Președintele României, Klaus Iohannis, se află printre favoriți în cursa pentru președinția Consiliului European, lucru menționat într-un articol apărut în prestigioasa publicație britanică Financial Times. Peste o săptămână, la Bruxelles, va avea loc summit-ul Consiliului European, acolo unde liderii UE vor discuta din nou despre președinția celor mai importante instituții – Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European și Banca Centrală Europeană.
Numele lui Klaus Iohannis, politician susținut de familia popularilor europeni, apare alături de numele premierilor liberali din Belgia și Luxemburg, Charles Michel și Xavier Bettel, și de numele prim-ministrului portughez Antonio Costa, după cum informează G4Media.ro, care citează Financial Times. Dintre favoriți, Klaus Iohannis este singurul afiliat PPE.
Ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale din România, de la finalul acestui an, în cazul în care actualul președinte va pleca la Consiliul European? Cel mai probabil, din partea PNL va candida Ludovic Orban, președintele partidului, chiar dacă acesta își dorește mai degrabă funcția de premier decât pe cea de șef al statului. Cu cine se va lupta Orban la prezidențiale? Să vedem care sunt numele vehiculate în acest moment.
Din partea USR-PLUS, candidat la prezidențiale ar fi Dacian Cioloș, o candidatură ce pare din ce în ce mai sigură, având în vedere și sondajul intern realizat în cadrul Alianței 2020 USR-PLUS și dat publicității de presa centrală. Conform acestui sondaj, Dacian Cioloș (55%) este preferat în locul lui Dan Barna (21%) în cursa pentru Cotroceni.
Cu cine iese PSD, e greu de spus în acest moment, având în vedere că partidul încearcă, încă, să-și revină după dubla lovitură primită cu puțină vreme în urmă - alegerile europarlamentare și arestarea lui Liviu Dragnea. Se vorbește despre premierul Viorica Dăncilă și despre ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ca posibili prezidențiabili, dar și despre o eventuală soluție de compromis - susținerea unui independent "cu nume" de către PSD și ALDE, iar la acest capitol este vehiculat numele lui Mircea Diaconu.
Din partea PMP va candida Eugen Tomac, liderul partidului, iar de la ProRomânia, probabil Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației într-unul dintre guvernele Ponta.
Având în vedere toate aceste nume și amintindu-ne cum au stat lucrurile la europarlamentarele din 26 mai, cele mai mari șanse de a intra în turul al II-lea al prezidențialelor le-ar avea Ludovic Orban și Dacian Cioloș, iar în acest scenariu va fi foarte interesant cum se va poziționa electoratul fidel PSD. Sigur, mai pot apărea și surprize, dar până la alegerile prezidențiale (sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie) nu a mai rămas chiar atât de mult timp, iar la finalul verii ar trebui să-i cunoaștem deja pe toți (aproape oficial) cei care țintesc fotoliul de la Cotroceni.
(Sursă foto - G4Media.ro)
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".
Nicușor Dan, candidat la funcția de președinte al României, cel care se va înfrunta în turul al doilea al prezidențialelor cu George Simion (AUR), a prezentat astăzi rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda sa.