Constantin Marin se identifică, în mod cert, cu Corul "Madrigal", al cărui întemeietor şi conducător a fost timp de 47 de ani. Născut la Urleta, în comuna Bănești, acolo unde există încă locuinţa sa, Constantin Marin este "Cetăţean de onoare al Câmpinei", titlu pe care l-a primit în februarie 1996.
Constantin Marin (Marin este numele de familie, chiar dacă este mult mai cunoscut sub formula Marin Constantin) s-a născut pe 27 februarie 1925 şi a fost muzician, compozitor şi dirijor, specialist în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. În 1992 a primit înaltul titlu de Ambasador de Onoare al UNESCO. Numele său se confundă cu cel al Corului Național de Cameră "Madrigal", pe care l-a creat în anul 1963 şi l-a condus până la moartea sa, pe 1 ianuarie 2011. Cu Corul "Madrigal" a susţinut peste 4.000 de concerte în toată lumea şi la toate marile festivaluri de pe toate continentele, câştigând numeroase premii.
Constantin Marin şi Corul "Madrigal" au susţinut multe spectacole la Câmpina, atât la acţiuni ale Institutului de Cercetări Tehnologice în Petrol, mai ales înainte de 1989, cât şi la diverse alte evenimente de după 1989. În două rânduri, "Madrigalul" a fost prezent la acţiuni dedicate memoriei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Ultima acţiune de acest gen a fost în februarie 1996, când "Madrigalul" a concertat pe scena Casei de Cultură din Câmpina, în faţa unei săli pline, entuziasmate, prilej cu care lui Constantin Marin i s-a conferit şi titlul de "Cetăţean de onoare al Câmpinei". De asemenea, poate mai puţină lume ştie că întemeietorul Corului "Madrigal" avea și altfel de lagături cu Câmpina, unele chiar triste. Pe când Constantin Marin avea doar patru ani, în 1929, tatăl său a murit în urma unui accident de muncă la Câmpina, la societatea "Steaua Română" unde lucra. Unul dintre frații dirijorului s-a stabilit în Câmpina, locuind într-una dintre casele tip de la intersecţia străzilor Ana Ipătescu şi Toma Ionescu, soţia acestuia lucrând mulți ani la Primăria Câmpina, la spaţiul locativ.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.