O echipă de stomatologi italieni se află la Câmpina pentru a trata copiii cu nevoi speciale. "Am întâlnit copii care mâncau pasta de dinţi, pentru că nu ştiau ce e!"

Social (Categoria articolului)

Este cel de-al 12-lea an consecutiv în care medici stomatologi voluntari din cadrul Asociaţiei "Overland for smile" din Italia vin în România, principala lor misiune fiind aceea de a trata problemele stomatologice ale copiilor instituţionalizaţi din ţara noastră. În această săptămână ei se află la Câmpina, la Centrul de Plasament din Cartierul Voila.

"În 2006, când a început acest proiect adresat ţărilor din sud-estul Europei, prima ţară a fost România. De atunci am revenit în fiecare an aici, pentru că medicii italieni se simt foarte bine la noi, dar şi pentru că, din păcate, sunt foarte multe probleme în sănătatea orală a copiilor din centrele de plasament şi din alte instituţii aparţinând de Protecţia Copilului", a afirmat Antonela Ioniţă, reprezentanta Asociaţiei "Zâmbet de copil", partenerul român al Asociaţiei "Overland for smile" din Italia (video). De-a lungul celor 12 ani, medicii voluntari din Italia au vizitat 35 de judeţe şi 359 de centre unde se află copii instituţionalizaţi. Au consultat 26.411 copii, dintre care 10.114 au fost trataţi, realizându-se nu mai puţin de 36.570 intervenţii stomatologice de diverse tipuri.
Acum, medicii voluntari italieni se află pentru a treia oară în Prahova, iar în această săptămână au venit la Câmpina. Voluntarii italieni colaborează cu Agenţia pentru Protecţia Copilului Prahova, aceasta punând la dispoziţia medicilor o listă cu nu mai puţin de 1.070 nume. Pe scaunele stomatologice din caravană au urcat deja peste 670 de copii.
Astăzi, a fost rândul câtorva copii din cadrul Asociaţiei "Aurora" Băicoi, în cadrul căreia funcţionează şi o echipă de rugby.

Din echipa de voluntari italieni face parte şi o româncă, Mihaela Gache, din Galaţi, plecată în urmă cu 27 de ani în Italia: "Din păcate, statul român nu face mare lucru pentru sănătatea, în special orală, a copiilor instituţionalizaţi. Eu fac parte din acest proiect de trei ani, dar problemele par a fi din ce în ce mai mari. Am găsit copii de 15-16 ani fără dinţi sau copii care mâncau pasta de dinţi, pentru că nu ştiau ce e aceea, iar cu periuţa spălau dinţii unui câine! Nu este vina lor că nu au această educaţie a spălării zilnice a dinţilor, dar şi alimentaţia este o mare problemă. Am văzut cazuri de copii care de la vârste fragede mănâncă toată ziua tot felul de dulciuri şi beau băuturi carbogazoase" (video).
Pentru a veni în România, medicii italieni se înscriu din timp, uneori chiar şi cu un an înainte, iar în fiecare săptămână unul dintre medici îndeplineşte rolul de coordonator al proiectului. În perioada în care caravana se află la Câmpina, coordonator este medicul Federico Emiliani, din Roma. "Când se aşează pe scaunul stomatologic un copil cu nevoi speciale, dintr-un centru de plasament, emoţia noastră este mai mare, pentru că este un copil cu o mai mare sensibilitate, cu probleme suplimentare, în plus nu îi ştim nici limba. Dar când copiii îşi dau seama că totul este pentru binele lor, devin mai curajoşi, iar asta ne dă putere şi nouă să lucrăm în această perioadă de dimineaţa până seara", a declarat Federico Emiliani (video).

3433 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

3669 vizualizari
18 aug. 2017 15:44

Incendiu la Poiana Câmpina. O casă bătrânească, distrusă de foc

Un incendiu a izbucnit în această după-amiază la o casă din comuna Poiana Câmpina, în satul Pietrișu, la numărul 187. Fiind o casă veche, bătrânească, din lemn și paiantă, focul s-a extins repede. Două echipaje de pompieri au intervenit pentru localizarea și stingerea incendiului.

4165 vizualizari
18 aug. 2017 12:06

Cineva ne testează vigilența. Poftiți în stația de la "Compex Fibec"!

3 comentarii

Poate ați observat că în stațiile de maxi-taxi, cele pentru transportul public de persoane pe trasee județene (între două sau mai multe localități), au fost montate plăcuțe cu denumirea stațiilor respective. În toate localitățile plăcuțele au același model, stabilit de Consiliul Județean Prahova și trimis primăriilor.

Alte stiri recente

1718 vizualizari
20 aug. 2017 13:23

Pe Strada Tineretului din Câmpina... îmbătrânești în așteptarea asfaltului

Da, știm, nu doar pe Tineretului se întâmplă asta, ci și pe multe alte străzi din Câmpina. Dar Tineretului este un caz aparte, pentru că aici nu există probleme legate de lucrările de canalizare, așa cum există în alte locuri. Aici, în schimb, a fost reabilitată conducta de apă, lucrare care a durat mai bine de un an. Apoi locuitorii au rămas în așteptarea asfaltului, care n-a mai venit.

3013 vizualizari
20 aug. 2017 12:53

Liga A Prahova. Etapa 1. Rezultate

Vineri după-amiază a debutat o nouă ediţie a Ligii A Prahova la fotbal, o competiţie în care municipiul Câmpina nu este reprezentat. Primul meci al rundei a avut loc la Boldeşti. Sâmbătă după-amiază s-au desfăşurat alte trei partide, etapa încheindu-se duminică dimineaţă. S-au marcat 34 goluri şi s-au consemnat trei victorii ale oaspeţilor.