O echipă de stomatologi italieni se află la Câmpina pentru a trata copiii cu nevoi speciale. "Am întâlnit copii care mâncau pasta de dinţi, pentru că nu ştiau ce e!"

Social (Categoria articolului)

Este cel de-al 12-lea an consecutiv în care medici stomatologi voluntari din cadrul Asociaţiei "Overland for smile" din Italia vin în România, principala lor misiune fiind aceea de a trata problemele stomatologice ale copiilor instituţionalizaţi din ţara noastră. În această săptămână ei se află la Câmpina, la Centrul de Plasament din Cartierul Voila.

"În 2006, când a început acest proiect adresat ţărilor din sud-estul Europei, prima ţară a fost România. De atunci am revenit în fiecare an aici, pentru că medicii italieni se simt foarte bine la noi, dar şi pentru că, din păcate, sunt foarte multe probleme în sănătatea orală a copiilor din centrele de plasament şi din alte instituţii aparţinând de Protecţia Copilului", a afirmat Antonela Ioniţă, reprezentanta Asociaţiei "Zâmbet de copil", partenerul român al Asociaţiei "Overland for smile" din Italia (video). De-a lungul celor 12 ani, medicii voluntari din Italia au vizitat 35 de judeţe şi 359 de centre unde se află copii instituţionalizaţi. Au consultat 26.411 copii, dintre care 10.114 au fost trataţi, realizându-se nu mai puţin de 36.570 intervenţii stomatologice de diverse tipuri.
Acum, medicii voluntari italieni se află pentru a treia oară în Prahova, iar în această săptămână au venit la Câmpina. Voluntarii italieni colaborează cu Agenţia pentru Protecţia Copilului Prahova, aceasta punând la dispoziţia medicilor o listă cu nu mai puţin de 1.070 nume. Pe scaunele stomatologice din caravană au urcat deja peste 670 de copii.
Astăzi, a fost rândul câtorva copii din cadrul Asociaţiei "Aurora" Băicoi, în cadrul căreia funcţionează şi o echipă de rugby.

Din echipa de voluntari italieni face parte şi o româncă, Mihaela Gache, din Galaţi, plecată în urmă cu 27 de ani în Italia: "Din păcate, statul român nu face mare lucru pentru sănătatea, în special orală, a copiilor instituţionalizaţi. Eu fac parte din acest proiect de trei ani, dar problemele par a fi din ce în ce mai mari. Am găsit copii de 15-16 ani fără dinţi sau copii care mâncau pasta de dinţi, pentru că nu ştiau ce e aceea, iar cu periuţa spălau dinţii unui câine! Nu este vina lor că nu au această educaţie a spălării zilnice a dinţilor, dar şi alimentaţia este o mare problemă. Am văzut cazuri de copii care de la vârste fragede mănâncă toată ziua tot felul de dulciuri şi beau băuturi carbogazoase" (video).
Pentru a veni în România, medicii italieni se înscriu din timp, uneori chiar şi cu un an înainte, iar în fiecare săptămână unul dintre medici îndeplineşte rolul de coordonator al proiectului. În perioada în care caravana se află la Câmpina, coordonator este medicul Federico Emiliani, din Roma. "Când se aşează pe scaunul stomatologic un copil cu nevoi speciale, dintr-un centru de plasament, emoţia noastră este mai mare, pentru că este un copil cu o mai mare sensibilitate, cu probleme suplimentare, în plus nu îi ştim nici limba. Dar când copiii îşi dau seama că totul este pentru binele lor, devin mai curajoşi, iar asta ne dă putere şi nouă să lucrăm în această perioadă de dimineaţa până seara", a declarat Federico Emiliani (video).

3894 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1921 vizualizari
18 iul. 2018 12:20

Amintiri din Câmpina de altădată - secția de box a Clubului Energia

1 comentarii

Dacă se va încumeta cineva vreodată să scrie o istorie completă a sportului câmpinean, Clubul Energia al Atelierelor Centrale Câmpina (fosta ACC, actuala societate Cameron) va figura la loc de cinste. Energia a reprezentat mulți ani o adevărată pepinieră de talente sportive. Iar secția de box a strălucit peste toate celelalte secții ale clubului.

2418 vizualizari
16 iul. 2018 19:45

Au început înscrierile pentru Festivalul Tineretului - Câmpina 2018, organizat de Fundația Zamolxes

La 15 iulie s-a dat startul înscrierilor la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Tineretului, un concurs de muzică, teatru și dans, cu premii în bani, destinat elevilor de la școlile câmpinene. Evenimentul este organizat de Fundația Zamolxes și susținut financiar de administrația locală, finanțarea de 20.000 lei fiind acordată în baza Legii 350/2005.

Alte stiri recente

2250 vizualizari
18 iul. 2018 08:14

Locuri de muncă vacante în Câmpina şi împrejurimi la 17 iulie 2018

Informaţiile sunt furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova. Detalii puteţi obţine de la ALOFM Câmpina, telefon 0244.376.001.

3127 vizualizari
17 iul. 2018 21:12

Pasajul de la Ceas va fi spart pentru înlocuirea și izolarea corespunzătoare a instalației de iluminat pavimental

1 comentarii

De câteva săptămâni bune, în Pasajul de la Ceas, din centrul municipiului Câmpina, trecătorii sunt avertizați să nu atingă acele casete existente în pavaj pentru că există "Pericol de electrocutare!". Iar asta se întâmplă într-o zonă unde aproape tot timpul sunt copii la joacă. Situația durează de ceva timp, iar câmpinenii se întreabă, pe bună dreptate, care este problema. Ei bine, problema este că s-a produs în dese rânduri câte un scurt-circuit din cauza instalației de 220V încastrată direct în beton și neizolată corespunzător.