CONTACT

Cardiologie pediatrică la SanConfind Poiana Câmpina. Adrian Tătucu, un medic pentru inimile copiilor

- Sănătate -

Cardiologie pediatrică la SanConfind Poiana Câmpina. Adrian Tătucu, un medic pentru inimile copiilor

Cardiologia SanConfind se îmbogățește considerabil printr-o nouă componentă - cea pediatrică. Recent, echipei medicale SanConfind i s-a alăturat doctorul Adrian Tătucu, cu o bogată experiență în cardiologia pediatrică, care vine de la Spitalul de Pediatrie Ploiești. Noul cardiolog de la SanConfind, care va acorda consultaţii cardiologice copiilor de orice vârstă și adulţilor, are peste 5000 de cazuri tratate. Și-a făcut rezidenţiatul la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti (urgenţe, tratamente, consultaţii) şi Institutul Clinic Fundeni, aici lucrând ani de zile alături de echipa medicală din secţia de terapie coronariană. A efectuat numeroase ecografii cardiace, interpretări de ECG-uri şi Holter-ECG încă din rezidenţiat. Motivaţia de a fi medic cardiolog pediatru a venit din dragostea pe care o poartă copiilor. 

“Cardiologia este o specialitate mai grea, un fel de matematică, printre celelalte specialităţi. Trebuie să știi să dozezi foarte bine fiecare componentă a parametrilor care fac inima unui pacient să funcţioneze în fiecare moment dat. M-a atras şi urgenţa foarte mult, nu ATI-ul, urgenţele cardiologice ce pot pune în pericol viaţa, cum ar fi decompensările insuficienţei cardiace şi aritmiile. La copii e şi mai greu, pentru că nu ai în faţă un “pattern”, un model, un tipar. Adulţii au toţi inima la fel, mai mult sau mai puţin, însă la copil trebuie să te astepţi la orice, ţi se pot da peste cap toate socotelile”, consideră medicul cardiolog pediatru.
Patologia prevalentă în cardiologia pediatrică este malformaţia cardiacă reprezentată de modificări ale camerelor inimii, ale vaselor de sânge. “La un copil nou-născut consider că trebuie să îi faci un consult cardiologic şi o ecografie cardiacă  încă din primele luni de viaţă, ca să nu se ajungă mai târziu la hipertensiune pulmonară sau alte afecţiuni mai grave. Copiii recuperează în timp, de cele mai multe ori se poate face corecţie totală a malformaţiei pe care o au şi inima se va comporta ulterior de parcă n-ar fi avut nimic”, este de părere medicul Adrian Tătucu.
Cel mai greu caz întâlnit la adulți, până acum, a fost o pacientă cu trombi în plămâni şi tromboză venoasă profundă de membru inferior. Un tromb, un cheag de sânge, a plecat din membrul inferior afectat de tromboză, migrând până la nivelul inimii, a trecut printr-un foramen ovale patent (orificiu la nivelul inimii), din circulaţia dreaptă în cea stângă şi s-a întors prin artere în acelaşi picior, generând o ischemie a membrului inferior respectiv. Durerea părea ca vine de la tromboză, însă dr. Tătucu a depistat ischemia. Pacientei i-a fost recomandat un consult de chirurgie vasculară care a confirmat diagnosticul, iar ulterior femeia a fost operată, salvându-i-se membrul inferior. Dacă lucrurile nu ar fi decurs aşa, piciorul s-ar fi cangrenat şi putea fi pierdut. Pentru artere, cauzele cheagurilor de sânge sunt, de cele mai multe ori, fumatul, diabetul, colesterolul, hipertensiunea. În vene, cheagurile sunt cauzate de trombofilii, operaţii, cancere, stat mult în pat.
Cel mai greu caz întâlnit la copii pentru dr. Tătucu a fost o fetiţă de cinci luni care avea atrezie de valvă tricuspidă (nu avea o valvă din cele patru existente în mod normal). Astfel, sângele trecea din atriul drept în atriul stâng printr-un defect septal atrial şi din ventriculul stâng în cel drept prin defect septal ventricular, ocolind valva tricuspidă, care era constituită de o membrană în acest caz. A fost cel mai dificil diagnostic. “Cu copiii trebuie să te adaptezi în funcţie de comportament, vârsta, să vorbeşti cu ei dacă poţi, pentru a-i calma. Cu părinţii nu am avut probleme, chiar dacă unii spun că la ei este îngrijorarea cea mai mare când copilul are ceva”. În Spitalul Fundeni medicul Tătucu a pus accent pe studierea mai detaliată a patologiei pacienţilor şi intituirea unor tratamente mai avansate. A văzut şi copii care urmau un tratament de chimioterapie şi care erau internaţi la secţia de hematologie. Printre diagnosticele cu care medicul ploieștean se întâlneşte frecvent  în cabinetul de cardiologie sunt malformaţiile cardiace, aritmiile, hipertensiunea esenţială sau secundară, afecţiuni ale sportivilor care au nevoie de investigaţii mai amănunţite, patologii asociate bolilor endocrinologice, cazuri de recuperare medicală cu inima afectată, cum ar fi modificări de poziţie ale inimii şi cele asociate rahitismului. S-a orientat pe cardiologia pediatrică pentru că îi plac foarte mult copiii şi se descurcă cu ei mai uşor decât cu adulţii. A descoperit foarte mulţi copii care necesitau intervenţii chirurgicale. Pe unii i-a salvat, trimiţându-i la timp la operaţie.
Creşterea numărului de cazuri de boală a inimii este relativă. În trecut, copiii mureau subit şi nu se ştia de ce. Acum li se atrage atenţia de către medicul pediatru şi sunt trimişi la cardiolog. Acesta descoperă posibilele afecţiuni şi poate să le recomande un tratament adecvat. “Sunt pro-tratament medicamentos sau de orice tip doar atunci când este strictă nevoie. Dacă nu este nevoie de el, îl evit. Nu sunt nici promotorul pseudopastilelor, suplimentelor alimentare scumpe care nu au nici o dovadă clinică că ar funcţiona. Părinţii trebuie să înţeleagă că dacă uneori copiii lor nu respiră bine, în principal la efort, în primul rând trebuie să ajungă la un medic cardiolog, iar dacă nu este depistată o afecţiune cardiacă, ei pot fi îndrumaţi de aici către alte specialităţi şi investigaţii pentru a se decela cauza problemei copiilor. O fetiţă care nu putea să respire bine a ajuns la mine. Au fost necesare mai  multe investigaţii și astfel a ajuns la pneumologie (spirometrie), dovedindu-se, în final, că era, de fapt, un caz de recuperare medicală. Din cauza unei posturi incorecte (o afecţiune a coloanei vertebrale), ea nu putea să respire bine, neavând probleme cardiace. De asemenea, o durere toracică în zona inimii, de cele mai multe ori, este benignă, dar nu trebuie ignorată pentru că poate reprezenta o problemă cardiacă ce se poate agrava în timp şi poate scădea mult speranţa de viaţă”.
Ce l-a atras pe medicul cardiolog la SanConfind este faptul ca spitalul dispune de multe de specialităţi, iar el doreşte să lucreze într-o echipă multidisciplinară: “Medicii de la SanConfind sunt profesionişti şi eu am nevoie de această colaborare între specialităţi pentru dezvoltarea mea personală şi medicală”. Pe viitor, este un candidat sigur la specialitatea de cardiologie pediatrică şi cardiologie intervenţională la copii, cea din urmă ocupându-se printre altele şi cu tratamentul mai puţin invaziv al malformaţiilor cardiace. Doctorul Adrian Tătucu a contribuit la publicarea multor cărţi de specialitate şi participă adesea în grupuri de lucru alături de alţi medici cu experienţă importantă în cardiologie. (P)


