Klaus Iohannis, viitorul președinte al Consiliului European? Dacă da, cum va fi lupta pentru președinția României?

Politică (Categoria articolului)

Președintele României, Klaus Iohannis, se află printre favoriți în cursa pentru președinția Consiliului European, lucru menționat într-un articol apărut în prestigioasa publicație britanică Financial Times. Peste o săptămână, la Bruxelles, va avea loc summit-ul Consiliului European, acolo unde liderii UE vor discuta din nou despre președinția celor mai importante instituții – Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European și Banca Centrală Europeană.

Numele lui Klaus Iohannis, politician susținut de familia popularilor europeni, apare alături de numele premierilor liberali din Belgia și Luxemburg, Charles Michel și Xavier Bettel, și de numele prim-ministrului portughez Antonio Costa, după cum informează G4Media.ro, care citează Financial Times. Dintre favoriți, Klaus Iohannis este singurul afiliat PPE.
Ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale din România, de la finalul acestui an, în cazul în care actualul președinte va pleca la Consiliul European? Cel mai probabil, din partea PNL va candida Ludovic Orban, președintele partidului, chiar dacă acesta își dorește mai degrabă funcția de premier decât pe cea de șef al statului. Cu cine se va lupta Orban la prezidențiale? Să vedem care sunt numele vehiculate în acest moment.
Din partea USR-PLUS, candidat la prezidențiale ar fi Dacian Cioloș, o candidatură ce pare din ce în ce mai sigură, având în vedere și sondajul intern realizat în cadrul Alianței 2020 USR-PLUS și dat publicității de presa centrală. Conform acestui sondaj, Dacian Cioloș (55%) este preferat în locul lui Dan Barna (21%) în cursa pentru Cotroceni.
Cu cine iese PSD, e greu de spus în acest moment, având în vedere că partidul încearcă, încă, să-și revină după dubla lovitură primită cu puțină vreme în urmă - alegerile europarlamentare și arestarea lui Liviu Dragnea. Se vorbește despre premierul Viorica Dăncilă și despre ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ca posibili prezidențiabili, dar și despre o eventuală soluție de compromis - susținerea unui independent "cu nume" de către PSD și ALDE, iar la acest capitol este vehiculat numele lui Mircea Diaconu.
Din partea PMP va candida Eugen Tomac, liderul partidului, iar de la ProRomânia, probabil Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației într-unul dintre guvernele Ponta.
Având în vedere toate aceste nume și amintindu-ne cum au stat lucrurile la europarlamentarele din 26 mai, cele mai mari șanse de a intra în turul al II-lea al prezidențialelor le-ar avea Ludovic Orban și Dacian Cioloș, iar în acest scenariu va fi foarte interesant cum se va poziționa electoratul fidel PSD. Sigur, mai pot apărea și surprize, dar până la alegerile prezidențiale (sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie) nu a mai rămas chiar atât de mult timp, iar la finalul verii ar trebui să-i cunoaștem deja pe toți (aproape oficial) cei care țintesc fotoliul de la Cotroceni.

(Sursă foto - G4Media.ro)

3519 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

3793 vizualizari
19 feb. 2020 07:38

Nathaniel Geană, candidatul PSD la Primăria Câmpina

3 comentarii

UPDATE - Medicul Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina, precizează faptul că nu va candida nici pentru funcția de consilier local și nici la vreo altă funcție la alegerile locale din iunie 2020.
UPDATE - Nathaniel Geană este membru al Partidului Forța Națională și este propus să candideze la Primăria Câmpina din partea alianței PSD - Forța Națională. Candidatura sa urmează să fie aprobată în birourile de conducere ale celor două partide.


După o perioadă destul de lungă de incertitudini la nivelul organizației locale a Partidului Social Democrat, lucrurile par să fi intrat pe un făgaș mai aproape de normalitate - s-a stabilit conducerea organizației până la alegerile locale, s-a stabilit candidatul la funcția de primar, precum și cine va deschide lista de candidați pentru Consiliul Local.

2839 vizualizari
17 feb. 2020 21:37

ProRomânia și-a stabilit candidatul pentru Primăria Câmpina - Liviu Davidescu

2 comentarii

Scena politică locală cunoaște efervescența specifică oricărei perioade pre-electorale, partidele fiind în căutarea candidaților care să le aducă un număr cât mai mare de voturi, iar candidații (unii dintre ei, pentru că există și astfel de cazuri) în căutarea partidelor care să-i susțină. ProRomânia, un partid destul de mic și mai puțin activ pe scena politică locală, și-a desemnat zilele trecute candidatul la funcția de primar al municipiului Câmpina - Liviu Davidescu.

Alte stiri recente

286 vizualizari
20 feb. 2020 11:04

Avarie majoră, în centrul Câmpinei, la rețeaua de alimentare cu apă. Traficul este restricționat

O avarie s-a produs în această joi dimineață la rețeaua de alimentare cu apă potabilă a blocului 12E din centrul municipiului Câmpina, în apropierea pasajului de la ceas. HidroPrahova intervine pentru remedierea avariei, dar în acest moment nu se știe cu exactitate cât va dura intervenția. 

571 vizualizari
20 feb. 2020 09:26

Transportul public local, tot pe mâna Eliro. Primăria Câmpina va prelungi prin act adițional contractul care expiră în această primăvară

Transportul public local este un subiect de care s-a tot scris și vorbit în Câmpina în ultimii ani, mai ales după ce a apărut oportunitatea ca administrația locală să acceseze fonduri europene pentru un serviciu de transport public modern, european, ecologic, cu autobază proprie, cu multe facilități legate de infrastructură, inclusiv fonduri de modernizarea unor străzi incluse pe traseele locale de transport public. Despre această șansă a modernizării transportului public noi am scris de nenumărate ori, încă de la lansarea axei de finanțare europeană, în septembrie 2017, dar, din păcate, Primăria Câmpina a reacționat mult prea târziu și a ratat primul... tren. S-a trezit în vara lui 2019, când UE a prelungit termenul pentru depunerea cererilor de finanțare pe axa respectivă și s-a apucat de treabă.