În perioada interbelică, birjele erau taxiurile localității. Cu birja se mergea la gară și... retur, cu birja se mergea prin oraș, iar prețurile pe care pasagerii le plăteau birjarilor erau stabilite prin Ordonanță a Consiliului Comunal Câmpina. O cursă până la gară sau o cursă de jumătate de oră prin oraș costa 50 de lei. O oră în oraș în zi de lucru costa 80 de lei, iar o oră cu birja, în zi de sărbătoare, costa 100 lei. (facsimil)
Proprietarii birjelor erau obligați să aibă autorizație de la Primărie și viză de la Poliție, iar birjarii erau obligați să îndeplinească o serie de condiții stabilite tot de Consiliul Comunal: să aibă vârsta de minim 20 de ani, să nu fie bolnav de vreo boală contagioasă, "să nu fie surd, chior sau atins de vreo altă infirmitate", "să nu fie condamnat pentru fapte infamante", "să nu fie înscris pe lista bețivilor", "să știe a scri și a ceti" etc.
Citiți ordonanța emisă de autoritățile din acea vreme, este un document extrem de interesant. Fotografia de arhivă și facsimilul ordonanței ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu, căruia îi mulțumim și pe această cale. Stația de birje se afla la intersecția Bulevardului Carol I cu actuala Calea Doftanei (fosta strada I.C. Brătianu, fosta Calea Telegii), cam în fața sediului BDR din zilele noastre.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi
Câmpina, România 100. Vila Gheorghiu de ieri, "Casa cu lei" de astăzi
Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.