CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Ion Bălu

- Social -

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Ion Bălu

Câmpina s-a mândrit multă vreme cu statutul de oraș cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori. Nu știe nimeni cât de actuală mai este această statistică, dar toată lumea cunoaște și recunoaște că în Câmpina au fost și încă mai sunt dascăli de mare valoare. Unul dintre aceștia este profesorul Ion Bălu.

S-a născut la 26 octombrie 1933 în comuna Poiana Câmpina, astfel că, peste câteva zile, va aniversa 85 de ani de viață. Este profesor de literatura română, critic și istoric literar, biograf, autor a numeroase volume despre viața și opera unor mari personalități ale culturii românești. Este licențiat al Facultății de Filologie (1956-1960) și al Facultății de Drept (1960-1964), ambele din cadrul Universității București. În anul 1969 a obținut titlul de doctor în filologie cu o lucrare având ca temă "Opera lui George Călinescu între anii 1919 și 1931". De altfel, personalitatea lui George Călinescu este una dintre cele care și-a pus puternic amprenta asupra viitorului dascăl și critic, Ion Bălu având privilegiul de a se număra printre cei care au asistat la cursurile lui Călinescuț. Iar aula în care George Călinescu susținea aceste cursuri era mereu neîncăpătoare. Ion Bălu a scris cărți despre viața și opera lui Nicolae Labiș, Cezar Petrescu, Marin Preda, Ion Creangă. A scris un volum biografic excelent documentat despre viața lui George Călinescu, dar și patru volume despre viața lui Lucian Blaga. Apoi, în anii de după 1989, în colaborare cu Dorli Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, a publicat un volum de non fiction sau istorie literară, pornind de la dosarul de supraveghere a lui Blaga de către fosta Securitate. Revenind la activitatea didactică a profesorului Ion Bălu, cea mai mare parte a carierei sale didactice este legată de Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", a cărui denumire, până în anul 1989, a fost Liceul Industrial (apoi teoretic) nr. 5. Ion Bălu s-a întors astfel acolo unde efectuase studiile liceale, între anii 1944-1952, atunci când instituția purta numele lui Barbu Știrbei. Este profesor la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești. Foarte retras și modest, dar cu o vastă cultură enciclopedică, Ion Bălu locuiește într-o casă - cum altfel? - plină de cărți, în apropierea actualului Colegiu Tehnic "Constantin Istrati" din Câmpina.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Regina Maria a României


18 Oct 2018 21:25 11026 vizualizari



Comentarii






  • 22.01.2020 12:13 Aurelia Palacean Sunt o fostă elevă a domnului Ioan Balul un om respectat chiar și de elevi care aveau note mici pentru că știau ca pe acelea le merită era un profesor foarte corect mai mult făcea orele foarte interesante .
  • 26.10.2018 09:40 Zaharia Mioara Domnul prof.univ.dr. Ion Balu, s-a nascut la data de 26 octombrie 1933 si este inca profesor universitar la UPG Ploiesti.
  • 21.10.2018 06:18 MIHAI DUMITRESCU LA MULTI ANI SĂNĂTOȘI ! STIMATE DOMNULE PROFESOR . Mihai Dumitrescu, fost elev la Liceul Nicolae Grigorescu, Câmpina.
1629 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
867 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2936 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
1796 vizualizari 07 Apr 2024 22:10 Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV