Klaus Iohannis, viitorul președinte al Consiliului European? Dacă da, cum va fi lupta pentru președinția României?

Politică (Categoria articolului)

Președintele României, Klaus Iohannis, se află printre favoriți în cursa pentru președinția Consiliului European, lucru menționat într-un articol apărut în prestigioasa publicație britanică Financial Times. Peste o săptămână, la Bruxelles, va avea loc summit-ul Consiliului European, acolo unde liderii UE vor discuta din nou despre președinția celor mai importante instituții – Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European și Banca Centrală Europeană.

Numele lui Klaus Iohannis, politician susținut de familia popularilor europeni, apare alături de numele premierilor liberali din Belgia și Luxemburg, Charles Michel și Xavier Bettel, și de numele prim-ministrului portughez Antonio Costa, după cum informează G4Media.ro, care citează Financial Times. Dintre favoriți, Klaus Iohannis este singurul afiliat PPE.
Ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale din România, de la finalul acestui an, în cazul în care actualul președinte va pleca la Consiliul European? Cel mai probabil, din partea PNL va candida Ludovic Orban, președintele partidului, chiar dacă acesta își dorește mai degrabă funcția de premier decât pe cea de șef al statului. Cu cine se va lupta Orban la prezidențiale? Să vedem care sunt numele vehiculate în acest moment.
Din partea USR-PLUS, candidat la prezidențiale ar fi Dacian Cioloș, o candidatură ce pare din ce în ce mai sigură, având în vedere și sondajul intern realizat în cadrul Alianței 2020 USR-PLUS și dat publicității de presa centrală. Conform acestui sondaj, Dacian Cioloș (55%) este preferat în locul lui Dan Barna (21%) în cursa pentru Cotroceni.
Cu cine iese PSD, e greu de spus în acest moment, având în vedere că partidul încearcă, încă, să-și revină după dubla lovitură primită cu puțină vreme în urmă - alegerile europarlamentare și arestarea lui Liviu Dragnea. Se vorbește despre premierul Viorica Dăncilă și despre ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ca posibili prezidențiabili, dar și despre o eventuală soluție de compromis - susținerea unui independent "cu nume" de către PSD și ALDE, iar la acest capitol este vehiculat numele lui Mircea Diaconu.
Din partea PMP va candida Eugen Tomac, liderul partidului, iar de la ProRomânia, probabil Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației într-unul dintre guvernele Ponta.
Având în vedere toate aceste nume și amintindu-ne cum au stat lucrurile la europarlamentarele din 26 mai, cele mai mari șanse de a intra în turul al II-lea al prezidențialelor le-ar avea Ludovic Orban și Dacian Cioloș, iar în acest scenariu va fi foarte interesant cum se va poziționa electoratul fidel PSD. Sigur, mai pot apărea și surprize, dar până la alegerile prezidențiale (sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie) nu a mai rămas chiar atât de mult timp, iar la finalul verii ar trebui să-i cunoaștem deja pe toți (aproape oficial) cei care țintesc fotoliul de la Cotroceni.

(Sursă foto - G4Media.ro)

4183 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

5067 vizualizari
14 feb. 2021 12:22

PNL a împărțit funcțiile. Prahova va avea un secretar de stat din... Călărași

Biroul Politic Național al PNL (BPN) s-a întrunit sâmbătă pentru a valida propunerile venite din partea organizațiilor județene ale partidului cu privire la împărțirea funcțiilor de secretari de stat, președinți și vicepreședinți de agenții guvernamentale. 72 de candidați pentru astfel de funcții au fost validați în ședința BPN, printre aceștia numărându-se și un candidat propus de PNL Prahova.

2559 vizualizari
10 feb. 2021 12:22

Conducerea și consilierii locali ai PMP Câmpina acordă audiențe cetățenilor la sediul partidului, în fiecare miercuri

2 comentarii

Conducerea PMP Câmpina și consilierii locali ai acestei formațiuni politice acordă audiențe cetățenilor, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, începând cu 10 februarie 2021, la sediul partidului din Strada Mărășești, nr.2. 

Alte stiri recente

849 vizualizari
01 mar. 2021 21:39

Dezvelirea blazonului familiei Știrbei, momentul de vârf al aniversării a 50 de ani de la înființarea Spitalului Voila - Câmpina

La 1 martie 1971 se înființa Spitalul de Psihiatrie Voila, pe fosta moșie a prințului Dimitrie Barbu Știrbei, sediul administrativ fiind situat chiar în Castelul Voila, construit de Știrbei în urmă cu 150 de ani. Astăzi, la 50 de ani de la înființarea acestei unități medicale, la Voila a avut loc un workshop dedicat istoriei spitalului, punctul culminant fiind dezvelirea unei plăci de granit cu blazonul familiei Știrbei.

1084 vizualizari
01 mar. 2021 21:03

Încet-încet, Turnătoria Centrală Orion Câmpina dispare de pe fața pământului

Scriam recent despre faptul că terenurile și toate construcțiile aparținând Turnătoriei Centrale Orion Câmpina, societate aflată în faliment, au fost vândute, prin intermediul lichidatorului judiciar, societății cu capital italian Edil Center SRL Filipești din județul Bacău, valoarea contractului fiind de aproximativ 15 milioane lei fără TVA.