100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Principesa Maria

Social (Categoria articolului)

Familia Regală a României s-a intersectat, de-a lungul ultimului secol, în mai multe rânduri cu localitatea noastră. Cea mai recentă dintre vizitele unui membru al Familiei Regale a României la Câmpina a avut loc la începutul acestui an, pe 14 februarie, atunci când Principesa Maria a vizitat Castelul "Iulia Hasdeu", Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu", Școala de Poliție "Vasile Lascăr" și s-a întâlnit la sediul Protoieriei cu părintele protoiereu Grigore Melnic. 

Principesa Maria a României s-a născut pe 13 iulie 1964, la Copenhaga și este al cincilea copil al Regelui Mihai I și al Reginei Ana. A locuit și studiat în Elveția, apoi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat - în principal - în domeniul relaților publice. Pe 7 ianuarie 2015 s-a anunțat mutarea sa definitivă în România, unde a preluat și o parte din îndatoririle Casei Regale.
De altfel, tocmai în această calitate a efectuat și vizita la Câmpina de la începutul acestui an. Principesa Maria și-a dorit foarte mult să viziteze Castelul "Iulia Hasdeu", despre care știa multe lucruri, dar pe care nu-l văzuse niciodată. A fost foarte încântată de ceea ce a văzut și de prezentarea făcută de directorul muzeului, Jenica Tabacu. A fost impresionată de arhitectură, de detaliile privind simbolismul castelului, de obiectele personale ale familiei Hasdeu, de tablourile înfățișându-i pe Bogdan Petriceicu Hasdeu și pe Iulia Hasdeu, geniala fiică a savantului. La finalul vizitei, Alteța Sa Regală a scris în "Cartea de onoare" a Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" un mesaj de mulțumire pentru vizita pe care a considerat-o "deosebită și foarte interesantă". La Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu", Principesa Maria a putut vedea ultimul atelier al maestrului, precum și tablourile din patrimoniul inițial al Casei Memoriale, de care a fost foarte impresionată. A urmat vizita la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr", unde Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu directorul instituției - comisar șef Vasile Tache și cu alți reprezentanți ai conducerii, apoi a vizitat Capela, muzeul amenajat în incinta Școlii de Poliție, amfiteatrul, laboratoarele de criminalistică, precum și o sala de curs. Ultima oprire a avut loc la Protoieria Câmpina, unde Principesa Maria a avut o scurtă întrevedere cu părintele protoiereu Grigore Melnic și mai mulți preoți din zonă.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Ion Câmpineanu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Petre Munteanu

3281 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

144 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

1110 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

Alte stiri recente

574 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

2548 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.