Un ortoped ”belgian” face minuni la Spitalul SanConfind Poiana Câmpina

Sănătate (Categoria articolului)

De câteva luni, la Centrul Medical SanConfind Poiana Câmpina un medic ortoped venit din Belgia face minuni. Originar din Ploiești, școlit la București (la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”) și specializat în Belgia, unde a lucrat (în timpul rezidențiatului, dar și după ce a devenit medic specialist) la două spitale importante, doctorul Viorel Albu acordă consultații și vindecă pacienții după metodele învățate și practicate cu succes în regatul belgienilor, țară al cărei sistem sanitar este remarcabil și tratează orice pacient ”regește”. Cei care au suferit deja traume ortopedice și ar dori un consult la ”ortopedul belgian”, se pot programa printr-un simplu apel telefonic, la numărul de call-center 0244.990. Doctorul Albu are normă întreagă la SanConfind, așa că va putea rezolva toate solicitările în cel mai scurt timp posibil. Priceperea, energia și empatia medicului Viorel Albu de la SanConfind se pot intui lesne din interviul următor.

Domnule doctor, sunteți printre medicii români care au făcut carieră în Occident și care, totuși, au ales să revină în țară, chiar dacă salarizarea în medicina românească este mult inferioară celei din țările dezvoltate ale Europei. Ce v-a determinat să vă întoarceți în România?
Nu este niciun secret pentru nimeni că salariul unui medic din Belgia este mult mai mare decât al unui medic din România, de câteva ori mai mare. Dar în țară străină fiind, te mai mistuie dorul după cei pe care îi iubești cel mai mult pe lumea asta. Și cum eu nu iubesc banul cel mai mult pe lumea asta, am decis să mă întorc alături de cei mai apropiați mie, alături de familia mea. Deci am revenit din motive pur familiale.

Ați lucrat mai mulți ani în două spitale de stat din Belgia, unul dintre ele fiind chiar în Bruxelles, capitala Belgiei și a Uniunii Europene. Cum funcționează  o secție de ortopedie într-un spital de stat occidental?
În Belgia, abordarea unui pacient este puțin mai diferită față de cea din România. Acolo este mai multă disciplină, mai multă ordine și mai puțin stres. Trauma unui pacient este mai repede stabilizată, se face, de regulă, în primele șase ore de la incident (”cele șase ore de aur”, le spunem noi). Însă chiar și când nu se poate interveni în acest interval de timp, pacientul nu se panichează, rămâne calm, poate și pentru faptul că știe că nu va pleca de acolo nerezolvat, ca să zic așa. Acolo fiecare pacient este în centrul atenției, toți pacienții sunt la fel de importanți. În ultima vreme, medicina românească s-a mai inspirat din medicina practicată în Uniunea Europeană, așa că metodele din România nu diferă foarte mult de cele din Belgia. Însă acolo pot spune că se urmărește cu mai mare atenție confortul pacientului și securitatea lui.
Am înțeles că cel mai grav caz pe care l-ați avut în Belgia a fost al unui tânăr de 26 de ani, care a suferit un teribil accident de mașină. Ce ne puteți spune despre acest caz?
Într-adevăr, am avut acest caz extrem de dificil, al unui tânăr care a fost adus la spitalul unde lucram, după un accident rutier urât, într-o stare foarte gravă. A stat în comă 14 zile, iar în acest răstimp a fost supus mai multor operații delicate. Avea toate oasele de la picioare fracturate (inclusiv cei doi genunchi), plus coatele cu fracturi deschise. De fapt, toate fracturile erau deschise.  În prima zi, când a fost chemat la această urgență, m-am ocupat de el și am reușit să îl stabilizez. I-am făcut mai multe operații, nici nu mai știu bine acum câte, cred că au fost vreo patru-cinci. Am umblat mai mult la articulațiile pacientului. Știu că am intrat în sala de operații pe la ora 11.00 și am ieșit după ora 20.00. Nouă ore de operații succesive. După ce m-am consultat cu mai mulți colegi ortopezi, în a doua săptămână i-am mai făcut vreo șase operații. La una dintre operații, îmi aduc bine aminte, m-a ajutat și șeful secției. Deoarece organismul uman are un aparat locomotor foarte complex, cu sute de oase și articulații, ortopedia ultimelor decenii s-a specializat foarte mult. Unii ortopezi sunt specializați pe oasele mâinii, alții pe cele ale labei piciorului, și nu lucrează decât în acele zone. Eu și încă un coleg eram singurii ortopezi generaliști din acel spital și ne ocupam cu rezolvarea unor traume dintre cele mai diverse, localizate în orice parte a aparatului locomotor.

Care au fost impresiile primei vizite pe care ați făcut-o în Spitalul SanConfind?

