Hotărârea nr. 85 din 30 iunie 2021 a Consiliului Local Câmpina privind aprobarea documentației tehnico-economice (faza studiului de fezabilitate) și a indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții ”Sistem de supraveghere video în zonele vulnerabile din Câmpina” a suscitat încă de la momentul votului numeroase controverse. Toate controversele s-au finalizat acum, în decembrie 2022, când în urma unui demers al consilierilor Cezar Grama (care între timp a demisionat din Consiliu) și Aron Sabo, instanța Tribunalului Prahova a decis suspendarea hotărârii amintite până la soluționarea definitivă a anulării hotărârii, stabilită de aceeași instanță.
Practic, instanța a dispus anularea hotărârii, aceasta având un termen în care Primăria Câmpina poate formula de recurs de 15 zile. Până la rămânerea definitivă a hotărârii privind anularea - fie prin judecarea unui eventual recurs, fie prin trecerea termenului de recurs - s-a decis și suspendarea hotărârii.
Cum s-a ajuns aici? În urma unei situații fără precedent - un proiect respins de Consiliul Local a devenit hotărâre valabilă, despre care am relatat pe larg la momentul respectiv, inclusiv cu prezentarea punctului de vedere al Prefecturii Prahova asupra acestui subiect.
Acum, instanța a decis suspendarea și anularea acelei hotărâri, fiind interesant de văzut și motivele care au dus la acest verdict al instanței.
Ce urmează? În mod normal ar trebui să se discute în plenul Consiliului Local, chiar la ședința ordinară din 28 decembrie, iar Consiliul să ia o decizie - dacă se face recurs sau nu, iar atunci rămâne definitivă anularea hotărârii.
Ar mai fi o discuție pe marginea acestui subiect și a altor situații asemănătoare. Sigur, nu sunt de acceptat greșeli majore în procedura de adoptare a unei hotărâri a Consiliului Local, care are putere de lege, iar cine greșește ar trebui să plătească. Totuși, administrația locală ar trebui să aibă maturitatea să decidă dacă își dorește cu adevărat sau nu proiecte de anvergură, cel în discuție fiind de aproximativ 7 milioane lei. Adică, dacă stăm la cotitură doar vânând greșeli, nu are nimeni de câștigat, ci - în opinia noastră - toate părțile implicate în administrația locală ar trebui să-și dea mâna în folosul comunității - așa cum au jurat la începutul mandatului - și dacă un proiect este bun să-l aprobe, dacă nu, nu, de preferat în ambele cazuri cu argumente clare și fără echivoc. Altfel, ne vom afla într-o permanentă joacă de-a șoarecele și pisica, în care unii par doar că stau să vâneze greșeli, permițând altora să se victimizeze, ceea ce nu este în folosul comunității.
Revenind la situația hotărârii în discuție acum, noi am prezentat și la momentul respectiv cea mai elegantă soluție - rediscutarea și aprobarea sau respingerea proiectului printr-un vot clar, deschis, transparent. Cine și de ce ar refuza o astfel de soluție?!
Mai mulți câmpineni ne-au transmis că pe Strada BP Hasdeu, la blocul din apropierea intersecției de la ”Răcitor”, există câțiva brazi uscați care pun în pericol trecătorii, dar și locatarii.
Pe 8 iulie 1988, adică acum 37 ani, la Câmpina se deschidea Forumul Național al Pionierilor, în prezența președintelui Organizației Naționale a Pionierilor, Poliana Cristescu, soția lui Nicu Ceaușescu.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.