Moțiunea a trecut, Guvernul Dăncilă a picat. Ce urmează?

Politică (Categoria articolului)

Moțiunea de cenzură inițiată de reprezentanții mai multor partide de Opoziție a trecut astăzi de votul parlamentarilor. Dintr-un total de 464 senatori și deputați, 399 au fost prezenți și s-au înregistrat 242 voturi valabil exprimate și trei voturi nule. Din cele valabil exprimate, 238 voturi au fost pentru demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă. O victorie extrem de importantă  a Opoziției, dar și mai important este ce se va întâmpla de acum înainte.

Moțiunea aprobată a fost inițiată de 237 parlamentari din PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE, fiind votată nu doar de parlamentarii partidelor menționate, ci și de unii parlamentari ai PSD și parlamentari ai minorităților. Astfel, Guvernul Dăncilă este al doilea guvern demis prin moțiune de cenzură, în actuala legislatură, după Guvernul Grindeanu demis prin moțiune inițiată de propriul partid (PSD) în iunie 2017.
Ce se va întâmpla de mâine? Guvernul Dăncilă va rămâne, potrivit legii, să îndeplinească actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege. Preşedintele Klaus Iohannis va convoca la consultări partidele parlamentare și va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de premier va trebui să prezinte în Parlament echipa guvernamentală, pentru votul de încredere. Rămâne de văzut dacă va fi un guvern minoritar (guvern PNL cu susținerea celorlalte forțe politice) sau un guvern de tranziție (PNL și celelalte partide), care să asigure guvernarea până la alegerile generale de anul viitor sau până la eventuale alegeri anticipate.

(Foto - Octav Ganea / Inquam Photos)

3524 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

2644 vizualizari
25 sept. 2021 19:18

Un an de la alegerile locale. Proiectele și... dezamăgirile POL Câmpina

Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale care au schimbat radical reprezentativitatea politică în administrația publică. Câmpinatv.ro realizează o serie de emisiuni cu reprezentanții partidelor care fac parte din Consiliul Local și încercăm să aflăm ce a fost bine și ce nu a fost bine în acest prim an din noul mandat, cum se văd lucrurile din interiorul partidelor și, bineînțeles, din interiorul administrației locale. Invitatul acestei emisiuni – consilierul local Cosmin Raț din partea Partidului Oamenilor Liberi (POL).

3289 vizualizari
23 sept. 2021 22:16

Un an de la alegerile locale. USR PLUS: "Vom vota în Consiliul Local doar ce e bun pentru Câmpina, nu și ce servește altor interese!"

1 comentarii

Pe 27 septembrie se împlinește un an de la alegerile locale care au schimbat radical reprezentativitatea politică în administrația publică. Câmpinatv.ro realizează o serie de emisiuni cu reprezentanții partidelor care fac parte din Consiliul Local și încercăm să aflăm ce a fost bine și ce nu a fost bine în acest prim an din noul mandat, cum se văd lucrurile din interiorul partidelor și, bineînțeles, din interiorul administrației locale. Invitații acestei emisiuni - consilierii locali Adina Gârbăcică și Valentin Crețu de la USR PLUS.

Alte stiri recente

9 vizualizari
26 sept. 2021 20:54

Rareș Hodoiu (AIKO Câmpina), trei medalii la Mondialul WUKF de la Cluj-Napoca

La sfârșitul acestei săptămâni a avut loc la Cluj-Napoca o nouă ediție a Campionatului Mondial WUKF de karate, competiție la care a fost prezent și Rareș Hodoiu, unul dintre cei mai valoroși sportivi de la AIKO Câmpina, pregătit de Sensei Gabriel Timofte.

1434 vizualizari
26 sept. 2021 12:52

Liga A Prahova, etapa a 8-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă au avut loc primele meciuri din etapa a 8-a din Liga A Prahova, eșalonul de elită al fotbalului prahovean. Duminică au avut loc ultimele jocuri ale acestei runde. Iată rezultatele: