Un ortoped ”belgian” face minuni la Spitalul SanConfind Poiana Câmpina
Sănătate (Categoria articolului)
De câteva luni, la Centrul Medical SanConfind Poiana Câmpina un medic ortoped venit din Belgia face minuni. Originar din Ploiești, școlit la București (la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”) și specializat în Belgia, unde a lucrat (în timpul rezidențiatului, dar și după ce a devenit medic specialist) la două spitale importante, doctorul Viorel Albu acordă consultații și vindecă pacienții după metodele învățate și practicate cu succes în regatul belgienilor, țară al cărei sistem sanitar este remarcabil și tratează orice pacient ”regește”. Cei care au suferit deja traume ortopedice și ar dori un consult la ”ortopedul belgian”, se pot programa printr-un simplu apel telefonic, la numărul de call-center 0244.990. Doctorul Albu are normă întreagă la SanConfind, așa că va putea rezolva toate solicitările în cel mai scurt timp posibil. Priceperea, energia și empatia medicului Viorel Albu de la SanConfind se pot intui lesne din interviul următor.
Domnule doctor, sunteți printre medicii români care au făcut carieră în Occident și care, totuși, au ales să revină în țară, chiar dacă salarizarea în medicina românească este mult inferioară celei din țările dezvoltate ale Europei. Ce v-a determinat să vă întoarceți în România?
Nu este niciun secret pentru nimeni că salariul unui medic din Belgia este mult mai mare decât al unui medic din România, de câteva ori mai mare. Dar în țară străină fiind, te mai mistuie dorul după cei pe care îi iubești cel mai mult pe lumea asta. Și cum eu nu iubesc banul cel mai mult pe lumea asta, am decis să mă întorc alături de cei mai apropiați mie, alături de familia mea. Deci am revenit din motive pur familiale.
Ați lucrat mai mulți ani în două spitale de stat din Belgia, unul dintre ele fiind chiar în Bruxelles, capitala Belgiei și a Uniunii Europene. Cum funcționează o secție de ortopedie într-un spital de stat occidental?
În Belgia, abordarea unui pacient este puțin mai diferită față de cea din România. Acolo este mai multă disciplină, mai multă ordine și mai puțin stres. Trauma unui pacient este mai repede stabilizată, se face, de regulă, în primele șase ore de la incident (”cele șase ore de aur”, le spunem noi). Însă chiar și când nu se poate interveni în acest interval de timp, pacientul nu se panichează, rămâne calm, poate și pentru faptul că știe că nu va pleca de acolo nerezolvat, ca să zic așa. Acolo fiecare pacient este în centrul atenției, toți pacienții sunt la fel de importanți. În ultima vreme, medicina românească s-a mai inspirat din medicina practicată în Uniunea Europeană, așa că metodele din România nu diferă foarte mult de cele din Belgia. Însă acolo pot spune că se urmărește cu mai mare atenție confortul pacientului și securitatea lui.
Am înțeles că cel mai grav caz pe care l-ați avut în Belgia a fost al unui tânăr de 26 de ani, care a suferit un teribil accident de mașină. Ce ne puteți spune despre acest caz?
Într-adevăr, am avut acest caz extrem de dificil, al unui tânăr care a fost adus la spitalul unde lucram, după un accident rutier urât, într-o stare foarte gravă. A stat în comă 14 zile, iar în acest răstimp a fost supus mai multor operații delicate. Avea toate oasele de la picioare fracturate (inclusiv cei doi genunchi), plus coatele cu fracturi deschise. De fapt, toate fracturile erau deschise. În prima zi, când a fost chemat la această urgență, m-am ocupat de el și am reușit să îl stabilizez. I-am făcut mai multe operații, nici nu mai știu bine acum câte, cred că au fost vreo patru-cinci. Am umblat mai mult la articulațiile pacientului. Știu că am intrat în sala de operații pe la ora 11.00 și am ieșit după ora 20.00. Nouă ore de operații succesive. După ce m-am consultat cu mai mulți colegi ortopezi, în a doua săptămână i-am mai făcut vreo șase operații. La una dintre operații, îmi aduc bine aminte, m-a ajutat și șeful secției. Deoarece organismul uman are un aparat locomotor foarte complex, cu sute de oase și articulații, ortopedia ultimelor decenii s-a specializat foarte mult. Unii ortopezi sunt specializați pe oasele mâinii, alții pe cele ale labei piciorului, și nu lucrează decât în acele zone. Eu și încă un coleg eram singurii ortopezi generaliști din acel spital și ne ocupam cu rezolvarea unor traume dintre cele mai diverse, localizate în orice parte a aparatului locomotor.
