Detalii (aproape) nediscutate, despre noua variantă a PUZ-ului privind pasajul subteran din centrul Câmpinei

Actualitate (Categoria articolului)

În ciuda celor peste două ore de dezbateri din plenul Consiliului Local Câmpina, din 28 decembrie anul trecut, atunci când s-a discutat proiectul privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona centrală, PUZ care include un pasaj rutier subteran și un pasaj pietonal subteran, au rămas multe lucruri nespuse. CâmpinaTV.ro a prezentat live cele peste două ore de dezbateri mai degrabă politice, iar acum încercăm să sintetizăm la maximum cele 373 de pagini ale documentației care însoțește proiectul. O documentație complexă, destul de greu de urmărit, de analizat, cu foarte multe detalii tehnice. Precizăm faptul că PUZ-ul a fost modificat, forma cu care primarul Alin Moldoveanu a venit în ședința din 28 decembrie 2022 fiind diferită de cea supusă dezbaterii publice.

Unele modificări au apărut ca urmare a dezbaterii, altele, însă, nu au nicio legătură cu discuțiile și propunerile de la dezbaterea publică. Așa că, fără alte comentarii, iată câteva dintre cele mai importante detalii tehnice despre care nu s-a vorbit deloc sau s-a vorbit foarte puțin în plenul Consiliului Local:
- pasajul subteran va avea 650 metri lungime pe Bulevardul Carol I (din fața Hotelului Muntenia până în spațiul cuprins între intersecțiile cu Calea Doftanei și Strada Sg. Maj. Erou Grigore Nicolae) și alți 200 metri pe direcția Calea Doftanei - B-dul Culturii; practic, coborârea spre intrarea în pasajul subteran rutier începe imediat după intersecția de la ABC, iar ieșirea din pasaj începe după intersecția de la Casa Cărții; 
- inelul de circulație cu sensuri unice, care să ocolească acest pasaj subteran, va avea 3,3 km și va cuprinde străzile Mărășești - Griviței - Erupției (pentru coborâre) și Republicii - 1 Decembrie 1918 (pentru urcare);
- vor fi amenajate două sensuri giratorii la intersecțiile Bulevardul Nicolae Bălcescu - Strada Orizontului, respectiv Bulevardul Carol I - Strada 1 Decembrie 1918 - Strada Mărășești;
- ieșirea din Strada Republicii spre sud (spre Bălcescu, să spunem) se va face după un ocol la dreapta pe deasupra intrării în pasaj, până aproape de Pasajul de la Ceas; mai exact, nu se va putea "tăia" intersecția de la ABC;
- va fi realizat un pasaj pietonal subteran în fața Colegiului Tehnic Forestier și se desființează trecerea de pietoni de la Salcie;
- suprafața spațiilor verzi în zona centrală va crește cu 30%;
- regimul de înălțime în zona PUZ-ului nu mai este P+12, cum era în proiectul inițial, dar au rămas trei puncte unde regimul de înălțime este reglementat aparte: turnul înclinat va putea avea P+12 etaje, în Parcul Regele Mihai I (fost Soldat) va putea fi o "instalație" de maximum 21 metri înălțime (cel mai probabil vreun monument), iar în zona clădirii BCR regimul de înălțime este reglamentat la P+8 etaje;
- piste de biciclete - 2,3 km;
- amenajarea unei parcări subterane cu aproximativ 200 locuri;
- reorganizarea parcărilor la suprafață (toată zona centrală inclusă în PUZ), aproximativ 1.200 locuri.

