CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

File de istorie. Scandal electoral în Câmpina anului 1881

- Social -

File de istorie. Scandal electoral în Câmpina anului 1881

În Anuarul filialei Câmpina a Societății de Științe Istorice din România, nr. 12 - 2021, am regăsit un text foarte interesant, al profesorului Gheorghe Modoianu, cu titlul ”Scandal electoral în Câmpina anului 1881”. Vom reproduce câteva dintre cele mai intersante pasaje și, dacă veți avea sentimentul că istoria se repetă, nu credem că vă veți înșela...

”Răsfoind paginile îngălbenite de vreme ale presei ultimului pătrar al secolului al XIX-lea am avut surpriza să dăm peste mai multe știri care au ținut sus titlurile gazetelor lunilor septembrie - octombrie 1881. Concret, este vorba de anchetarea fraudelor primarului din Câmpina și a câtorva complici din consiliul comunal, fapte care au determinat înlăturarea din funcție a primarului, dizolvarea consiliului și desfășurarea de alegeri pentru un nou consiliu comunal. (...) Regăsim situații, atitudini și mentalități neschimbate până astăzi: de la un primar, care poate fi încadrat în categoria celor care au furat, dar au mai și făcut, până la un deputat în parlamentul țării care, în ajunul alegerilor locale, pune la cale în sufrageria fostului primar penal fraudarea voturilor și tot el se plângea autorităților centrale de atacurile violente ale opoziției, în realitate fiind un mincinos notoriu. (...) 
Personajul principal al scandalului politic din vara anului 1881 a fost primarul Câmpinei, Sava Dumitrescu. (...) S-a impus în conștiința câmpinenilor ca un primar destoinic, energic, cu spirit de inițiativă, bun gospodar, care a schimbat aspectul prăfuitului orășel de provincie într-un oraș modern, aflat în plină dezvoltare. (...) În ziua de 8 august 1881, ziarul România liberă publica articolul Satrapul Câmpinei, preluat dintr-o altă gazetă: Bani cheltuiți din casa comunii fără niciun control; încărcare de conturi; despăgubiri, pretestate de utilitate publică, introduse, fără multe ceremonii, în buzunarele sale; șosele construite în vederea unor interese private; acte de arbitraritate, abuzând de puterea ce-i conferă legea; falsuri în acte publice; răpiri de proprietăți și alți lauri de felul acesta, pe care am obosit enumerându-i, împodobesc fruntea părintelui orășănesc al oropsitei Câmpine (...)
Începutul scandalului de la Câmpina a fost surprins de gazeta Telegraful de București, din 6 august 1881, care dădea publicității telegrama Ministerului de Interne, care hotăra cercetarea la fața locului despre fraudele și abuzurile primarului Sava Dumitrescu. (...) Rezultatele analizei amănunțite efectuate de inspectorul Urlețeanu asupra modului în care fostul primar a utilizat banii publici s-au concretizat într-un amplu raport, publicat pe patru pagini ale Monitorului Oficial din 27 august 1881. (...) Inspectorul Urlețeanu semnala ministrului grave nereguli în contabilitatea comunei, care arătau că în administrația ei a lipsit spiritul de economie, de ordine și prevedere și chiar temerea de lege. (...) O gravă ilegalitate săvârșită de primar a fost inițiativa sa, din ședința din 8 februarie 1881, prin care consiliul comunei, alcătuit din patru membri, aproba ca pentru lărgirea pieței pe care este construit localul primăriei să se cumpere și terenul, proprietate chiar a primarului, cu suma de 7.500 lei. (...) Sub pretextul deschiderii unui bulevard, s-a amenajat o șosea, pentru care până la data anchetei s-au cheltuit 3.900 lei, fără a fi prezentat un interes special pentru circulația publică. Ea pleacă de la șoseaua națională coborând spre Prahova și se oprește în dreptul casei ce și-a construit de curând pe mal fostul primar. (...)
Raportul a determinat luarea de măsuri prompte prin demiterea primarului și dizolvarea consiliului comunal și stabilirea de noi alegeri pentru un alt consiliu, alegeri ce urmau a avea loc chiar în aceeași lună, pe 30 august.
Cu acest prilej a avut loc un nou scandal electoral, declanșat de deputatul Pătârlăgeanu. (...) În ciuda fraudelor dovedite, cu mult tupeu, frizând de-a dreptul nesimțirea, fostul primar Sava Dumitrescu candida din nou la ocuparea postului de primar. De altfel, incidentele imaginare raportate de deputatul Pătârlăgeanu s-au produs chiar la locuința lui Sava Dumitrescu, unde cei doi ticluiau planul de acțiune pentru ziua următoare când aveau loc alegerile. (...)
Telegrama deputatului Pătârlăgeanu către ministrul de Interne: Domnule Ministru, astă noapte, la 8 ore și jumătate, bande electorale, armate, turmentați de beție, în capul cărora se aflau Anghelescu, interimarul primar, cu noul său secretar Teodorescu, cu noul său perceptor Ștefănescu și cu gardiștii primăriei au venit la casa fostului primar Sava Dumitrescu și pe când ne aflam la masă, eu cu D. și D-na Dumitrescu, cu C. Sorescu, C. Asanopulo, Telegescu, Marghioala Plopeanu cu domnișoarele Plopeanu și Asanopulo au început a devasta curtea și toate împrejurimile, cu strigăte sălbatice, amenințând cu topoarele pe întreaga familie, groaza și spaima erau la culme; femeile unele leșinau, altele țipau. (...) Ministrul a constituit o echipă formată din S. Plopeanu, procuror pe lângă Curtea de Apel București, și Panu, șeful Cabinetului ministrului de Interne, care a informat acuzațiile deputatului. (...)
Scandalul electoral de la Câmpina se apropia de sfârșit. O scurtă notă publicată în Monitorul Oficial, din 30 septembrie 1881, anunța numirea în funcția de primar a lui N. Anghelescu. (...) Pentru fostul primar al Câmpinei, Sava Dumitrescu, de la mărire la prăbușire nu mai era decât un singur pas, înfăptuit la puțin timp după scandalul electoral. România liberă, din 6 noiembrie 1881, anunța sfârșitul carierei politice a acestuia: Vestitul Sava Dumitrescu din Câmpina, agent electoral al roșiilor din Ploiești, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare

Facem precizarea că vila fostului primar Sava Dumitrescu, despre care se menționează în articol, se afla pe Bulevardul Culturii de astăzi, în zona Cotul Donului, lângă sediul Bibliotecii Municipale. (foto)


13 Jan 2022 09:03 2898 vizualizari


Comentarii






  • 13.01.2022 14:23 Mădălin Focșa Pe această cale rog pe oricine mai dorește pe viitor să scrie despre vreun loc legat de Câmpina, să mă întrebe întâi dacă nu cumva dețin informații de arhivă ce i-ar fi de folos, căci în ultimul deceniu am adunat câteva mii de documente nepublicate legate de istoria Câmpinei, din mai multe arhive românești și chiar străine, cât și din publicații rare, și este păcat ca noile descoperiri să nu fie folosite, iar câmpinenii să nu se bucure de poveștile acestui oraș fascinant, și să nu afle adevărul istoric.
  • 13.01.2022 14:21 Mădălin Focșa Îmi pare rău s-o spun, dar precizarea dvs din final este greșită. Vila despre care vorbiți, de la Cotul Donului (și pe care ați și ilustrat-o excelent cu cea mai frumoasă și de atmosferă imagine disponibilă azi, în care apare acea vilă), era de fapt vila „Gross” (așa cum apare într-o carte poștală din sec. XIX), care avea să fie cumpărată probabil, înainte de Războiul de Întregire, de către avocatul Gheorghe Dumitrescu (între războaie director al Stelei Române), care după avariile produse de cutremurul din 1940 a trebuit s-o dărâme și să ridice pe locul ei o nouă vilă (care la rândul ei a fost demolată în ultimii ani de actualul proprietar, de data aceasta pentru a fi reconstituită, fiind azi încă în șantier). Însă vila Gross/Dumitrescu (cea din imagine) NU are nicio legătură cu „vila fostului primar Sava Dumitrescu”, în fapt o casă. Acel primar, cum arată și articolul dlui Modoianu, a trăit într-o epocă anterioară, murind puțin după 1900. Șansa face să se fi păstrat și acea casă, dar la celălalt capăt al Bulevardului: este vorba despre clădirea care, la scurtă vreme după aceste evenimente, a fost vândută de Sava Dumitrescu familiei Lahovary-Arsachi, care apoi a donat-o Consiliului Județean Prahova, înființând în ea primul spital din Câmpina, al Fundației Lahovary-Arsachi, ce a fost chiar spital județean. Este casa din curtea Ocolului Silvic de azi, aceea a fost casa primarului Sava Dumitrescu. Am în pregătire publicarea dovezilor, extrase din arhive, iar dl. Modoianu cunoaște aspectul, căci i le-am și trimis - din păcate n-am știut la timp că pregătește acest articol și nu a mai apucat să folosească în el documentele de la mine.
  • 13.01.2022 09:58 Diss Excelent articol! Iar asemănările izbitoare cu situația actuală sunt , desigur, pur întămplătoare!🤔
1925 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1732 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4526 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1720 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV