O echipă de stomatologi italieni se află la Câmpina pentru a trata copiii cu nevoi speciale. "Am întâlnit copii care mâncau pasta de dinţi, pentru că nu ştiau ce e!"

Social (Categoria articolului)

Este cel de-al 12-lea an consecutiv în care medici stomatologi voluntari din cadrul Asociaţiei "Overland for smile" din Italia vin în România, principala lor misiune fiind aceea de a trata problemele stomatologice ale copiilor instituţionalizaţi din ţara noastră. În această săptămână ei se află la Câmpina, la Centrul de Plasament din Cartierul Voila.

"În 2006, când a început acest proiect adresat ţărilor din sud-estul Europei, prima ţară a fost România. De atunci am revenit în fiecare an aici, pentru că medicii italieni se simt foarte bine la noi, dar şi pentru că, din păcate, sunt foarte multe probleme în sănătatea orală a copiilor din centrele de plasament şi din alte instituţii aparţinând de Protecţia Copilului", a afirmat Antonela Ioniţă, reprezentanta Asociaţiei "Zâmbet de copil", partenerul român al Asociaţiei "Overland for smile" din Italia (video). De-a lungul celor 12 ani, medicii voluntari din Italia au vizitat 35 de judeţe şi 359 de centre unde se află copii instituţionalizaţi. Au consultat 26.411 copii, dintre care 10.114 au fost trataţi, realizându-se nu mai puţin de 36.570 intervenţii stomatologice de diverse tipuri.
Acum, medicii voluntari italieni se află pentru a treia oară în Prahova, iar în această săptămână au venit la Câmpina. Voluntarii italieni colaborează cu Agenţia pentru Protecţia Copilului Prahova, aceasta punând la dispoziţia medicilor o listă cu nu mai puţin de 1.070 nume. Pe scaunele stomatologice din caravană au urcat deja peste 670 de copii.
Astăzi, a fost rândul câtorva copii din cadrul Asociaţiei "Aurora" Băicoi, în cadrul căreia funcţionează şi o echipă de rugby.

Din echipa de voluntari italieni face parte şi o româncă, Mihaela Gache, din Galaţi, plecată în urmă cu 27 de ani în Italia: "Din păcate, statul român nu face mare lucru pentru sănătatea, în special orală, a copiilor instituţionalizaţi. Eu fac parte din acest proiect de trei ani, dar problemele par a fi din ce în ce mai mari. Am găsit copii de 15-16 ani fără dinţi sau copii care mâncau pasta de dinţi, pentru că nu ştiau ce e aceea, iar cu periuţa spălau dinţii unui câine! Nu este vina lor că nu au această educaţie a spălării zilnice a dinţilor, dar şi alimentaţia este o mare problemă. Am văzut cazuri de copii care de la vârste fragede mănâncă toată ziua tot felul de dulciuri şi beau băuturi carbogazoase" (video).
Pentru a veni în România, medicii italieni se înscriu din timp, uneori chiar şi cu un an înainte, iar în fiecare săptămână unul dintre medici îndeplineşte rolul de coordonator al proiectului. În perioada în care caravana se află la Câmpina, coordonator este medicul Federico Emiliani, din Roma. "Când se aşează pe scaunul stomatologic un copil cu nevoi speciale, dintr-un centru de plasament, emoţia noastră este mai mare, pentru că este un copil cu o mai mare sensibilitate, cu probleme suplimentare, în plus nu îi ştim nici limba. Dar când copiii îşi dau seama că totul este pentru binele lor, devin mai curajoşi, iar asta ne dă putere şi nouă să lucrăm în această perioadă de dimineaţa până seara", a declarat Federico Emiliani (video).

3673 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1350 vizualizari
16 dec. 2017 09:46

Un tânăr câmpinean a fost găsit spânzurat în păduricea de lângă Strada Podului

Este vorba despre un tânăr de 33 de ani, administratorul unei spălătorii auto din Câmpina, care a fost găsit spânzurat de un copac în păduricea adiacentă Bulevardului Culturii, undeva între străzile Podului și Oprescu Adrian. Bărbatul a fost găsit în această dimineață chiar de tatăl său, care a anunțat autoritățile.

3540 vizualizari
14 dec. 2017 12:44

Elevii Școlii "Louis Pasteur" au donat sânge pentru spitalele din Prahova

Aproximativ 100 de persoane au participat astăzi la acțiunea de donare de sânge organizată de Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina în parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine Ploiești. În cea mai mare parte, donatori au fost elevii instituției (60), dar alături de ei s-au aflat și câmpineni care le-au susținut inițiativa și care au ales "să dăruiască o șansă la viață în luna cadourilor". Acesta a fost, de altfel, motto-ul campaniei de donare de sânge.

Alte stiri recente

2033 vizualizari
15 dec. 2017 21:30

Pentru prima dată de la înfiinţare, CS Câmpina își prezintă raportul de activitate. Pagini multe, răspunsuri puține

În scurta, dar zbuciumata sa existență, CS Câmpina nu a prezentat niciodată un raport de activitate, deși avea această obligație trimestrial, cel puțin în fața Consiliului Local. Conducerea CS Câmpina nu a excelat niciodată la capitolul comunicare, nu a existat transparență deși, vă reamintim, este un club finanțat din bani publici. Primul raport de activitate va fi prezentat în ședința de marți, 19 decembrie, a CL Câmpina. Lăsând la o parte lipsa de modestie, credem că avem partea noastră de "vină" în această poveste. Dacă nu scriam în mod repetat despre problemele de la CS Câmpina, oare mai cerea cineva clubului un raport de activitate?

3325 vizualizari
15 dec. 2017 20:38

Parcurile Milia și Soldat din municipiul Câmpina ar putea primi o unică denumire - "Regele Mihai I"

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 19 decembrie, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre privind acordul de principiu pentru acordarea unei denumiri unice parcurilor Milia și Soldat. Inițiatorii proiectului propun ca întreaga zonă să se numească "Regele Mihai I".