Candidatul Uniunii Salvați România pentru Senatul României este Aurel Oprinoiu, cel care în actuala legislatură a îndeplinit funcția de președinte al Comisiei de Mediu, din această postură depunând nu mai puțin de 51 amendamente la Codul Silvic și instituind reguli stricte pentru depozitarea deșeurilor.
Acum, Aurel Oprinoiu candidează pentru un nou mandat de senator.
De ce ați intrat în politică?
Am intrat în politică dezamăgit, ca voi toți, de corupția și prostia care au sufocat România în ultimele trei decenii și mi-am fixat trei obiective clare.
1. Să arăt că doar implicându-ne putem lupta împotriva politicienilor corupți și incompetenți.
2. Să sprijin proiectele locale, dar și pe cele naționale care au ca obiectiv dezvoltarea comunităților noastre.
3. Să creez condiții pentru soluționarea problemelor de mediu.
Ați fost senator de Prahova în legislatura care stă să se încheie. Care au fost prioritățile dumneavoastră?
Ca senator de Prahova al USR, n-am uitat niciun moment că din această poziție trebuie să sprijin comunitatea pe care o reprezint și să lupt pentru valorile care ne-au adus împreună. Una dintre acestea fiind dorința de a face curat, și la propriu și la figurat, în România, m-am implicat cu toată energia în lupta împotriva mafiei deșeurilor și în protejarea mediului înconjurător pentru a apăra moștenirea pe care le-o vom lăsa copiilor noștri. Am reușit, astfel, cu sprijinul colegilor din Parlament și al specialiștilor cu care am colaborat, să inițiez și să obțin adoptarea unor legi importante pentru mediu. Legile și zecile de amendamente pe care le-am promovat împreună cu colegii mei din USR au rezolvat o parte dintre problemele de mediu și au pus bazele găsirii celor mai bune soluții pentru celelalte. Avem o agendă clară pentru acest domeniu în care prioritatea zero va fi adoptarea unui nou Cod Silvic, care va pune capăt jafului din pădurile românești. Vom fi, însă, la fel de vigilenți cu toți cei care poluează mediul, în ciuda amenințărilor și presiunilor de tot felul.
Care a fost activitatea dumneavoastră concretă în Parlamentul României?
Contrar prejudecăților, unii nu dorm în Parlament. Ca senator am semnat 136 de inițiative legislative dintre care 26 au devenit legi. De asemenea, am avut 45 luări de cuvânt în plen. Aceste intervenții reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pentru un politician. L-am folosit din plin pentru a semnala probleme și abuzuri, dar și pentru a promova soluții. De asemenea, nu este de neglijat că am participat la numeroase întâlniri cu oficiali străini care au fost în vizită la Parlamentul României, discutând cu unii dintre ei probleme grave, cu dezbateri pe teme de interes, cum ar fi cea a deșeurilor.
Tot activitate parlamentară a fost și prezența mea constantă în Prahova. M-am întâlnit la audiențe, dar și pe stradă cu cetățenii din Prahova, în orașe și la sate, pentru a afla care le sunt problemele și am organizat întâlniri cu specialiști reputați pentru a le da ocazia să afle care sunt alternativele și soluțiile. Am organizat astfel de dezbateri și consultări cu publicul la Ploiești pe tema educației, a termoficării centralizate sau a prețului energiei.
În același timp, ați condus Comisia de Mediu din Senatul României. Care au fost prioritățile dumneavoastră din această postură?
Ca președinte al Comisiei de Mediu din Senat am fost direct implicat în dezbaterea legislației din domeniu. Totodată, am făcut parte din Comisiile pentru ape, petiții și muncă. Au fost și o serie de inițiative concrete și importante. Legea pentru protejarea arborilor remarcabili ai României, pe care am inițiat-o împreună cu Diana Buzoianu, a fost publicată în cursul anului 2023 în Monitorul Oficial. Este un pas important pentru protejarea acestor monumente ale naturii, parte din istoria noastră și din ceea ce le vom lăsa generațiilor viitoare. Am depus 51 de amendamente la Codul Silvic pentru a repara prevederile toxice din textul propus de Putere și am reușit să obținem adoptarea mai multora dintre ele. Astfel, noul Cod va garanta, între altele, accesul liber în pădure în scop recreativ și confiscarea autovehiculelor folosite pentru transportarea lemnului furat. În plus, nu doar în Prahova, ci și în toată țara, depozitele ilegale de deșeuri constituie un factor grav de poluare, dar și un indicator al corupției din societate.De aceea am inițiat și am obținut promulgarea unei legi care modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor.
Acum candidați pentru un nou mandat de senator. De ce ar trebui să vă susțină prahovenii?
Au fost patru ani plini de provocări, în care am învățat multe și m-am convins că lupta cu vechile mentalități, cu corupția și nepăsarea celor de la putere este justă, dar de durată. Iată de ce mă adresez astăzi vouă, dragi prahoveni, cerându-vă să mă susțineți ca și până acum, acordându-mi șansa de a candida pentru un nou mandat. Pe baza experienței acumulate știu cât de multe putem face din Parlament pentru a sprijini comunitatea locală, dar și pentru a combate corupția și abuzurile, votând legile de care țara aceasta are nevoie. Sper să am onoarea de a vă reprezenta în continuare, luptând alături de voi pentru valorile noastre comune și pentru toate acestea vă sunt recunoscător și vă mulțumesc!
(USR Prahova, CMF 11240015)
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".
Nicușor Dan, candidat la funcția de președinte al României, cel care se va înfrunta în turul al doilea al prezidențialelor cu George Simion (AUR), a prezentat astăzi rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda sa.