CONTACT

Atelierul Școlii ”Cuza”, din Cartierul Câmpinița, nefolosit de zeci de ani, va fi reabilitat și va deveni Muzeul ”Aurel Vlaicu”

- Actualitate -

Atelierul Școlii ”Cuza”, din Cartierul Câmpinița, nefolosit de zeci de ani, va fi reabilitat și va deveni Muzeul ”Aurel Vlaicu”

Atelierele Școlii Generale nr. 8, actualmente Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza", se află pe Aleea Panduri, în spatele Parcului Durbac din Cartierul Câmpinița. Ele au funcționat aici de la începutul anilor '70 până în 1989, clădirea care le găzduia fiind construită înaintea celui de-al doilea război mondial. La ședința Consiliului Local Câmpina de joi, 25 februarie, se va discuta un proiect inițiat de primarul Alin Moldoveanu și prin care se propune schimbarea destinației atelierului-școală în vederea dării în administrare Casei de Cultură ”Geo Bogza”. Se intenționează găsirea resurselor financiare necesare pentru renovarea clădiri și transformarea ei în Muzeul ”Aurel Vlaicu”, în cadrul căruia să existe și un atelier pentru inițierea copiilor în realizarea de machete și aeromodele.

Nu este prima dată când la nivelul administrației locale se discută despre soarta acestui imobil, care acum arată deplorabil. CâmpinaTV.ro a prezentat de mai multe ori starea jalnică în care a ajuns această clădire (vedeți și aici), după ce în Consiliul Local se discutase varianta experimentală a scoaterii acestui imobil din administrarea Școlii Gimnaziale ”Al.I. Cuza”. Dar au fost doar discuții, propuneri, nimic concret.
S-a ajuns la ideea înființării Muzeului ”Aurel Vlaicu” la Câmpina, în această clădire, pornindu-se de la două considerente. Pe de o parte, pentru că programa școlară nu mai prevede ore de atelier, iar clădirea nu mai este folosită din 1989, degradându-se continuu, în vreme ce administrația locală dorește să conserve și exploateze patrimoniul local, iar un prim pas a fost cel al schimbării destinației acestei clădiri. Pe acest fond, a venit propunerea președintelui Fundației Aerospațiale Române și al Asociației Române pentru Propaganda Aviației (ARPA) ”Aurel Vlaicu”, inginerul Gheorghe Coman, care a adus în atenția autorităților locale posibilitatea înființării unui muzeu care să poarte numele lui Aurel Vlaicu, unde să se poată înființa și un atelier pentru inițierea copiilor în realizarea de machete și aeromodele. 
Sigur, drumul până la inaugurarea muzeului, în care ar urma să se afle inclusiv replici la scara 1:1 ale avioanelor lui Vlaicu, este lung și anevoios. Important este că se dorește a se da viața clădirii acum anoste din spatele Parcului Durbac și am putea avea un nou obiectiv turistic pe care să-l includem pe lista atracțiilor din Câmpina.


22 Feb 2021 19:55 4249 vizualizari


Comentarii






  • 22.02.2021 22:03 M. Focsa O veste datatoare de speranta pentru soarta patrimoniului campinean, sa speram ca se vor concretiza eforturile neobositului domn Coman, a carui casa din Breaza da pe afara de obiecte cu valoare muzeala. Adaug aici si faptul putin cunoscut, ca imobilul vizat are o mare valoare arhitectural-istorica, fiind opera celui mai mare arhitect prahovean al tuturor timpurilor: marele Toma T. Socolescu, cel care a facut in 1940 si planul de sistematizare al Campinei, cea mai valoroasa strategie urbanistica facuta vreodata pt orasul asta, care da clasa si azi urbanisticii locale, aflata in deriva totala.
1704 vizualizari 03 May 2024 21:11 Primim de la cititori. Gata-gata să nu încapă nici pe două locuri de parcare!

Primim de la cititori. Gata-gata să nu încapă nici pe două locuri de parcare!

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea centrului comercial Kaufland din Câmpina.

citeste mai mult
2055 vizualizari 03 May 2024 17:09 Terenul de pe Strada Sondei, unde a existat o... sondă, ar putea deveni parcare

Terenul de pe Strada Sondei, unde a existat o... sondă, ar putea deveni parcare

La ședința ordinară a Consiliului Local Câmpina de la finalul lunii aprilie, consilierul Cosmin Raț a venit cu o propunere care poate aduce 20-25 locuri de parcare pe Strada Sondei.

citeste mai mult
3151 vizualizari 03 May 2024 16:46 Accident cu urmări spectaculoase la Câmpina. O mașină a retezat un stâlp de beton

Accident cu urmări spectaculoase la Câmpina. O mașină a retezat un stâlp de beton

Noaptea trecută, pe Bulevardul Carol I, chiar pe linia dreaptă din cartierul Câmpinița, a avut loc un accident de circulație soldat - din fericire - doar cu pagube materiale.

citeste mai mult
3223 vizualizari 02 May 2024 22:11 Georgeta Popescu este noul consilier personal al primarului municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu

Georgeta Popescu este noul consilier personal al primarului municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu

De la 1 mai, Cătălin Paraschiv a devenit manager al Casei de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina, în urma câștigării unui concurs, astfel că postul de consilier personal al primarului Alin Moldoveanu, ocupat de acesta până la finalul lunii aprilie, a rămas vacant.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV