UPDATE - Duminică, în cea de-a doua zi în care porțile rafinăriei au fost deschise, s-au înregistrat 1.806 vizitatori, iar sâmbătă au fost 1.230 vizitatori. Deci peste 3.000 de persoane (mai exact 3.036) au vizitat rafinăria în acest week-end, potrivit organizatorilor.
Vizita la fosta rafinărie “Steaua Română” din Câmpina poate fi o experiență interesantă în special pentru cei care nu au pășit niciodată în incinta societății. Dar și o experiență emoționantă pentru cei care au lucrat zeci de ani la rafinărie și revin acum ca... vizitatori. Peste 1.200 de persoane au vizitat rafinăria sâmbătă, 14 mai 2022, în prima zi în care porțile s-au deschis pentru public.
Încă de la ora 10.00, primii vizitatori au ajuns la poarta rafinăriei și din acel moment, pe tot parcursul zilei, grupuri-grupuri de cetățeni au parcurs traseul stabilit de organizatori și au văzut o parte din ceea ce a fost cândva Rafinăria “Steaua Română”, cea mai mare și mai modernă dintre rafinăriile din Europa la momentul înființării ei (1895-1897). În anul 2013 s-a declanșat procedura de insolvență, iar în februarie 2021, instanța a dispus intrarea în faliment și dizolvarea societății. Practic, rafinăria nu mai există astăzi ca societate, dar urmele activității de altădată sunt impregnate în sol și în instalațiile care au mai rămas în picioare.
Turul ghidat include, printre altele, stația de încărcare-descărcare, hala cazanelor, instalația de distilare în vid (marea distilerie de petrol, cum i se spunea în anii de glorie ai societății), clădiri vechi de un secol și dărăpănate, sirena care ani de zile a sunat în Câmpina la orele 7.00, 15.00 și 23.00, precum și clădirea răcitorului, care dă numele intersecției din apropiere, dintre Calea Doftanei și Strada B.P. Hasdeu. Am văzut oameni de toate vârstele, ieri, la rafinărie. Unii impresionați, alții curioși, unii oarecum indiferenți față de clădirile deprimante și instalațiile ruginite, năpădite de buruieni, alții îngrijorați de poluarea cauzată de reziduurile petroliere. Am văzut și oameni cu ochii în lacrimi, foști angajați ai rafinăriei, care rememorau trecutul și deplângeau prezentul.
Cât privește viitorul acestei zone, noul proprietar, societatea ECOGEN POWER, parte a grupului de firme Neptun-Soceram, dorește să înceapă un amplu proces de ecologizare a solului și subsolului, apoi să demareze noi investiții, pornind de la dorințele câmpinenilor. De aceea au fost deschise porțile fostei rafinării și de aceea vizitatorii au primit un chestionar în care sunt întrebați cum doresc să se dezvolte zona, ce vor ei să se realizeze pe locul fostei rafinării aflate acum în paragină. Problema este că, deocamdată, va trebui rezolvat mai întâi litigiul cu asociația din Ploiești care a cerut declararea ca monument istoric a ceea ce a mai rămas din fosta rafinărie și cu Direcția Județeană de Cultură, decizia acesteia blocând orice demers dezvoltarea zonei.
Pe parcursul turului, vizitatorii au avut parte și de momente artistice cu Fanfara “Gold Music” și cvartetul cu același nume, iar seara, de la 20.30, a avut loc proiecția filmului documentar “România sălbatică”, la care au luat parte peste 250 de persoane.
Da, o adevărată experiență pentru cei care ieri au trecut dincolo de zidurile rafinăriei, cu siguranță va fi la fel și pentru cei care vizitează astăzi incinta, în a doua zi în care porțile sunt deschise. Rafinăria “Steaua Română” a făcut istorie, dar astăzi ea este istorie.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.