04 Nov 2020 20:58 7599 vizualizari


Comentarii






  • 05.11.2022 08:33 Gheorghe @Ceorobea Alina, dati telefon la Sanconfind pentru programare si consultatie. Aici numai scrie articole despre el ca lumea sa stie cine e si ce face.
  • 04.11.2022 22:18 Ceorobea Alina Buna aș dori și eu un consult la Domnul Dr tătucu pt o fetită de 4ani ni sa spus că are o. gaură la inimă din naștere dacă se poate un consult mai repede să aflu cum e. fetița. Va rog
2005 vizualizari 26 Apr 2024 07:45 Operație în premieră la Spitalul SanConfind

Operație în premieră la Spitalul SanConfind

La spitalul SanConfind din Poiana Câmpina s-a efectuat recent, cu succes, prima operație de tiroidectomie totală. Este o premieră demnă de remarcat pentru chirurgia SanConfind. Operația a fost efectuată de medicul chirurg Mihai Gornea.

citeste mai mult
603 vizualizari 24 Apr 2024 21:16 Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.

citeste mai mult
1785 vizualizari 29 Feb 2024 20:11 Spitalul SanConfind va deveni un reper în chirurgia cardiovasculară, datorită renumitului chirurg Zoltan Galajda

Spitalul SanConfind va deveni un reper în chirurgia cardiovasculară, datorită renumitului chirurg Zoltan Galajda

Renumitul chirurg Zoltan Galajda a început colaborarea cu Spitalul SanConfind, o colaborare pe care o avea în vedere de mai mulți ani. Dată fiind notorietatea chirurgului ai cărui pacienți vin din toate județele, SanConfind va deveni un centru de referință în chirurgia cardiovasculară din țara noastră. Medicul Zoltan Galajda a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Ulterior, specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut în străinătate, în centre medicale de prestigiu. 

citeste mai mult
2246 vizualizari 03 Feb 2024 19:15 Conf. univ. dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală: ”Mi-aș dori să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”

Conf. univ. dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală: ”Mi-aș dori să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”

Unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni cu care colaborează spitalul din Poiana Câmpina încă de la începuturile chirurgiei SanConfind este doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale. Este un reputat specialist în chirurgia sânului, specializare pentru care s-a pregătit și în străinătate, un an de zile lucrând în Irlanda, la Galway University Hospital. Are o bogată experiență în chirurgia generală, realizând până în prezent aproximativ 5.000 de operații. Printre ele se numără și operațiile realizate la SanConfind, multe dintre ele în premieră, marea majoritatea reprezentând intervenții laparoscopice. 

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV