Eveniment de clasă la Câmpina. Premierea concursului de fotografie ”Portretul unei rafinării centenare”

Eveniment (Categoria articolului)

Premierea concursului de fotografie ”Portretul unei rafinării centenare” a fost un eveniment de clasă, atât din punct de vedere al participării, al numelor importante din juriu, dar și al ineditului desfășurării sale. Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă cu organizatorii, totuși, evenimentul a fost unul de înaltă ținută, o mândrie pentru Câmpina, ținând cont de ceea ce a însemnat rafinăria, în special, și prelucrarea petrolului, în general, pentru această comunitate, pentru dezvoltarea ei.

A fost un concurs amplu, în care s-au înscris inițial 170 de artiști amatori și profesioniști din țară. Apoi, după vizita în rafinărie, fiecare a putut trimite până la trei fotografii, astfel că s-au adunat în cele din urmă aproape 450 de fotografii care au fost jurizate. Dintre acestea, 98 au fost alese de organizatori pentru a fi expuse cu prilejul evenimentului care a inclus și premierea. Fotografiile au fost expuse printre obiecte vechi găsite în rafinărie - de la dulapuri la birouri și reșouri, de la telefoane la fișe de pontaj, de la radiouri și chiar televizoare până la... desigur, un aparat de fotografiat.
Juriul, care a avut dificila misiune de a alege cele mai bune și inspirate fotografii, a inclus nume importante din domeniul arhitecturii și al artei - prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan, prof. univ. em. arh. Sorin Vasilescu, arh. Monica Frangulea (președintele Fundației Juxta), Carmen Tănăsoiu - director general adjunct al Muzeului Național de Artă al României, Mihai Zgondoiu - artist și curator, cel care și-a amintit că a mai fost la Câmpina pe vremea Galelor APLER, Mălina Ionescu - curator la Muzeul Național de Artă Contemporană, Ana Daniela Sultan - curator independent. Membrii juriului au vorbit asistenței numeroase prezente la acest eveniment, fiecare cu propria sa poveste, multe cu haz și tâlc, stârnind amuzamentul celor prezenți. (video)
În concurs au fost invitați și câțiva artiști fotografi profesioniști - Vasile Lazea, Nicolae Coșniceru, Camil Iamandescu, Mihai Răuță.
Și a urmat cel mai așteptat moment - premierea:
Premiul I (1.500 euro) - Mihaela Tulea;
Premiul al II-lea (1.000 euro) - Richard Constantinoff;
Premiul al III-lea (500 euro) - Ruxandra Novoti;
Premiul special al juriului - Ștefan Mareș;
Premiul special ”Fotografie de arhitectură”, oferit de Fundația Juxta - Ștefan Florea;
Mențiuni - Rebeca Ioniță, Marinică Alexandru, Nicolae Triculescu, Alexandru Mira, Andrei Lăcătușu.
Fotografiile premiate, precum și celelalte selectate pentru expoziție, vor fi incluse într-un album dedicat Rafinăriei ”Steaua Română” Câmpina.
Evenimentul a fost organizat de grupul de firme Soceram Neptun, din care face parte și societatea Ecogen Power (actual proprietar al rafinăriei), la inițiativa Asociației Câmpina Curată și în parteneriat cu Fundația Juxta.

4042 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Tache 19.11.2023 14:46 Și albumul de unde poate fi achiziționat.Sau se oferă doar participanților la concurs?
  • Cristi Giranel 20.11.2023 09:42 Eu nu știu de ce sa încercat și se încearcă în formă continuată desființarea rafinăriei din comuna campina(căci municipiul nu suntem în nici un caz)?!?Să nu uităm că înainte era a 2 a sau a 3 a rafinărie din lume care a făcut posibilă supraviețuirea a sute și sute de angajați!Săracul Ceaușescu a murit DEGEABA! Am ajuns /devenit un popor de nimic/lași!Dacă ar învia stră/stră bunii noștrii Ne-ar scuipa și ar muri la loc!
  • Coco Channel 22.11.2023 11:33 A fost cea mai mare rafinarie din Europa si a doua din lume,cand a fost construita.Au lucrat aici zeci de mii de specialisti.Faraonul a fost executat,impreuna cu Sinistra, pe bun drept.A fost o operatiune de comando reusita, cand 90% din popuatie statea pitita dupa calorifere!(completul de judecata a zburat cu elicopterul de la Bucuresti la Targoviste cand toti trageau in toti,total AIUREA)Odiosul nu putea salva industria energofaga in contextul de dupa 1989:am fost ultima tara care a trecut,a sperat ca poate trece la capitalism.Foarte frumos eveniment,felicitari organizatorilor!Speram sa vad si poze mai vechi cu rafinaria,din perioada de glorie.

Eveniment

1199 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

1811 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

Alte stiri recente

66 vizualizari
12 apr. 2024 15:14

Sancțiuni de peste 40.000 lei au fost aplicate de polițiștii prahoveni într-o singură zi, inclusiv la Câmpina

Polițiștii prahoveni au desfășurat activități cu caracter preventiv în mai multe localități ale județului, inclusiv la Câmpina, iar în cursul unei singure zile, 11 aprilie 2024, valoarea acestora a fost de peste 40.000 lei.

198 vizualizari
12 apr. 2024 13:32

Gabriela Adelina Codreș, judecător la Secția Penală a Judecătoriei Ploiești, a fost desemnată președintele Biroului Electoral Câmpina

Zilele trecute a avut loc desemnarea președinților și locțiitorilor Biroului Electoral din fiecare localitate, inclusiv la nivelul județului Prahova.