CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Câmpineanca Adela Tarpan s-a întors de la Marathon des Sables din Peru, unde a alergat pentru proiecte sociale destinate comunității locale

- Social -

Câmpineanca Adela Tarpan s-a întors de la Marathon des Sables din Peru, unde a alergat pentru proiecte sociale destinate comunității locale

Adelaide Katerine Tarpan este o tânără câmpineancă, absolventă a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu", apoi a Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București. În prezent este director de dezvoltare la Romanian Angel Appeal, fundația care organizează, printre altele, Câmpina Open Montain Bike, competiție la face fondurile strânse sunt donate în beneficiul copiilor cu autism. De câteva zile, Adela s-a întors din Peru și ne-a împărtășit din experiența ei la maratonul din îndepărtatul deșert din America de Sud.

După ce a alergat la Maratonul de la Berlin şi la Marathon des Sables din Tenerife, de fiecare dată în încercarea de a strânge bani pentru cauze nobile, acum, Adela a participat la Marathon des Sables din Peru, alături de alţi doi colegi – Nicoleta şi Celus. Și de această dată scopul a fost acela de a strânge fonduri pentru diverse proiecte comunitare. 
„Facem acest lucru ca o investiţie în tinerii noştri şi prin ei credem că putem provoca schimbarea. Îi ajutăm să înţeleagă cum funcţionează un ONG, cum poţi identifica o problemă lucrând în echipă, cum poți găsi soluţii, cum poţi identifica susţinere şi sprijin din comunitate pentru problema respectivă. Cum cu 1.000 lei poţi face o mulţime de lucruri într-o comunitate mică: poţi pune bazele unui laborator într-o şcoală din mediul rural, poţi amenaja o bibliotecă, poţi face o campanie de sensibilizare care să conducă la accesibilizarea unei instituţii sau a unui spaţiu public, poţi demara o acţiune de ecologizare pe Lacul Paltinu, un lac splendid, dar care arată deplorabil când apele scad. Poţi creşte aripi şi clădi valori în vremuri în care ONG-urile, spiritul civic şi empatia sunt călcate sistematic în picioare”, a explicat Adela Tarpan.
Participarea Adelei la acest maraton a fost facilitată de sponsorizarea oferită de societatea Lemet, unul dintre antreprenorii locali implicați în numeroase proiecte sociale pentru comunitatea câmpineană.

Echipa Adelei a fost singura din România prezentă la Marathon des Sables din Peru, o cursă de anduranță, organizată în șase etape. Despre competiţia în sine, Adela poate vorbi mult, poate scrie chiar și o carte, dar a încercat să rezume: „Cam 240 km  prin deşert, cu dune, nisip şi o arşiţă cumplită, aproape 4.500 m diferenţă de nivel, aproape 100 de abandonuri. În fiecare zi aveam un anumit număr de kilometri şi un anume traseu de parcurs, totul într-un interval de timp precis. Fiecare concurent avea dreptul la un ruscac, de maximum 10 kg în spate. Cea mai mare parte a traseului a fost prin deşertul Ica, dar am trecut pe lângă ruinele Nazca, am văzut Anzii Cordilieri, dar şi Pacificul. Sintetizată la maximum, competiţia s-ar putea prezenta ca fiind un şir aproape interminabil de cistită, mers rapid, grijă pentru hidratare, luptă permanentă cu timpul, check-point-uri, diaree, stări de rău, nemâncare, vânt, vărsături, buze crăpate, ameţeală, cort, hai şi o poză, frig, iar la final satisfacţia de a fi terminat un asemenea maraton care îţi forţează limitele”. 
Experienţa în Peru, atât cât s-a putut vedea între epuizantele etape ale Marathon des Sables, a fost prezentată astfel: „O ţară cu peisaje superbe, dar cu o amprentă profundă de sărăcie şi haos. Nimic nu e terminat, dar totul e înconjurat de un gard. Oricum, peisaje de vis, de unele dintre ele fiindu-mi deja foarte dor”.
Adela şi colegii săi au participat la competiţia din Peru în scopul de a strânge bani pentru trei proiecte comunitare, care se vor derula în Prahova, în special la Câmpina. Mai întâi voi fi selectați 20 de voluntari din Câmpina şi împrejurimi, care vor fi ajutați să identifice modalităţi creative de a răspunde unor probleme sociale ale comunităţii. Voluntarii vor urma un curs de managament de proiect, în cadrul căruia vor primi resursele teoretice pentru a putea implementa cu succes ideile pe care le au. La finalul formării, tinerii grupaţi în echipe vor putea propune mai multe proiecte sociale bazate pe nevoile comunităţii, din care Fundaţia Romanian Angel Appeal va selecta trei proiecte, pe care le va finanţa cu fondurile obţinute din participarea la astfel de competiţii.


14 Dec 2017 10:28 5820 vizualizari



Comentarii






864 vizualizari 17 Apr 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2933 vizualizari 12 Apr 2024 21:29

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
1794 vizualizari 07 Apr 2024 22:10

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

citeste mai mult
1920 vizualizari 07 Apr 2024 08:16

Propunere pentru o troiță în zona bisericii de la Spitalul Municipal Câmpina, dedicată victimelor COVID-19

Nimeni nu știe cu exactitate numărul persoanelor care au murit la Câmpina în pandemia de COVID-19, izbucnită în primăvara anului 2020. Au fost și femei și bărbați, și tineri și bătrâni, chiar și medici de la Spitalul Municipal Câmpina, care a fost unitate suport COVID în anii pandemiei.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV