la nivelul municipiului Câmpina există o taxă de acces auto pentru zonele cu restricții, taxă care variază în funcție de tonaj - de la 3,5 tone, la 5 tone și peste 7,5 tone.