Care au fost impresiile primei vizite pe care ați făcut-o în Spitalul SanConfind?
Nu vreau să folosesc cuvinte mari. Chiar dacă aș putea fi acuzat de subiectivism (având în vedere că lucrez aici), pot să vă declar cu mâna pe inimă că am găsit în SanConfind aceleași condiții pe care le-am găsit și în Belgia. Prin toate dotările sale, nemaivorbind de personalul medical, Spitalul SanConfind este, cu adevărat, un spital occidental.
Ne puteți spune, în final, ce aspirații profesionale aveți pentru viitor?
Nu sunt un carierist. Vreau să mă perfecționez permanent pentru a vindeca, întotdeauna și foarte bine, pe fiecare pacient. Desigur, cât este omenește posibil… (P)
Comentarii
- 27.08.2020 18:27 Eu am fost consultată de dl.doctor ALBU. Este un medic deosebit: competent, calm, comunică cu pacientul,îi explică ce a constatat, ce investigații trebuie să facă în vederea stabilirii diagnosticului și tratamentului.Tot respectul,admirația și aprecierea pentru astfel de medici!!!
- 28.08.2020 10:06 Adevărat! Sanconfid e unul dintre cele mai...''occidentale'' spitale din Romania! Bun venit domnule doctor alaturi de un personal foarte bine pregătit!
- 14.10.2020 18:38 Deosebit medic ! Am mers cu o bătrâna de 84 ani care avea fractura la mina și am rămas impresionata de purtarea și profesionalismul dumnealui De așa oameni avem nevoie ! Sa l ocrotească bunul Dumnezeu !
- 07.12.2021 20:01 Dr viorel Albu este un om și un doctor deosebit , tratează pacienții cu multa atenție și pricepere și le rezolva problemele cât mai repede posibil fără sa i plimbe pe la alte usi!
- 07.12.2021 20:29 D l Viorel Albu este un medic deosebit , cum rar mai întâlnim în ziua de Azi! Tratează pacienții cu multa pricepere și responsabilitate !
- 08.12.2021 15:24 Am vazut un reportaj la computer pe youtube si spunea ca doctorii romani, care ies de la facultate si isi fac stagiatura sau residentia la diferite spitale, nu au sansa sa inveti nimic in patru ani in RO. Doctorii care trebuie sa ii invete, sa le explice ceea ce trebuie sa faca, nu ii lasa sa faca nimic, nu le da sansa sa opereze, sa trateze pacienti, sau sa ii pregateasca pentru faza urmatoare a carierei lor. Studentii destepti, invata in RO si pleaca in alte tari din Eu pentru a-si face residentia si a invata sa faca, proceduri medicale, operatii si cum sa trateze un pacient profesional precum si la nivel uman.
Sănătate
SanConfind, siguranță deplină pentru viitoarele mămici și servicii medicale performante
Centrul Medical SanConfind, cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova, se numără printre spitalele din România în care nu s-au întâmplat cazuri de infecții nosocomiale (intraspitalicești). Este, de asemenea, tot mai cunoscută Maternitatea SanConfind, care reprezintă nu doar una dintre cele mai moderne din țară, ci și una dintre cele mai sigure, în care nașterile se efectuează în absolută siguranță, cu multă grijă și empatie din partea personalului unității pentru fiecare pacientă. În rândurile care urmează veți putea afla cum a ajuns la spitalul din Poiana Câmpina dr. Roxana Dumitru, medic specialist obstetrică-ginecologie, care lucrează de aproape patru ani la SanConfind, ce sfaturi are pentru femeile însărcinate și de ce le recomandă cu toată căldura să vină la SanConfind pentru consultații.

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, scrisoare deschisă a conducerii Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina
10 Octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2023 este ”Our minds, our rights”.
Alte stiri recente

Accident pe DN1, la Bănești. Bărbatul care l-a produs se afla sub influența alcoolului
Duminică dimineață, în jurul orei 9, polițiștii Serviciului Rutier au fost sesizați despre faptul că pe DN1, s-a produs un accident rutier.

Produse artizanale și obiecte de artă populară la micul Târg de Crăciun din grădina Castelului Iulia Hasdeu
Micul Târg de Crăciun din grădina Castelulului Iulia Hasdeu din Câmpina și-a deschis ieri porțile și a reprezentat o surpriză plăcută pentru vizitatorii Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu”. Nu este un târg obișnuit, nu vă așteptați să găsiți aici vin fiert sau diverse mâncăruri tradiționale. Este un târg cu produse artizanale și obiecte de artă populară, realizate manual de meșteșugari din zona Câmpinei.