O echipă de stomatologi italieni se află la Câmpina pentru a trata copiii cu nevoi speciale. "Am întâlnit copii care mâncau pasta de dinţi, pentru că nu ştiau ce e!"

Social (Categoria articolului)

Este cel de-al 12-lea an consecutiv în care medici stomatologi voluntari din cadrul Asociaţiei "Overland for smile" din Italia vin în România, principala lor misiune fiind aceea de a trata problemele stomatologice ale copiilor instituţionalizaţi din ţara noastră. În această săptămână ei se află la Câmpina, la Centrul de Plasament din Cartierul Voila.

"În 2006, când a început acest proiect adresat ţărilor din sud-estul Europei, prima ţară a fost România. De atunci am revenit în fiecare an aici, pentru că medicii italieni se simt foarte bine la noi, dar şi pentru că, din păcate, sunt foarte multe probleme în sănătatea orală a copiilor din centrele de plasament şi din alte instituţii aparţinând de Protecţia Copilului", a afirmat Antonela Ioniţă, reprezentanta Asociaţiei "Zâmbet de copil", partenerul român al Asociaţiei "Overland for smile" din Italia (video). De-a lungul celor 12 ani, medicii voluntari din Italia au vizitat 35 de judeţe şi 359 de centre unde se află copii instituţionalizaţi. Au consultat 26.411 copii, dintre care 10.114 au fost trataţi, realizându-se nu mai puţin de 36.570 intervenţii stomatologice de diverse tipuri.
Acum, medicii voluntari italieni se află pentru a treia oară în Prahova, iar în această săptămână au venit la Câmpina. Voluntarii italieni colaborează cu Agenţia pentru Protecţia Copilului Prahova, aceasta punând la dispoziţia medicilor o listă cu nu mai puţin de 1.070 nume. Pe scaunele stomatologice din caravană au urcat deja peste 670 de copii.
Astăzi, a fost rândul câtorva copii din cadrul Asociaţiei "Aurora" Băicoi, în cadrul căreia funcţionează şi o echipă de rugby.

Din echipa de voluntari italieni face parte şi o româncă, Mihaela Gache, din Galaţi, plecată în urmă cu 27 de ani în Italia: "Din păcate, statul român nu face mare lucru pentru sănătatea, în special orală, a copiilor instituţionalizaţi. Eu fac parte din acest proiect de trei ani, dar problemele par a fi din ce în ce mai mari. Am găsit copii de 15-16 ani fără dinţi sau copii care mâncau pasta de dinţi, pentru că nu ştiau ce e aceea, iar cu periuţa spălau dinţii unui câine! Nu este vina lor că nu au această educaţie a spălării zilnice a dinţilor, dar şi alimentaţia este o mare problemă. Am văzut cazuri de copii care de la vârste fragede mănâncă toată ziua tot felul de dulciuri şi beau băuturi carbogazoase" (video).
Pentru a veni în România, medicii italieni se înscriu din timp, uneori chiar şi cu un an înainte, iar în fiecare săptămână unul dintre medici îndeplineşte rolul de coordonator al proiectului. În perioada în care caravana se află la Câmpina, coordonator este medicul Federico Emiliani, din Roma. "Când se aşează pe scaunul stomatologic un copil cu nevoi speciale, dintr-un centru de plasament, emoţia noastră este mai mare, pentru că este un copil cu o mai mare sensibilitate, cu probleme suplimentare, în plus nu îi ştim nici limba. Dar când copiii îşi dau seama că totul este pentru binele lor, devin mai curajoşi, iar asta ne dă putere şi nouă să lucrăm în această perioadă de dimineaţa până seara", a declarat Federico Emiliani (video).

3838 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

3255 vizualizari
17 mar. 2018 20:31

Infrastructură numai "bună" pentru întreprinzătorii câmpineni

În Câmpina nu există, din păcate, o practică unitară și nu există criterii clare privind intervențiile la rețeaua de infrastructură. Sunt străzi pe care nu locuiește nimeni, dar în care s-au investit miliarde în asfalt și canalizare, sunt alte străzi unde stau zeci de familii și care fie nu au fost asfaltate niciodată, fie mai au doar urme de asfalt. Și am mai descoperit o categorie, drumuri ale nimănui.

2920 vizualizari
17 mar. 2018 19:13

"Pas cu pas", un nou program de dezvoltare a antreprenoriatului finanțat de UE, a făcut primul... pas la Câmpina

Municipiul Câmpina a fost sâmbătă gazda lansării unui nou program de dezvoltare a antreprenoriatului din mediul urban. La evenimentul organizat la Colegiul Naţional "Nicole Grigorescu" au participat peste 30 de persoane interesate de şansa finanţării unei noi afaceri.

Alte stiri recente

1821 vizualizari
18 mar. 2018 18:39

În raportul privind activitatea din 2017, Poliţia Locală Câmpina se plânge de „colaborarea greoaie cu celelalte compartimente din cadrul Primăriei”

În cadrul ședinței din 22 martie a Consiliului Local Câmpina va fi prezentat și raportul de activitate al Poliției Locale pentru anul 2017, raport întocmit de directorul executiv Marius Vișan și aprobat de primarul Horia Tiseanu în subordinea căruia se află această instituție. Raportul are nouă pagini și cuprinde acțiunile desfășurate de polițiștii locali anul trecut, infracțiunile constatate și sancțiunile aplicate.

3852 vizualizari
18 mar. 2018 12:51

"Am fost acasă la primarul Horia Tiseanu şi soţul meu i-a dat plicul cu bani" - declarația unui martor din dosarul privind traficul de influență de care este acuzat primarul Câmpinei

3 comentarii

După cum știți deja primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, una dintre acuzațiile aduse fiind aceea de trafic de influență. Mai exact, potrivit procurorilor, primarul a cerut 10% din valoarea contractelor de execuție pentru lucrări ce urmau să fie încredințate unei firme anume și chiar a primit o parte din bani. Vă prezentăm, pe parcursul mai multor episoade, pasaje din rechizitoriul procurorilor, cu precizarea că Horia Tiseanu beneficiază de prezumția de nevinovăție. Instanța va decide dacă este vinovat sau nu.