CONTACT

Schimbarea denumirii unor străzi din Câmpina ar fi o minimă reparație morală față de oameni de seamă din istoria urbei

- Social -

Schimbarea denumirii unor străzi din Câmpina ar fi o minimă reparație morală față de oameni de seamă din istoria urbei

Mandatul aleșilor locali care au câștigat alegerile din 27 septembrie 2020 a început și sub auspiciile îndreptării unor erori din ultimii ani. Voit sau nu, din neatenție, prostie sau doar nepăsare, unele cu efecte grave, altele doar deranjante, toate aceste greșeli ar trebui îndreptate. Iar pe lângă problemele importante ale localității, ar mai trebui rezolvate și unele pot părea nesemnificative, în opinia unora, dar care țin de istoria localității și de respectul acordat unor personalități care și-au legat viața de această urbe. De exemplu, schimbarea denumirii unor străzi.

Din păcate, în Câmpina au fost moștenite denumiri de străzi care nu au mare lucru în comun cu localitatea - nume de flori, de copaci, de personalități care nu au avut niciodată nicio legătură cu Câmpina. Aici puteți găsi lista nomenclatorului stradal al municipiului Câmpina, așa cum a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local din octombrie 2008. Parcurgerea listei va demonstra că lipsesc nume care au însemnat ceva pentru Câmpina și istoria ei.
Poate cea mai mare nedreptate care s-a făcut în istoria Câmpinei este față de prințul Dimitrie Barbu Știrbei. Actualul Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu” ar fi trebui să continue să poarte numele lui Știrbei, după dorința fiicei sale, care a donat terenul pe care s-a ridicat liceul. Dacă denumirea liceului ar fi mai greu de modificat acum, după ani de zile în care GRIG a intrat în conștiița colectivă, în schimb, o stradă din Câmpina, așa cum se întâmpla în perioada interbelică, ar putea purta numele prințului. Ar fi o minimă reparație morală...
De asemenea, sunt mai multe personaități care au însemnat ceva penrtu această urbe, de-a lungul istoriei sale - Anton Raky, Atanasie Scripcă, Dumitru Hernia, Stoica Teodorescu, Eduard Kessler. Ar fi mult mai potrivită denumirea unor străzi sau alei după numele acestor oameni, decât actualele denumiri inexpresive - Violetei, Crizantemei, Arinului, Rândunicii etc. În acest fel, dincolo de o reparație morală față de acești câmpineni de seamă, poate ar fi și o adevărată lecție de istorie. Poate oamenii vor fi curioși să știe cine este cel care a dat numele străzii respective și astfel memoria lor ar fi cu adevărat onorată.
Nu numai câmpineni importanți de-a lungul istoriei pot da numele unor străzi. Mai multă legătură cu Câmpina ar avea numele unei străzi cu data primei atestări documentare a localității, 8 ianuarie 1503, sau cu numele orașelor cu care Câmpina este înfrățită. Dacă vor exista străzi ori alei în Câmpina cu numele orașelor Cimișlia, Cahul sau Kumanovo, poate și în aceste localități vor fi botezate străzi cu numele Câmpinei, situație din care toată lumea ar avea mult mai mult de câștigat măcar la capitolul imagine.
Nu în ultimul rând, poate nu ar fi rău dacă s-ar reveni la o denumire din perioada interbelică - Bulevardul Elisabeta, actualul Bulevard al Culturii, care ar întregi familia regală: Bulevardul Carol I, artera principală a Câmpinei, și Parcul Regele Mihai I, aflat chiar la intersecția celor două bulevarde.
Sigur, toate acestea sunt doar niște propuneri și ar putea să se constituie în începutul unei dezbateri reale și folositoare pentru Câmpina. Și ca să evităm orice comentariu pe această temă: locuitorii de pe străzile respective nu vor fi afectați, schimbarea actelor urmând a se face treptat, odată cu ieșirea acestora din perioada de valabilitate.


16 Feb 2021 20:20 4550 vizualizari


Comentarii






  • 16.02.2021 21:33 Topala R G O initiativa interesanta. Eu as mai propune si implementarea unui proiect prin care oamenii importanti ai orasului sa fie evidentiati prin placi de marmura cu inscriptie comemorativa in locatiile unde au trait (profesori, scriitori, primari, preoti, doctori....). In cei doi ani de cand sunt preot in oras, am comemorat si ingropat cateva persoane care merita un semn de pretuire vesnica si pe pamant si in cer!
  • 16.02.2021 21:11 tudy sunt absolut inutile aceste schimbari. ele chiar dauneaza fiindca oamenii o sa trebuiasca sa isi schimbe buletinele pentru a corespune noii denumiri a strazii. si totul pentru ce? ma rog...
  • 16.02.2021 21:10 Catalin Schimbarea numelui străzii aduce cu sine, pentru orice document care conține acest lucru, necesitatea unui certificat de nomenclatura stradală și o întâlnire nedorita cu administrația locală. Bașca vreo taxă de 15 lei. Așa că tot binele spre rău....
1946 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1745 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4554 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1725 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV