Sute de câmpineni au văzut cu ochii lor ce a mai rămas din fosta rafinărie “Steaua Română”

Eveniment (Categoria articolului)

UPDATE - Duminică, în cea de-a doua zi în care porțile rafinăriei au fost deschise, s-au înregistrat 1.806 vizitatori, iar sâmbătă au fost 1.230 vizitatori. Deci peste 3.000 de persoane (mai exact 3.036) au vizitat rafinăria în acest week-end, potrivit organizatorilor.

Vizita la fosta rafinărie “Steaua Română din Câmpina poate fi o experiență interesantă în special pentru cei care nu au pășit niciodată în incinta societății. Dar și o experiență emoționantă pentru cei care au lucrat zeci de ani la rafinărie și revin acum ca... vizitatori. Peste 1.200 de persoane au vizitat rafinăria sâmbătă, 14 mai 2022, în prima zi în care porțile s-au deschis pentru public.

Încă de la ora 10.00, primii vizitatori au ajuns la poarta rafinăriei și din acel moment, pe tot parcursul zilei, grupuri-grupuri de cetățeni au parcurs traseul stabilit de organizatori și au văzut o parte din ceea ce a fost cândva Rafinăria Steaua Română, cea mai mare și mai modernă dintre rafinăriile din Europa la momentul înființării ei (1895-1897). În anul 2013 s-a declanșat procedura de insolvență, iar în februarie 2021, instanța a dispus intrarea în faliment și dizolvarea societății. Practic, rafinăria nu mai există astăzi ca societate, dar urmele activității de altădată sunt impregnate în sol și în instalațiile care au mai rămas în picioare. 
Turul ghidat include, printre altele, stația de încărcare-descărcare, hala cazanelor, instalația de distilare în vid (marea distilerie de petrol, cum i se spunea în anii de glorie ai societății), clădiri vechi de un secol și dărăpănate, sirena care ani de zile a sunat în Câmpina la orele 7.00, 15.00 și 23.00, precum și clădirea răcitorului, care dă numele intersecției din apropiere, dintre Calea Doftanei și Strada B.P. Hasdeu. Am văzut oameni de toate vârstele, ieri, la rafinărie. Unii impresionați, alții curioși, unii oarecum indiferenți față de clădirile deprimante și instalațiile ruginite, năpădite de buruieni, alții îngrijorați de poluarea cauzată de reziduurile petroliere. Am văzut și oameni cu ochii în lacrimi, foști angajați ai rafinăriei, care rememorau trecutul și deplângeau prezentul.
Cât privește viitorul acestei zone, noul proprietar, societatea ECOGEN POWER, parte a grupului de firme Neptun-Soceram, dorește să înceapă un amplu proces de ecologizare a solului și subsolului, apoi să demareze noi investiții, pornind de la dorințele câmpinenilor. De aceea au fost deschise porțile fostei rafinării și de aceea vizitatorii au primit un chestionar în care sunt întrebați cum doresc să se dezvolte zona, ce vor ei să se realizeze pe locul fostei rafinării aflate acum în paragină. Problema este că, deocamdată, va trebui rezolvat mai întâi litigiul cu asociația din Ploiești care a cerut declararea ca monument istoric a ceea ce a mai rămas din fosta rafinărie și cu Direcția Județeană de Cultură, decizia acesteia blocând orice demers dezvoltarea zonei.
Pe parcursul turului, vizitatorii au avut parte și de momente artistice cu Fanfara
Gold Music și cvartetul cu același nume, iar seara, de la 20.30, a avut loc proiecția filmului documentar România sălbatică, la care au luat parte peste 250 de persoane.
Da, o adevărată experiență pentru cei care ieri au trecut dincolo de zidurile rafinăriei, cu siguranță va fi la fel și pentru cei care vizitează astăzi incinta, în a doua zi în care porțile sunt deschise. Rafinăria Steaua Română a făcut istorie, dar astăzi ea este istorie.

2893 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Bobo 15.05.2022 14:41 Singurii nostalgici cred ca sunt cei care au lucrat acolo. Concret trebuie strânși la o conferință factorii de decizie- primar, viceprimar, consilieri, reprezentanții ONG și ai Ecogen, și presa. Soluția este parteneriat și fonduri europene. Instalațiile și unele la scara 1:1 muzeu în aer liber în fostul parc de rezervoare, reabilitarea caii ferate de la gara pana la Valea Doftanei circuit turistic. Și parc industrial restul rafinăriei, o mocanita sa aducă turiști. Apoi sa fie reabilitata și Capela Hernea.
  • Georgescu 16.05.2022 15:58 Rafinăria steaua romana merita sa fie declarată monument istoric. Oare numai bisericile își au locul la monumente istorice. De ce italienii nu au distrus spre eco Coloseumul? Merita sa ne mândrim cu industria de varf care ne-a ajutat sa fie primi în Europa. Rafinăria încă deține utilaje istorice -turbine, rezervoare, pompeetc. Se pot organiza ateliere pentru copii, spatii de joaca, oare nu suntem satui de spatii comerciale. Succes,
  • diss 16.05.2022 18:21 O inițiativă lăudabilă!👏Iar ong-ul ăla din Ploiești să ne mai scutească de ”activitatea” lui!😣

Eveniment

1913 vizualizari
29 iun. 2022 21:08

Festivalul de Jazz-Rock de la Câmpina a ajuns la cea de-a X-a ediție

În perioada 5-7 august 2022, în incinta ștrandului de la Casa Tineretului, va avea loc ediția a X-a a Festivalului de Jazz-Rock, organizat de Asociația Culturală Euro Jazz Rock și Primăria municipiului Câmpina, prin proiectul ”CâmpinArtelor”, adică fără niciun leu de la bugetul local.

2522 vizualizari
26 iun. 2022 12:31

Atmosferă superbă la concertul susținut de KEMPES în Parcul Regele Mihai I din Câmpina

Ovidiu Ioncu (KEMPES), una dintre cele mai bune voci ale rock-ului românesc, a deschis seria concertelor pe care Casa de Cultură “Geo Bogza” le organizează în această vară în aer liber, în centrul municipiului Câmpina. Iar KEMPES a creat o atmosferă extraordinară, alături de cei doi membri ai formației sale – Mihai Neniță la vioară și Alberto Bolocan la chitară.

Alte stiri recente

194 vizualizari
02 iul. 2022 20:08

Tineri voluntari din Corpul European de Solidaritate au poposit la Câmpina

2022 este Anul European al Tineretului și în cadrul unui stagiu de voluntariat prin Corpul European de Solidaritate, zece voluntari internaționali GEYC, din mai multe țări, împreună cu elevi de la liceele câmpinene au poposit vineri, 1 iulie, și la sediul Primăriei municipiului Câmpina, unde s-au întâlnit cu primarul Alin Moldoveanu.

1115 vizualizari
02 iul. 2022 14:36

Poliția Prahova scoate la concurs mai multe posturi din sursă externă, inclusiv ofițeri și ajutor de șef de post

64 de posturi sunt scoase la concurs de Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, cu recrutare prin încadrare directă din sursă externă: patru sunt pentru ofițer, iar 60 sunt pentru agenți de poliție – dintre care 15 pentru ajutor de șef de post din specialitatea ordine publică, în mediul rural.