Familia Regală a României s-a intersectat, de-a lungul ultimului secol, în mai multe rânduri cu localitatea noastră. Cea mai recentă dintre vizitele unui membru al Familiei Regale a României la Câmpina a avut loc la începutul acestui an, pe 14 februarie, atunci când Principesa Maria a vizitat Castelul "Iulia Hasdeu", Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu", Școala de Poliție "Vasile Lascăr" și s-a întâlnit la sediul Protoieriei cu părintele protoiereu Grigore Melnic.
Principesa Maria a României s-a născut pe 13 iulie 1964, la Copenhaga și este al cincilea copil al Regelui Mihai I și al Reginei Ana. A locuit și studiat în Elveția, apoi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat - în principal - în domeniul relaților publice. Pe 7 ianuarie 2015 s-a anunțat mutarea sa definitivă în România, unde a preluat și o parte din îndatoririle Casei Regale.
De altfel, tocmai în această calitate a efectuat și vizita la Câmpina de la începutul acestui an. Principesa Maria și-a dorit foarte mult să viziteze Castelul "Iulia Hasdeu", despre care știa multe lucruri, dar pe care nu-l văzuse niciodată. A fost foarte încântată de ceea ce a văzut și de prezentarea făcută de directorul muzeului, Jenica Tabacu. A fost impresionată de arhitectură, de detaliile privind simbolismul castelului, de obiectele personale ale familiei Hasdeu, de tablourile înfățișându-i pe Bogdan Petriceicu Hasdeu și pe Iulia Hasdeu, geniala fiică a savantului. La finalul vizitei, Alteța Sa Regală a scris în "Cartea de onoare" a Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" un mesaj de mulțumire pentru vizita pe care a considerat-o "deosebită și foarte interesantă". La Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu", Principesa Maria a putut vedea ultimul atelier al maestrului, precum și tablourile din patrimoniul inițial al Casei Memoriale, de care a fost foarte impresionată. A urmat vizita la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr", unde Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu directorul instituției - comisar șef Vasile Tache și cu alți reprezentanți ai conducerii, apoi a vizitat Capela, muzeul amenajat în incinta Școlii de Poliție, amfiteatrul, laboratoarele de criminalistică, precum și o sala de curs. Ultima oprire a avut loc la Protoieria Câmpina, unde Principesa Maria a avut o scurtă întrevedere cu părintele protoiereu Grigore Melnic și mai mulți preoți din zonă.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Ion Câmpineanu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Petre Munteanu
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.