Moțiunea a trecut, Guvernul Dăncilă a picat. Ce urmează?

Politică (Categoria articolului)

Moțiunea de cenzură inițiată de reprezentanții mai multor partide de Opoziție a trecut astăzi de votul parlamentarilor. Dintr-un total de 464 senatori și deputați, 399 au fost prezenți și s-au înregistrat 242 voturi valabil exprimate și trei voturi nule. Din cele valabil exprimate, 238 voturi au fost pentru demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă. O victorie extrem de importantă  a Opoziției, dar și mai important este ce se va întâmpla de acum înainte.

Moțiunea aprobată a fost inițiată de 237 parlamentari din PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE, fiind votată nu doar de parlamentarii partidelor menționate, ci și de unii parlamentari ai PSD și parlamentari ai minorităților. Astfel, Guvernul Dăncilă este al doilea guvern demis prin moțiune de cenzură, în actuala legislatură, după Guvernul Grindeanu demis prin moțiune inițiată de propriul partid (PSD) în iunie 2017.
Ce se va întâmpla de mâine? Guvernul Dăncilă va rămâne, potrivit legii, să îndeplinească actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege. Preşedintele Klaus Iohannis va convoca la consultări partidele parlamentare și va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de premier va trebui să prezinte în Parlament echipa guvernamentală, pentru votul de încredere. Rămâne de văzut dacă va fi un guvern minoritar (guvern PNL cu susținerea celorlalte forțe politice) sau un guvern de tranziție (PNL și celelalte partide), care să asigure guvernarea până la alegerile generale de anul viitor sau până la eventuale alegeri anticipate.

(Foto - Octav Ganea / Inquam Photos)

3983 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

1297 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1004 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.

Alte stiri recente

1340 vizualizari
21 apr. 2024 20:53

Superliga B1 Prahova. Sportul Câmpina - Viitorul Cosminele 1-0

Meci important pentru ambele echipe în Seria Nord a Superligii B1 Prahova, între Sportul Câmpina și Viitorul Cosminele.

2118 vizualizari
21 apr. 2024 13:10

Liga A Prahova, etapa a 25-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă și duminică au avut loc meciurile din cadrul etapei a 25-a din Liga A Prahova. Iată rezultatele, clasamentul la zi și programul etapei viitoare: