Sute de câmpineni au văzut cu ochii lor ce a mai rămas din fosta rafinărie “Steaua Română”
Eveniment (Categoria articolului)
UPDATE - Duminică, în cea de-a doua zi în care porțile rafinăriei au fost deschise, s-au înregistrat 1.806 vizitatori, iar sâmbătă au fost 1.230 vizitatori. Deci peste 3.000 de persoane (mai exact 3.036) au vizitat rafinăria în acest week-end, potrivit organizatorilor.
Vizita la fosta rafinărie “Steaua Română” din Câmpina poate fi o experiență interesantă în special pentru cei care nu au pășit niciodată în incinta societății. Dar și o experiență emoționantă pentru cei care au lucrat zeci de ani la rafinărie și revin acum ca... vizitatori. Peste 1.200 de persoane au vizitat rafinăria sâmbătă, 14 mai 2022, în prima zi în care porțile s-au deschis pentru public.
Încă de la ora 10.00, primii vizitatori au ajuns la poarta rafinăriei și din acel moment, pe tot parcursul zilei, grupuri-grupuri de cetățeni au parcurs traseul stabilit de organizatori și au văzut o parte din ceea ce a fost cândva Rafinăria “Steaua Română”, cea mai mare și mai modernă dintre rafinăriile din Europa la momentul înființării ei (1895-1897). În anul 2013 s-a declanșat procedura de insolvență, iar în februarie 2021, instanța a dispus intrarea în faliment și dizolvarea societății. Practic, rafinăria nu mai există astăzi ca societate, dar urmele activității de altădată sunt impregnate în sol și în instalațiile care au mai rămas în picioare.
Turul ghidat include, printre altele, stația de încărcare-descărcare, hala cazanelor, instalația de distilare în vid (marea distilerie de petrol, cum i se spunea în anii de glorie ai societății), clădiri vechi de un secol și dărăpănate, sirena care ani de zile a sunat în Câmpina la orele 7.00, 15.00 și 23.00, precum și clădirea răcitorului, care dă numele intersecției din apropiere, dintre Calea Doftanei și Strada B.P. Hasdeu. Am văzut oameni de toate vârstele, ieri, la rafinărie. Unii impresionați, alții curioși, unii oarecum indiferenți față de clădirile deprimante și instalațiile ruginite, năpădite de buruieni, alții îngrijorați de poluarea cauzată de reziduurile petroliere. Am văzut și oameni cu ochii în lacrimi, foști angajați ai rafinăriei, care rememorau trecutul și deplângeau prezentul.
Cât privește viitorul acestei zone, noul proprietar, societatea ECOGEN POWER, parte a grupului de firme Neptun-Soceram, dorește să înceapă un amplu proces de ecologizare a solului și subsolului, apoi să demareze noi investiții, pornind de la dorințele câmpinenilor. De aceea au fost deschise porțile fostei rafinării și de aceea vizitatorii au primit un chestionar în care sunt întrebați cum doresc să se dezvolte zona, ce vor ei să se realizeze pe locul fostei rafinării aflate acum în paragină. Problema este că, deocamdată, va trebui rezolvat mai întâi litigiul cu asociația din Ploiești care a cerut declararea ca monument istoric a ceea ce a mai rămas din fosta rafinărie și cu Direcția Județeană de Cultură, decizia acesteia blocând orice demers dezvoltarea zonei.
Pe parcursul turului, vizitatorii au avut parte și de momente artistice cu Fanfara “Gold Music” și cvartetul cu același nume, iar seara, de la 20.30, a avut loc proiecția filmului documentar “România sălbatică”, la care au luat parte peste 250 de persoane.
Da, o adevărată experiență pentru cei care ieri au trecut dincolo de zidurile rafinăriei, cu siguranță va fi la fel și pentru cei care vizitează astăzi incinta, în a doua zi în care porțile sunt deschise. Rafinăria “Steaua Română” a făcut istorie, dar astăzi ea este istorie.
Comentarii
- 15.05.2022 14:41 Singurii nostalgici cred ca sunt cei care au lucrat acolo. Concret trebuie strânși la o conferință factorii de decizie- primar, viceprimar, consilieri, reprezentanții ONG și ai Ecogen, și presa. Soluția este parteneriat și fonduri europene. Instalațiile și unele la scara 1:1 muzeu în aer liber în fostul parc de rezervoare, reabilitarea caii ferate de la gara pana la Valea Doftanei circuit turistic. Și parc industrial restul rafinăriei, o mocanita sa aducă turiști. Apoi sa fie reabilitata și Capela Hernea.
- 16.05.2022 15:58 Rafinăria steaua romana merita sa fie declarată monument istoric. Oare numai bisericile își au locul la monumente istorice. De ce italienii nu au distrus spre eco Coloseumul? Merita sa ne mândrim cu industria de varf care ne-a ajutat sa fie primi în Europa. Rafinăria încă deține utilaje istorice -turbine, rezervoare, pompeetc. Se pot organiza ateliere pentru copii, spatii de joaca, oare nu suntem satui de spatii comerciale. Succes,
- 16.05.2022 18:21 O inițiativă lăudabilă!👏Iar ong-ul ăla din Ploiești să ne mai scutească de ”activitatea” lui!😣
Eveniment

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor
Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

Câmpina a fost în sărbătoare, de Ziua Internațională a Copiilor
Câmpina a fost în sărbătoare, joi, 1 Iunie 2023, de Ziua Internaţională a Copilului. Iar centrul municipiul în mod clar a aparţinut sărbătoriţilor zilei. Copii mai mici sau mai mari, veseli, gălăgioşi, fericiţi, plini de energie, entuziaşti. Micii câmpineni. Pentru ei, administraţia locală a organizat un eveniment frumos, cu multă muzică, teatru, mascote, personaje pe picioroange, face painting, baloane colorate, dulciuri. O sărbătoare pe care copiii au meritat-o, ei fiind cei care creează pentru noi toţi o lume minunată.
Alte stiri recente
Consilierii câmpineni vor avea o nouă discuție pentru a stabili soarta blocului de necesitate
Blocul de necesitate din Câmpina a fost finalizat în anul 2016, iar de atunci niciuna dintre administrațiile câmpinene nu a reușit să găsească soluții pentru îndeplinirea scopului pentru care a fost construit acest bloc - mutarea oamenilor din blocurile cu risc seismic, pe perioada desfășurării lucrărilor de consolidare a acelor blocuri.

Primim de la cititori. Din nou despre copacii măcelăriți din Câmpina
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis aceste imagini și un scurt comentariu, subiectul fiind unul care s-a mai discutat la nivelul Câmpinei fără a se ajunge vreodată la o soluție unanim acceptată - toaletarea copacilor.