Klaus Iohannis, viitorul președinte al Consiliului European? Dacă da, cum va fi lupta pentru președinția României?

Politică (Categoria articolului)

Președintele României, Klaus Iohannis, se află printre favoriți în cursa pentru președinția Consiliului European, lucru menționat într-un articol apărut în prestigioasa publicație britanică Financial Times. Peste o săptămână, la Bruxelles, va avea loc summit-ul Consiliului European, acolo unde liderii UE vor discuta din nou despre președinția celor mai importante instituții – Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European și Banca Centrală Europeană.

Numele lui Klaus Iohannis, politician susținut de familia popularilor europeni, apare alături de numele premierilor liberali din Belgia și Luxemburg, Charles Michel și Xavier Bettel, și de numele prim-ministrului portughez Antonio Costa, după cum informează G4Media.ro, care citează Financial Times. Dintre favoriți, Klaus Iohannis este singurul afiliat PPE.
Ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale din România, de la finalul acestui an, în cazul în care actualul președinte va pleca la Consiliul European? Cel mai probabil, din partea PNL va candida Ludovic Orban, președintele partidului, chiar dacă acesta își dorește mai degrabă funcția de premier decât pe cea de șef al statului. Cu cine se va lupta Orban la prezidențiale? Să vedem care sunt numele vehiculate în acest moment.
Din partea USR-PLUS, candidat la prezidențiale ar fi Dacian Cioloș, o candidatură ce pare din ce în ce mai sigură, având în vedere și sondajul intern realizat în cadrul Alianței 2020 USR-PLUS și dat publicității de presa centrală. Conform acestui sondaj, Dacian Cioloș (55%) este preferat în locul lui Dan Barna (21%) în cursa pentru Cotroceni.
Cu cine iese PSD, e greu de spus în acest moment, având în vedere că partidul încearcă, încă, să-și revină după dubla lovitură primită cu puțină vreme în urmă - alegerile europarlamentare și arestarea lui Liviu Dragnea. Se vorbește despre premierul Viorica Dăncilă și despre ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ca posibili prezidențiabili, dar și despre o eventuală soluție de compromis - susținerea unui independent "cu nume" de către PSD și ALDE, iar la acest capitol este vehiculat numele lui Mircea Diaconu.
Din partea PMP va candida Eugen Tomac, liderul partidului, iar de la ProRomânia, probabil Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației într-unul dintre guvernele Ponta.
Având în vedere toate aceste nume și amintindu-ne cum au stat lucrurile la europarlamentarele din 26 mai, cele mai mari șanse de a intra în turul al II-lea al prezidențialelor le-ar avea Ludovic Orban și Dacian Cioloș, iar în acest scenariu va fi foarte interesant cum se va poziționa electoratul fidel PSD. Sigur, mai pot apărea și surprize, dar până la alegerile prezidențiale (sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie) nu a mai rămas chiar atât de mult timp, iar la finalul verii ar trebui să-i cunoaștem deja pe toți (aproape oficial) cei care țintesc fotoliul de la Cotroceni.

(Sursă foto - G4Media.ro)

3020 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

3021 vizualizari
27 mai 2019 21:30

Președintele PMP Câmpina, Adrian Pițigoi, mulțumește alegătorilor pentru încredere și vot

A fost o noapte lungă la majoritatea sediilor de partid din Câmpina. Una dintre formațiunile politice care s-a declarat mulțumită de rezultatul votului a fost Partidul Mișcarea Populară, care prin vocea viceprimarului Adrian Pițigoi, președinte al Organizației Câmpina și secretar executiv la nivel național, le transmite un mesaj alegătorilor.

2507 vizualizari
26 mai 2019 21:14

Exit-pool Curs-Avangarde: PSD și PNL la egalitate, USR foarte aproape de ele, iar ALDE nu intră în Parlamentul European

CURS și Avangarde au fost singurele case de sondare care au fost acreditate pentru a efectua în ziua alegerilor europarlamentare 2019 și a referendumului pe justiție să facă un sondaj de tip exit-poll. Potrivit primelor rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare 2019 și referendum, PSD și PNL sunt la egalitate, USR foarte aproape de ele, iar ALDE nu intră în Parlamentul European. Rezultatele sunt valabile pentru ora 19.00 și nu includ voturile Diasporei.

Alte stiri recente

94 vizualizari
18 iul. 2019 22:20

Strada Tineretului din Câmpina va fi... NU asfaltată, ci doar expertizată tehnic, deocamdată

Strada Tineretului se află pe lista administrației locale pentru asfaltare în acest an. Adică în 2019. Bine, s-a mai aflat și anul trecut, când Consiliul Local a alocat banii necesari, iar Primăria Câmpina chiar a promis că lucrarea va fi gata în toamna lui 2018. Nu s-a întâmplat așa, iar în 2019 o regăsim din nou pe listă. Iar noi, ca și locuitorii de pe Tineretului, așteptam licitația pentru stabilirea firmei care să execute lucrările.

595 vizualizari
18 iul. 2019 21:46

Încep, în sfârșit, lucrările de reabilitare a aleilor de la Casa Tineretului din Câmpina

Casa Tineretului a finalizat noua procedură de achiziție publică pentru reabilitarea aleilor, licitația fiind câștigată de societatea Sisănelu Forexim SRL Ploiești, cu prețul de 207.361 lei fără TVA. Lucrarea urmează să înceapă în aceste zile. Am spus "noua procedură" pentru că, poate vă amintiți, o licitație similară a fost organizată și în toamna lui 2017, fiind câștigată tot de o societate din Ploiești - Polaris Construct. Numai că, după finalizarea achiziției publice și semnarea contractului, firma respectivă nu s-a mai prezentat la treabă. I-au fost trimise mai multe notificări, iar în cele din urmă contractul a fost reziliat și a fost reluată procedura de achiziție publică.