CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Nimeni nu vrea demolarea Castelului Brâncoveanu din Breaza. Și totuși...

- Social -

Nimeni nu vrea demolarea Castelului Brâncoveanu din Breaza. Și totuși...

Aproximativ 30 de persoane au participat astăzi la un miting de protest la Breaza pentru salvarea Castelului Brâncoveanu de la demolare. Deși a fost o acțiune foarte mediatizată, numărul participanților a fost sub așteptări. Mesajul transmis de aceștia este, însă, foarte important.

De la ce a pornit acest protest? În luna ianuarie, actualul proprietar al Castelului Brâncoveanu și terenului aferent (în suprafață totală de 27.400 mp) - societatea Uzin International București a solicitat Primăriei Breaza un certificat de urbanism de informare, lucru care a stârnit valuri pe plan local. Au început să apară și informații potrivit cărora se intenționează vânzarea terenului și demolarea clădirii pentru a se construi aici un supermarket. Subiectul a fost dezbătut și nivelul Primăriei și Consiliului Local Breaza, dar cum nu s-au făcut pași concreți, câțiva locuitori ai orașului au decis să organizeze un protest pentru a atrage atenția asupra Castelului Brâncoveanu și posibilității ca acesta să fie demolat.
"Castelul este un adevărat monument istoric și nu înțelegem de ce nu se dorește introducerea lui pe lista oficială a monumentelor istorice de patrimoniu din România. În mod cert proprietarul nu este interesat să facă asta, dar Primăria și Consiliul Local ar trebui să se implice în această problemă și să demareze procedurile. Astfel se poate împiedica demolarea castelului. Vrem ca acest simbol al orașului să dăinuiască pentru că are locul său în istorie" - Bogdan Novac, unul dintre inițiatorii protestului (video)
"Noi încercăm de mai multă vreme să convingem autoritățile să introducă acest castel pe lista monumentelor de patrimoniu. Ne-am adresat inclusiv Prefecturii Prahova. Nu vrem să vedem vreun centru comercial sau altceva în locul Castelului Brâncoveanu. Ne-am dori ca Primăria să cumpere acest castel, dacă se poate, pentru că este parte din istoria noastră. Orașul ăsta poate fi altfel, nu doar o ruină" - Gabriel Șerbănescu, principalul inițiator al mitingului de astăzi (video)

La rândul său, Augustin Goga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Breaza, a declarat că administrația locală a încercat să intervină pe lângă proprietarul castelului pentru a-l convinge să reabiliteze clădirea, care acum este în stare de paragină. "Până acum, proprietarul nu și-a manifestat intenția de a-l vinde sau demola, dar dacă va solicita vreodată administrației locale un alt act referitor la castel și teren, Primăria și Consiliul Local vor lua atunci o decizie", a afirmat Augustin Goga. (video)
Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții actualului proprietar, Uzin International a avut un proiect mai amplu de punere în valoare a castelului și terenului aferent, dar s-a renunțat la acesta din lipsă de fonduri. În aceste condiții, s-a încercat "valorificarea activului". În momentul de față, există o ofertă din partea unui dezvoltator imobiliar din București pentru 10.000 mp din suprafața totală (cu tot cu castel), la un preț de 80 euro/mp. Dar Uzin International vrea să vândă tot terenul. Reprezentanții societății au discutat cu conducerea actuală a Primăriei Breaza pentru vânzarea integrală a suprafeței către administrația locală, dar evaluatorul Primăriei a estimat o valoare de maxim 30 euro/mp, ceea ce vânzătorului nu-i convine, motiv pentru care discuțiile s-au oprit.

Castelul Brâncoveanu a fost construit de domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848) pe locul unui fost conac al Cantacuzinilor. Ultimul nobil care a locuit aici a fost prințul Mihail Bibescu Basarab Brâncoveanu. În anul 1947, clădirea a fost confiscată de comuniști și transformată în spital TBC. Apoi, o vreme, aici a funcționat Hotelul Parc. După 1990, imobilul a fost cumpărat de un italian, dar a fost revendicat ulterior de moștenitorii familiei Cantacuzino. S-a ajuns în instanță, iar după un proces lung, moștenitorii au câștigat castelul si terenul aferent, pe care apoi, în anul 2002, le-au vândut societății Uzin International, actualul proprietar.


14 Mar 2017 19:40 7761 vizualizari



Comentarii






  • 27.03.2017 10:17 Sorin Încă de la transformarea clădirii în parc s-au făcut modificări asupra structurii, prin urmare aspectul original nu mai corespunde cu cel actual. Aceasta este cauza pentru care clădirea nu poate fi încadrată ca monument istoric. Sigur, importanţa istorică a clădirii nu poate fi tăgăduită, dar nici transformarea ei într-un focar de infecţie nu poate fi prelungită. Dacă primăria nu o ia în administrare şi nu o renovează, demolarea este singura soluţie. Nu ne merităm istoria, suntem un popor fără Dumnezeu. Cea mai bună soluţie, în cazul demolării, este extinderea parcului. Fără niciun supermarket. Este, parcă, un Mega Image în zonă; e suficient.
  • 14.03.2017 23:08 Razvan Una dintre clădirile istorice ( poate cea mai importanta) din orașul Breaza risca sa dispară datorita autoritatilor !!! Rușine fostelor și actualei conduceri ale primariei care au reușit să facă orasul Breaza sa arate în halul deplorabil în care arată si aici nu ma refer doar la lipsa infrastructurii și a canalizarii nefunctionale... !!! Mult respect initiatorilor mitingului pentru conservarea clădirii!
1629 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
866 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2936 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
1796 vizualizari 07 Apr 2024 22:10 Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV