Moțiunea de cenzură inițiată de reprezentanții mai multor partide de Opoziție a trecut astăzi de votul parlamentarilor. Dintr-un total de 464 senatori și deputați, 399 au fost prezenți și s-au înregistrat 242 voturi valabil exprimate și trei voturi nule. Din cele valabil exprimate, 238 voturi au fost pentru demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă. O victorie extrem de importantă a Opoziției, dar și mai important este ce se va întâmpla de acum înainte.
Moțiunea aprobată a fost inițiată de 237 parlamentari din PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE, fiind votată nu doar de parlamentarii partidelor menționate, ci și de unii parlamentari ai PSD și parlamentari ai minorităților. Astfel, Guvernul Dăncilă este al doilea guvern demis prin moțiune de cenzură, în actuala legislatură, după Guvernul Grindeanu demis prin moțiune inițiată de propriul partid (PSD) în iunie 2017.
Ce se va întâmpla de mâine? Guvernul Dăncilă va rămâne, potrivit legii, să îndeplinească actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege. Preşedintele Klaus Iohannis va convoca la consultări partidele parlamentare și va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de premier va trebui să prezinte în Parlament echipa guvernamentală, pentru votul de încredere. Rămâne de văzut dacă va fi un guvern minoritar (guvern PNL cu susținerea celorlalte forțe politice) sau un guvern de tranziție (PNL și celelalte partide), care să asigure guvernarea până la alegerile generale de anul viitor sau până la eventuale alegeri anticipate.
(Foto - Octav Ganea / Inquam Photos)
Apropierea turului al doilea al alegerilor prezidențiale agită spiritele pe scena politică și în întreaga societate românească.
Alegerile prezidențiale sunt subiectul zilei nu numai pentru România, ci și dincolo de granițele sale. Am dorit să aflăm părerea oamenilor politici din Câmpina despre acest subiect, așa că am adresat această întrebare politicienilor din toate partidele cu reprezentare în Consiliul Local sau care au participat la alegerile locale din vara acestui an.
"În momentul în care am deschis Tik Tok, am văzut postări în limba rusă: Ne adresăm către toți alegătorii care l-au votat pe Stoianoglo, care au pașaport românesc, votați-l pe Georgescu, fiindcă este omul nostru și ne va salva de NATO, și de americani, și de globaliști, și de homosexuali, și de toți, votați-l pe el! România este în pericol!", a afirmat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, într-o emisiune la Antena 3.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus o mare surpriză în privința candidaților care s-au situat pe primele două poziții și au intrat în turul al doilea - independentul Călin Georgescu și Elena Lasconi (USR), aceasta din urmă fiind câștigătoarea scrutinului la Câmpina.