CONTACT

Bijuteria în stil brâncovenesc de la Câmpina – biserica de la Spitalul Voila

- Social -

Bijuteria în stil brâncovenesc de la Câmpina – biserica de la Spitalul Voila

Biserica din curtea Spitalului de Psihiatrie Voila, cu hramurile Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sfânta Mucenița Filofteia, este realizată în totalitate pe cheltuiala companiei Confind Câmpina, la dorința familiei Olimpia și Ioan Simion. Această bijuterie de lăcaș bisericesc în stil brâncovenesc a fost târnosită, în ziua de 11 noiembrie 2012, de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Zece ani mai târziu a fost sfințită și pictura interioară. Lucrările de construire a bisericii au durat mai bine de cinci ani, fiind începute în 2007.

”Construcția bisericii și pictura ei respectă stilul brâncovenesc, apărut acum sute de ani – a afirmat preotul de caritate Mihai Ciprian Vișoiu, care slujește de câțiva ani buni în această biserică. Eu am preluat biserica, în martie 2018, de la părintele Liviu Milea, care, la rândul său, o preluase de la părintele Răzvan Stoian, chemat în iunie 2011 la o altă slujire. Încă din 2016 începuseră lucrările de pictură, care s-au terminat în 2022, după care am făcut toate demersurile pentru sfințirea picturilor. Astfel, după ce am făcut cerere către Preafericitul, în acord cu familia Simion, pe 7 decembrie 2022, de al doilea hram al lăcașului nostru, de Sfânta Muceniță Filofteia, a fost sfințită pictura bisericii de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal. A fost o slujbă deosebită, cu foarte mulți oameni, Preasfințitul a fost încântat de toate picturile. Într-adevăr, pictura este superbă, toată lumea o admiră. Pictura au fost realizată în tehnica al fresco de către pictorul bisericesc Ioan Popa din Otopeni, un artist desăvârșit. Întreaga biserică are o arhitectură brâncovenească, realizată de doamna arhitect Ana Maria Goilav-Guran. Cu prilejul slujbei de sfințire a picturii, au fost aduse și stranele, care fac parte acum din patrimoniul bisericii, strane lucrate foarte frumos de iscusitul meșter Tache de la Confind. Pictura respectă cumva specificul spitalului, pentru că sunt foarte multe scene cu vindecări ale celor bolnavi, minuni săvârșite de către Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, prăznuim în biserica noastră sfinți nebuni pentru Hristos, așa au fost trecuți în calendar. Este vorba despre oameni care, în viața lor, pentru ca sfințenia lor să nu fie descoperită de ceilalți semeni, oameni obișnuiți, făceau pe nebunii, dar prin tot felul de ghidușii pe care le făceau, le spuneau oamenilor despre problemele lor adevărate, fără ca aceștia din urmă să-și dea seama că ei sunt cu adevărat niște sfinți. Sfinții pomeniți voiau să-și ascundă sfințenia din smerenie”.
Astăzi, biserica din curtea Spitalului Voila, ctitorie Confind, îi cheamă la cele sfinte pe cei suferinzi, pe toți cei internați, care au primit leacul cel mai bun pentru sufletele lor: Casa lui Dumnezeu pe pământ.


01 Apr 2024 10:20 1158 vizualizari


Comentarii






1945 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1742 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4551 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1725 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV