Klaus Iohannis, viitorul președinte al Consiliului European? Dacă da, cum va fi lupta pentru președinția României?

Politică (Categoria articolului)

Președintele României, Klaus Iohannis, se află printre favoriți în cursa pentru președinția Consiliului European, lucru menționat într-un articol apărut în prestigioasa publicație britanică Financial Times. Peste o săptămână, la Bruxelles, va avea loc summit-ul Consiliului European, acolo unde liderii UE vor discuta din nou despre președinția celor mai importante instituții – Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European și Banca Centrală Europeană.

Numele lui Klaus Iohannis, politician susținut de familia popularilor europeni, apare alături de numele premierilor liberali din Belgia și Luxemburg, Charles Michel și Xavier Bettel, și de numele prim-ministrului portughez Antonio Costa, după cum informează G4Media.ro, care citează Financial Times. Dintre favoriți, Klaus Iohannis este singurul afiliat PPE.
Ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale din România, de la finalul acestui an, în cazul în care actualul președinte va pleca la Consiliul European? Cel mai probabil, din partea PNL va candida Ludovic Orban, președintele partidului, chiar dacă acesta își dorește mai degrabă funcția de premier decât pe cea de șef al statului. Cu cine se va lupta Orban la prezidențiale? Să vedem care sunt numele vehiculate în acest moment.
Din partea USR-PLUS, candidat la prezidențiale ar fi Dacian Cioloș, o candidatură ce pare din ce în ce mai sigură, având în vedere și sondajul intern realizat în cadrul Alianței 2020 USR-PLUS și dat publicității de presa centrală. Conform acestui sondaj, Dacian Cioloș (55%) este preferat în locul lui Dan Barna (21%) în cursa pentru Cotroceni.
Cu cine iese PSD, e greu de spus în acest moment, având în vedere că partidul încearcă, încă, să-și revină după dubla lovitură primită cu puțină vreme în urmă - alegerile europarlamentare și arestarea lui Liviu Dragnea. Se vorbește despre premierul Viorica Dăncilă și despre ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ca posibili prezidențiabili, dar și despre o eventuală soluție de compromis - susținerea unui independent "cu nume" de către PSD și ALDE, iar la acest capitol este vehiculat numele lui Mircea Diaconu.
Din partea PMP va candida Eugen Tomac, liderul partidului, iar de la ProRomânia, probabil Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației într-unul dintre guvernele Ponta.
Având în vedere toate aceste nume și amintindu-ne cum au stat lucrurile la europarlamentarele din 26 mai, cele mai mari șanse de a intra în turul al II-lea al prezidențialelor le-ar avea Ludovic Orban și Dacian Cioloș, iar în acest scenariu va fi foarte interesant cum se va poziționa electoratul fidel PSD. Sigur, mai pot apărea și surprize, dar până la alegerile prezidențiale (sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie) nu a mai rămas chiar atât de mult timp, iar la finalul verii ar trebui să-i cunoaștem deja pe toți (aproape oficial) cei care țintesc fotoliul de la Cotroceni.

(Sursă foto - G4Media.ro)

3211 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

2090 vizualizari
18 sept. 2019 20:53

Președintele PSD Prahova, Bogdan Toader: "Este timpul să câștigăm Primăria Câmpina! Acum, mai mult ca niciodată!"

Continuăm seria interviurilor cu liderii principalelor partide politice. De această dată am stat de vorbă cu președintele PSD Prahova, Bogdan Toader, strict despre organizația de la Câmpina, despre ultimele rezultate electorale și planurile pentru alegerile locale de anul viitor. Precizăm faptul că președintele PSD Câmpina, Mihaela Voicilă, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, este o persoană mult prea ocupată pentru a da interviuri în presa locală. Liderul organizației județene, Bogdan Toader, și-a făcut timp pentru a sta de vorbă cu noi și, implicit, pentru a comunica astfel cu electoratul câmpinean.

2405 vizualizari
30 aug. 2019 23:14

Candidatul PMP la prezidențiale, Theodor Paleologu: ”Trebuie să reinstaurăm meritocrația în țara noastră. Nu putem continua cu incompetenți la toate nivelurile!”

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, candidat al Partidului Mișcarea Populară la alegerile prezidențiale, s-a aflat astăzi la Ploiești, unde s-a întâlnit cu membrii și simpatizanții PMP. Alături de Theodor Paleologu s-au aflat președintele PMP - Eugen Tomac, purtătorul de cuvânt - Mihail Neamțu, președintele PMP Prahova - deputatul Cătălina Bozianu, secretarul executiv al partidului și președinte al PMP Câmpina - Adrian Pițigoi.

Alte stiri recente

592 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2065 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.