De asemenea, prin răspunsurile reprezentanților Primăriei s-au explicat o serie de probleme invocate de unii dintre consilieri: nu este necesar avizul Ministerului Apărării, Ministerului de Interne și SRI la cest PUZ, anexa care reglementa documentele ce trebuiau avizate fiind abrogată; deși nu era necesar, după modificările aduse în urma dezbaterii publice, s-au obținut din nou avizele necesarede la alte instituții, inclusiv STS, care are rețele de comunicații în zonă.
Mai sunt probleme rămase încă fără răspuns sau fără un răspuns clar: ieșirea pe Strada Erupției spre sensul giratoriu de la Casa de Pensii trece printr-o zonă de blocuri foarte aglomerată și, probabil, existau soluții pentru o altă variantă; nu este clar în intersecția de la ABC, firul care vine dinspre piață, după ce face ocolul spre Ceas, se intersectează cu pista de biciclete, ceea ce ar necesita fie un semafor, fie alte reglementări, rămase fără un răspuns clar. În plus, mai sunt și alt gen de greșeli în documentație: de exemplu, se tot menționează Parcul Milia, dar acesta nu există în mod oficial, ca și denumire, este vorba despre Parcul Regele Mihai I, care include atât zona de la Milia, cât și fostul Parc Soldat, conform unei hotărâri a Consiliului Local Câmpina valabilă și astăzi.
Întreaga documentație are anexată și un regulament de urbanism pentru zona aflată în discuție. Sunt propuneri interesante acolo, care chiar ar merita dezbătute în mod real, dar noi ne-am bucurat să regăsim și două dintre propunerile pe care CâmpinaTV.ro le-a făcut public în ultimii ani, fără legătură cu PUZ-ul sau pasajul - statui stradale și zugrăvirea unor părți din unele blocuri din diverse peisaje sau desene.
În mod cert, despre acest PUZ vom mai avea ocazia să discutăm, pentru că nu este un subiect închis. Cu siguranță, primarul Alin Moldoveanu va reveni cu proiectul în Consiliul Local, chiar dacă în decembrie 2022 a picat la vot (9 "pentru", 6 "împotrivă" și 3 abțineri). Pentru a trece, proiectul are nevoie de 10 voturi.

2720 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 05.01.2023 08:57 Interese mari, bani mulți de tot la mijloc, promisiuni care trebuiesc onorate.Nimic despre cămpinenii care vor trăi un adevărat calvar vreme de ...n ani.Primarul va reveni cu această groapă pănă în ultima zi de mandat.Cămpinenii au exact ce au votat!
  • Elly Stoica 05.01.2023 10:45 Eu nu inteleg de ce s/a scurtat pasajul, nu vad logica. Nici nu știam de aceasta scurtare daca nu citeam la voi intr/un alt articol. Nu am inteles nici cum va fi in zona pietei, pe unde se va circula si unde se va parca. Era corect daca toate lucrurile erau explicate pe romaneste de cei care au facut proiectul, de arhitectul orasului. Nu sunt neaparat impotriva pasajului dar e normal sa vreau sa stiu cat mai multe informatii mai ales ca e vorba de o zona in care venim toti indiferent unde locuim.
  • Tudor 05.01.2023 13:08 La lungimea pasajului pe direcția sud-nord mai scurtați cu 200 de metri. Puteți să măsurați pe google. Inelul de sens unic există deja în zona pieței și la Judecătorie și oricum se intersectează cu centrul în zona notariatelor. Și tot așa...
  • Calin Gherman 05.01.2023 14:48 Cred ca se încearcă și iar se încearcă, doar o ieși ceva.

Actualitate

0 vizualizari
25 feb. 2024 19:15

Apa de la Șipot Lac, din Câmpina, nu este potabilă

Primăria municipiului Câmpina a informat în cursul zilei de vineri, 23 februarie, că apa de la Șipotul de la Lac nu este potabilă.

116 vizualizari
25 feb. 2024 18:06

Mai mulți bani pentru bisericile din Câmpina

Cu 10% mai mult față de anul 2023 vor primi bisericile din Câmpina în acest an dacă se va aproba proiectul inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind alocarea de sume pentru bisericile din Câmpina.

Alte stiri recente

522 vizualizari
25 feb. 2024 16:06

Argint pentru Eduard Unguroaica, la săritura în lungime, în etapa a doua a Campionatului Național de Atletism

După o primă zi cu patru clasări pe podium pentru sportivii de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, duminică, 25 februarie, Campionatul Național de Atletism în Sală pentru sportivi sub 16 și sub 18 ani, etapa a doua, a continuat, atleții câmpineni fiind înscriși în alte câteva probe.

630 vizualizari
25 feb. 2024 15:38

Cupa României, faza județeană, turul al II-lea. CS Scorțeni Mislea - Sportul Câmpina 1-3

După ce în primul tur al fazei județene a Cupei României a trecut cu 1-0, pe teren propriu de CS Șotrile, Sportul Câmpina a jucat duminică, 25 februarie, în turul secund, în deplasare, la Mislea, cu formația CS Scorțeni Mislea.