100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Constantin Marin

Social (Categoria articolului)

Constantin Marin se identifică, în mod cert, cu Corul "Madrigal", al cărui întemeietor şi conducător a fost timp de 47 de ani. Născut la Urleta, în comuna Bănești, acolo unde există încă locuinţa sa, Constantin Marin este "Cetăţean de onoare al Câmpinei", titlu pe care l-a primit în februarie 1996.

Constantin Marin (Marin este numele de familie, chiar dacă este mult mai cunoscut sub formula Marin Constantin) s-a născut pe 27 februarie 1925 şi a fost muzician, compozitor şi dirijor, specialist în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. În 1992 a primit înaltul titlu de Ambasador de Onoare al UNESCO. Numele său se confundă cu cel al Corului Național de Cameră "Madrigal", pe care l-a creat în anul 1963 şi l-a condus până la moartea sa, pe 1 ianuarie 2011. Cu Corul "Madrigal" a susţinut peste 4.000 de concerte în toată lumea şi la toate marile festivaluri de pe toate continentele, câştigând numeroase premii.
Constantin Marin şi Corul "Madrigal" au susţinut multe spectacole la Câmpina, atât la acţiuni ale Institutului de Cercetări Tehnologice în Petrol, mai ales înainte de 1989, cât şi la diverse alte evenimente de după 1989. În două rânduri, "Madrigalul" a fost prezent la acţiuni dedicate memoriei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Ultima acţiune de acest gen a fost în februarie 1996, când "Madrigalul" a concertat pe scena Casei de Cultură din Câmpina, în faţa unei săli pline, entuziasmate, prilej cu care lui Constantin Marin i s-a conferit şi titlul de "Cetăţean de onoare al Câmpinei". De asemenea, poate mai puţină lume ştie că întemeietorul Corului "Madrigal" avea și altfel de lagături cu Câmpina, unele chiar triste. Pe când Constantin Marin avea doar patru ani, în 1929, tatăl său a murit în urma unui accident de muncă la Câmpina, la societatea "Steaua Română" unde lucra. Unul dintre frații dirijorului s-a stabilit în Câmpina, locuind într-una dintre casele tip de la intersecţia străzilor Ana Ipătescu şi Toma Ionescu, soţia acestuia lucrând mulți ani la Primăria Câmpina, la spaţiul locativ.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu

3588 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1598 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

808 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

1297 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1004 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.