Premierea concursului de fotografie ”Portretul unei rafinării centenare” a fost un eveniment de clasă, atât din punct de vedere al participării, al numelor importante din juriu, dar și al ineditului desfășurării sale. Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă cu organizatorii, totuși, evenimentul a fost unul de înaltă ținută, o mândrie pentru Câmpina, ținând cont de ceea ce a însemnat rafinăria, în special, și prelucrarea petrolului, în general, pentru această comunitate, pentru dezvoltarea ei.
A fost un concurs amplu, în care s-au înscris inițial 170 de artiști amatori și profesioniști din țară. Apoi, după vizita în rafinărie, fiecare a putut trimite până la trei fotografii, astfel că s-au adunat în cele din urmă aproape 450 de fotografii care au fost jurizate. Dintre acestea, 98 au fost alese de organizatori pentru a fi expuse cu prilejul evenimentului care a inclus și premierea. Fotografiile au fost expuse printre obiecte vechi găsite în rafinărie - de la dulapuri la birouri și reșouri, de la telefoane la fișe de pontaj, de la radiouri și chiar televizoare până la... desigur, un aparat de fotografiat.
Juriul, care a avut dificila misiune de a alege cele mai bune și inspirate fotografii, a inclus nume importante din domeniul arhitecturii și al artei - prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan, prof. univ. em. arh. Sorin Vasilescu, arh. Monica Frangulea (președintele Fundației Juxta), Carmen Tănăsoiu - director general adjunct al Muzeului Național de Artă al României, Mihai Zgondoiu - artist și curator, cel care și-a amintit că a mai fost la Câmpina pe vremea Galelor APLER, Mălina Ionescu - curator la Muzeul Național de Artă Contemporană, Ana Daniela Sultan - curator independent. Membrii juriului au vorbit asistenței numeroase prezente la acest eveniment, fiecare cu propria sa poveste, multe cu haz și tâlc, stârnind amuzamentul celor prezenți. (video)
În concurs au fost invitați și câțiva artiști fotografi profesioniști - Vasile Lazea, Nicolae Coșniceru, Camil Iamandescu, Mihai Răuță.
Și a urmat cel mai așteptat moment - premierea:
Premiul I (1.500 euro) - Mihaela Tulea;
Premiul al II-lea (1.000 euro) - Richard Constantinoff;
Premiul al III-lea (500 euro) - Ruxandra Novoti;
Premiul special al juriului - Ștefan Mareș;
Premiul special ”Fotografie de arhitectură”, oferit de Fundația Juxta - Ștefan Florea;
Mențiuni - Rebeca Ioniță, Marinică Alexandru, Nicolae Triculescu, Alexandru Mira, Andrei Lăcătușu.
Fotografiile premiate, precum și celelalte selectate pentru expoziție, vor fi incluse într-un album dedicat Rafinăriei ”Steaua Română” Câmpina.
Evenimentul a fost organizat de grupul de firme Soceram Neptun, din care face parte și societatea Ecogen Power (actual proprietar al rafinăriei), la inițiativa Asociației Câmpina Curată și în parteneriat cu Fundația Juxta.
Profesor doctor Aurel Constantin Soare, directorul Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Ultima ediție din acest an a ”Seratelor Hasdeu” va avea loc joi, 19 decembrie 2024, între orele 17.00 și 19.00, la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina.
La Râmnicu Sărat a avut loc sâmbătă, 7 decembrie 2024, ediția a III-a a Concursului național ”Colinda prin sat”, organizat de Primăria municipiului Rm. Sărat și Centrul cultural ”Florica Cristoforeanu” din localitate.
Sâmbătă, 14 decembrie 2024, de la ora 17.00, la Casa de Cultură ”Geo Bogza” din Câmpina va avea loc un concert caritabil de colinde, susținut de Elena Sima și Adrian Ciucă.