Nu vreau să folosesc cuvinte mari. Chiar dacă aș putea fi acuzat de subiectivism (având în vedere că lucrez aici), pot să vă declar cu mâna pe inimă că am găsit în SanConfind aceleași condiții pe care le-am găsit și în Belgia. Prin toate dotările sale, nemaivorbind de personalul medical, Spitalul SanConfind este, cu adevărat, un spital occidental.

Ne puteți spune, în final, ce aspirații profesionale aveți pentru viitor?
Nu sunt un carierist. Vreau să mă perfecționez permanent pentru a vindeca, întotdeauna și foarte bine, pe fiecare pacient. Desigur, cât este omenește posibil… (P)

15907 vizualizari
6

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Berceanu Liliana Mihaela 27.08.2020 18:27 Eu am fost consultată de dl.doctor ALBU. Este un medic deosebit: competent, calm, comunică cu pacientul,îi explică ce a constatat, ce investigații trebuie să facă în vederea stabilirii diagnosticului și tratamentului.Tot respectul,admirația și aprecierea pentru astfel de medici!!!
  • Ileana Cosmescu 28.08.2020 10:06 Adevărat! Sanconfid e unul dintre cele mai...''occidentale'' spitale din Romania! Bun venit domnule doctor alaturi de un personal foarte bine pregătit!
  • Luminita Dumitrescu 14.10.2020 18:38 Deosebit medic ! Am mers cu o bătrâna de 84 ani care avea fractura la mina și am rămas impresionata de purtarea și profesionalismul dumnealui De așa oameni avem nevoie ! Sa l ocrotească bunul Dumnezeu !
  • Manole Dorina 07.12.2021 20:01 Dr viorel Albu este un om și un doctor deosebit , tratează pacienții cu multa atenție și pricepere și le rezolva problemele cât mai repede posibil fără sa i plimbe pe la alte usi!
  • Manole Dorina 07.12.2021 20:29 D l Viorel Albu este un medic deosebit , cum rar mai întâlnim în ziua de Azi! Tratează pacienții cu multa pricepere și responsabilitate !
  • Dr. Acula 08.12.2021 15:24 Am vazut un reportaj la computer pe youtube si spunea ca doctorii romani, care ies de la facultate si isi fac stagiatura sau residentia la diferite spitale, nu au sansa sa inveti nimic in patru ani in RO. Doctorii care trebuie sa ii invete, sa le explice ceea ce trebuie sa faca, nu ii lasa sa faca nimic, nu le da sansa sa opereze, sa trateze pacienti, sau sa ii pregateasca pentru faza urmatoare a carierei lor. Studentii destepti, invata in RO si pleaca in alte tari din Eu pentru a-si face residentia si a invata sa faca, proceduri medicale, operatii si cum sa trateze un pacient profesional precum si la nivel uman.

Sănătate

1655 vizualizari
29 feb. 2024 20:11

Spitalul SanConfind va deveni un reper în chirurgia cardiovasculară, datorită renumitului chirurg Zoltan Galajda

Renumitul chirurg Zoltan Galajda a început colaborarea cu Spitalul SanConfind, o colaborare pe care o avea în vedere de mai mulți ani. Dată fiind notorietatea chirurgului ai cărui pacienți vin din toate județele, SanConfind va deveni un centru de referință în chirurgia cardiovasculară din țara noastră. Medicul Zoltan Galajda a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Ulterior, specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut în străinătate, în centre medicale de prestigiu. 

2142 vizualizari
03 feb. 2024 19:15

Conf. univ. dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală: ”Mi-aș dori să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”

Unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni cu care colaborează spitalul din Poiana Câmpina încă de la începuturile chirurgiei SanConfind este doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale. Este un reputat specialist în chirurgia sânului, specializare pentru care s-a pregătit și în străinătate, un an de zile lucrând în Irlanda, la Galway University Hospital. Are o bogată experiență în chirurgia generală, realizând până în prezent aproximativ 5.000 de operații. Printre ele se numără și operațiile realizate la SanConfind, multe dintre ele în premieră, marea majoritatea reprezentând intervenții laparoscopice. 

Alte stiri recente

102 vizualizari
15 apr. 2024 21:03

Două clasări pe podium pentru sportivii de la Lido în etapa de la Zărnești a Campionatului Național de Motocros

Pe circuitul de la Zărnești, într-un cadru natural extrem de pitoresc, a avut loc în week-end etapa a doua a Campionatului Național de Motocros, la startul căreia s-au aliniat și mai mulți sportivi de la clubul câmpinean Lido.

1424 vizualizari
15 apr. 2024 18:08

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat Olimpiada județeană la dezbateri academice

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat etapa județeană a Olimpiadei la dezbateri academice, calificându-se pentru faza națională, care va avea loc începând cu 7 mai, la Constanța.