Eveniment de clasă la Câmpina. Premierea concursului de fotografie ”Portretul unei rafinării centenare”
Eveniment (Categoria articolului)
Premierea concursului de fotografie ”Portretul unei rafinării centenare” a fost un eveniment de clasă, atât din punct de vedere al participării, al numelor importante din juriu, dar și al ineditului desfășurării sale. Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă cu organizatorii, totuși, evenimentul a fost unul de înaltă ținută, o mândrie pentru Câmpina, ținând cont de ceea ce a însemnat rafinăria, în special, și prelucrarea petrolului, în general, pentru această comunitate, pentru dezvoltarea ei.
A fost un concurs amplu, în care s-au înscris inițial 170 de artiști amatori și profesioniști din țară. Apoi, după vizita în rafinărie, fiecare a putut trimite până la trei fotografii, astfel că s-au adunat în cele din urmă aproape 450 de fotografii care au fost jurizate. Dintre acestea, 98 au fost alese de organizatori pentru a fi expuse cu prilejul evenimentului care a inclus și premierea. Fotografiile au fost expuse printre obiecte vechi găsite în rafinărie - de la dulapuri la birouri și reșouri, de la telefoane la fișe de pontaj, de la radiouri și chiar televizoare până la... desigur, un aparat de fotografiat.
Juriul, care a avut dificila misiune de a alege cele mai bune și inspirate fotografii, a inclus nume importante din domeniul arhitecturii și al artei - prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan, prof. univ. em. arh. Sorin Vasilescu, arh. Monica Frangulea (președintele Fundației Juxta), Carmen Tănăsoiu - director general adjunct al Muzeului Național de Artă al României, Mihai Zgondoiu - artist și curator, cel care și-a amintit că a mai fost la Câmpina pe vremea Galelor APLER, Mălina Ionescu - curator la Muzeul Național de Artă Contemporană, Ana Daniela Sultan - curator independent. Membrii juriului au vorbit asistenței numeroase prezente la acest eveniment, fiecare cu propria sa poveste, multe cu haz și tâlc, stârnind amuzamentul celor prezenți. (video)
În concurs au fost invitați și câțiva artiști fotografi profesioniști - Vasile Lazea, Nicolae Coșniceru, Camil Iamandescu, Mihai Răuță.
Și a urmat cel mai așteptat moment - premierea:
Premiul I (1.500 euro) - Mihaela Tulea;
Premiul al II-lea (1.000 euro) - Richard Constantinoff;
Premiul al III-lea (500 euro) - Ruxandra Novoti;
Premiul special al juriului - Ștefan Mareș;
Premiul special ”Fotografie de arhitectură”, oferit de Fundația Juxta - Ștefan Florea;
Mențiuni - Rebeca Ioniță, Marinică Alexandru, Nicolae Triculescu, Alexandru Mira, Andrei Lăcătușu.
Fotografiile premiate, precum și celelalte selectate pentru expoziție, vor fi incluse într-un album dedicat Rafinăriei ”Steaua Română” Câmpina.
Evenimentul a fost organizat de grupul de firme Soceram Neptun, din care face parte și societatea Ecogen Power (actual proprietar al rafinăriei), la inițiativa Asociației Câmpina Curată și în parteneriat cu Fundația Juxta.
Comentarii
- 19.11.2023 14:46 Și albumul de unde poate fi achiziționat.Sau se oferă doar participanților la concurs?
- 20.11.2023 09:42 Eu nu știu de ce sa încercat și se încearcă în formă continuată desființarea rafinăriei din comuna campina(căci municipiul nu suntem în nici un caz)?!?Să nu uităm că înainte era a 2 a sau a 3 a rafinărie din lume care a făcut posibilă supraviețuirea a sute și sute de angajați!Săracul Ceaușescu a murit DEGEABA! Am ajuns /devenit un popor de nimic/lași!Dacă ar învia stră/stră bunii noștrii Ne-ar scuipa și ar muri la loc!
- 22.11.2023 11:33 A fost cea mai mare rafinarie din Europa si a doua din lume,cand a fost construita.Au lucrat aici zeci de mii de specialisti.Faraonul a fost executat,impreuna cu Sinistra, pe bun drept.A fost o operatiune de comando reusita, cand 90% din popuatie statea pitita dupa calorifere!(completul de judecata a zburat cu elicopterul de la Bucuresti la Targoviste cand toti trageau in toti,total AIUREA)Odiosul nu putea salva industria energofaga in contextul de dupa 1989:am fost ultima tara care a trecut,a sperat ca poate trece la capitalism.Foarte frumos eveniment,felicitari organizatorilor!Speram sa vad si poze mai vechi cu rafinaria,din perioada de glorie.
Eveniment

A fost lansat proiectul Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat la Câmpina
Joi seară, într-un spațiu elegant și bine pus la punct din clădirea BCR, din centrul municipiului Câmpina, a avut loc lansarea proiectului Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat în Câmpina.

Concert de orgă la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" din Câmpina, cu ocazia sărbătorilor de iarnă
La Biserica Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova" din municipiul Câmpina va avea loc și la acest sfârșit de an tradiționalul concert de orgă organizat în colaborare cu Societatea Filarmonică din Câmpina. Evenimentul se va desfășura miercuri, 27 decembrie 2023, de la ora 17.00. Intrarea este liberă.
Alte stiri recente

Tribunalul Ilfov a admis suspendarea hotărârii privind terenurile de pe râul Doftana
Joi, 7 decembrie 2023, a fost primul termen în procesul intentat de societățile Elsid și Electrocarbon împotriva Consiliului Local Câmpina și Primăriei Câmpina pentru suspendarea hotărârii privind aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a dreptului de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți asupra terenurilor aparținând municipalității, situate pe albia râului Doftana, acolo unde Elsid și Electrocarbon au investiții în domeniul energetic.

S-a încheiat votul pentru proiectele propuse la Câmpina pentru bugetare participativă. Cinci proiecte au strâns 451 voturi
În seara zilei de 6 decembrie s-a încheiat votul pentru proiectele propuse a fi realizate prin bugetare participativă. Cele cinci proiecte admise au adunat 451 voturi.